Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mar 2014 - Anul XIX, nr. 53 (5562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Campanie de primăvară

Produse japoneze prezentate pomicultorilor suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerile Direcţiei Agricole Suceava, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, specialişti de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Fălticeni şi peste 50 de pomicultori din întreg judeţul s-au întâlnit ieri la Fălticeni cu specialiştii de la Sumi Agro România, în cadrul lansării campaniei de primăvară şi a noilor produse de protecţie a plantelor aflate în portofoliul companiei japoneze Sumitomo.

Firma Sumi Agro este reprezentant exclusiv în România al Asociaţiei Producătorilor de Pesticide din Japonia, având în portofoliu toate produsele japoneze omologate în România, multe dintre ele fiind folosite de pomicultorii din judeţ.

Pe lângă comerţul cu pesticide, portofoliul de produse al firmei mai sus amintite mai cuprinde seminţe, produse pentru igiena publică, produse pentru tratat lemnul etc. Anastase Iorgu, directorul de dezvoltare al firmei Sumi Agro, a precizat încă de la început că scopul întâlnirii nu este de a combate produsele altor firme, ci acela de a da un sfat pentru alegerea corectă a substanţelor, a tehnologiei de aplicare care să-i ajute pe pomicultori să obţină producţii mari şi de calitate.

 

„Este posibil să avem o invazie de dăunători sau să avem dăunători mai rezistenţi”

Cei trei specialişti ai firmei, Anastase Iorgu, Costel Miron şi Mihaela Agavriloaei, au purtat discuţii cu fermierii şi specialiştii în agricultură despre insecticide, fungicide, erbicide, tratamente pentru seminţe, fertilizanţi şi chiar seminţe. Ţinând cont de prezenţa numeroasă a pomicultorilor, cea mai mare parte a întâlnirii a fost dedicată mărului, acesta fiind “regele pomiculturii, care l-a scos pe om din rai”.

Anastase Iorgu a precizat: “Anul 2014 se anunţă a fi unul bun pentru pomicultură, umiditatea este suficientă, îngheţul nu a prins livezile în vegetaţie. Pentru că nu a fost o iarnă severă, toamna s-a prelungit până în ianuarie, temperaturile scăzute au venit treptat, dând posibilitatea dăunătorilor să se adapteze şi să reziste. În alte ierni temperaturile scăzute veneau brusc, iar gerurile mari, care iarna aceasta au lipsit, eliminau o parte din dăunători. Este posibil să avem o invazie de dăunători sau să avem dăunători mai rezistenţi. De aceea trebuie să respectăm schemele de tratamente şi perioadele în care trebuie aplicate”.

Din discuţiile purtate, s-a explicat că primul tratament din noul ciclu de producţie este pe bază de cupru activ şi pe bază de ulei şi trebuia aplicat în toamnă, după căderea frunzelor, sau la început de iarnă. Înainte de înmugurire se fac tratamentele prevegetative cu substanţe cu spectru larg de combatere a dăunătorilor şi cu uleiuri. Cei care nu au aplicat toamna tratamentul pe bază de cupru o pot face înainte de înmugurire, dar cu o zeamă bordoleză uşoară pentru că planta deja devine activă şi va absorbi mai multă substanţă. Inginerii de la Sumi Agro au prezentat şi un produs care poate fi aplicat în această perioadă de cei care nu au efectuat tratamentul de iarnă, Syllit 400 SC combinat cu Nissorun 0,03, precizând că stropirile pot fi făcute la temperaturi începând cu plus 6 grade Celsius în momentul aplicării şi pe un foliaj umed.   

 

Tratamentele sunt scumpe, dar trebuie făcute

“Tratamentul de iarnă este foarte scump, numai substanţele ajung la 900 de lei pentru un hectar. Am făcut tratament ca la carte şi am scăpat de acarieni toată vara”, a precizat ing. Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni.  

Pomicultorii prezenţi în sală au pus întrebări şi au primit răspunsuri particularizate privind amestecurile de substanţe folosite pentru combaterea diverşilor dăunători. Specialiştii au spus că unele substanţe conţin compuşi în diverse concentraţii care în combinaţii cu alte substanţe din alte produse nu sunt compatibile şi tratamentul aplicat poate să nu aibă efect, dar sunt şi produse care pot fi combinate şi pot duce la îmbunătăţirea calităţii tratamentului.

Anastase Iorgu a precizat: “Pe lângă cercetarea proprie, să vedem dacă nu se înfundă pompa, dacă se omogenizează bine şi nu se separă, trebuie să fim atenţi dacă combinaţiile de produse diferite sunt în conformitate cu schema de tratament. Cel mai bine este să întrebaţi specialiştii sau reprezentanţii noştri de vânzări şi chiar dacă ei nu au un răspuns pe loc, în cel mai scut timp vor obţine cea mai bună soluţie”.     

Pomicultorii au fost învăţaţi şi cum să-şi facă reclamă după modelul Sumi Agro România, au primit informaţii despre ofertele de creditare şi despre modul de colectare şi procesare a ambalajelor produselor fitosanitareastfel încât acestea să iasă din categoria ambalaje poluante. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Produse japoneze prezentate pomicultorilor suceveni.
 Vizualizări articol: 2120 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Produse japoneze prezentate pomicultorilor suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei