Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mar 2014 - Anul XIX, nr. 53 (5562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


”Cuvântul de onoare” în politică!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În timp ce politica, bogată în plete ca o oaie țurcană, se piaptănă, țara se târăște spre un liman niciodată atins, cărând după ea șomaj abundent, sărăcie cât cuprinde la plăpumile de jos ale populației, mai groase (păturile, mai subțiri, de sus o duc roz), derută existențială. Mutată în televiziuni, viața României se prezintă ca o fustă de chivuță. Culorile au difuzat una în alta, pleoștite și cu personalități de pigmenți variabile. Băsescu, stimulând din umbră bătăliile țigănești din USL, terminate cu trimiterea lui Johannis acasă (din nou), retragerea liberalilor de la guvernare și promovarea ungurilor la guvernare, cu 14 secretari de stat, doi miniștri și un vicepremier, joacă ce a mai jucat – își bate joc de toți. Nu-și stăpânește râsul care izbucnește necontrolat de sub o mimică ce se vrea gravă, dă sentințe și se întâlnește cu Ponta căruia îi dictează soluții. Apoi spune că de fapt nu le-a găsit. Le-a găsit, dar nu e de acord cu ele. Ca-n bancul ăla: Mă, dar tu n-ai un punct de vedere? Am, zice membrul de partid, dar nu-s de acord cu el!

România se prezintă, lângă pălălaia din Ucraina, veselă ca un mort frumos. Vesel e și premierul și, dacă nu i-aș fi auzit explicația, chiar muream bleg, nepricepând neam de ce-i așa de înflorit. ”S-a sinucis!”, l-am auzit, trecând lat printre niște ziariști. M-a șocat, la el, care vorbește mereu așezat, de parcă ți-ar înșira povești la ureche, blând ca o bunicuță croită să te adoarmă, vorbind cu o octavă mai sus, aproape țipat. Soprana, pitită în gât, slobozea un vesel strigăt aproape pițigăiat - ”S-a sinucis!” – astupând liota de microfoane care-l urma. Cine s-a sinucis, cine-a murit, s-o fi aruncat iar Adrian Sobaru de la balcon? Nu, am priceput mai apoi. Adrian nu s-a mai zvârlit în gol. În gol plutim toți. Era vorba de fratele lui Victoraș, prietenul lui de-o viață, Crin, omul de care ”nu-l leagă doar politica, ci și o prietenie mai presus de timp și întâmplări”. S-a sinucis Crin, asta sărbătoarea veselul gâtlej vocal al premierului care stătea în clipa aia pe tușa Cotrocenilor, cu unguri cu tot, cerșind mila celui pe care l-a scos din lada unde-l aruncase votul și l-a uns iar ce era și mai mult de atât. Ce s-a petrecut mai apoi …

*

Am citit o știre redactată de o colegă de la AMPress. Am râs copios. Puteam jura, când i-am văzut împreună, pe toți, Băsescu, Ponta, Zgonea la Cotroceni, la depunerea jurământului lui Gabriel Oprea, invitându-se politicos la intrarea pe o ușă, numai miere și zâmbet toți, că așa se vor petrece lucrurile. Iată știrea care are titlul „Băsescu s-a împăcat cu Ponta: <Am ajuns la un acord bazat pe cuvântul de onoare al fiecăruia>”.

E ceea ce a spus Traian Băsescu, într-o declarație de presă, miercuri seara, anunțând că va semna decretele de numire a miniștrilor noului Guvern. Premierul Victor Ponta își asumă răspunderea pe un nou program de guvernare și aștept să-și respecte partea din acord, a mai spus Traian Băsescu. Cu privire la sesizarea făcută de PMP și PDL, Băsescu a spus că „va continua să producă efecte, dacă n-o retrag ei”. De asemenea, este important ca CCR să se pronunțe, „este o situație nouă (…), un partid pleacă de la guvernare, PNL, și vine UDMR (…). PMP și PNL au solicitat ceea ce a fost o exigență a mea”, a mai spus Traian Băsescu.

Da, pupat toți piața endependenți, cum grăia Caragiale. Pupat pe nas țâfnoșenia de ieri și amenințările de alaltăieri. Îmi amintesc de povestea cu Nastratin Hogea. Se întreba cu nevastă-sa de ce se ceartă unii zgomotos sub geamul lor? Era noapte, era frig. Du-te, omule, zice femeia, de vezi pentru ce se ceartă. Iese Nastratin pe ușă punându-și plapuma în spinare, să-l apere de frig. Se întoarce mai iute decât se aștepta nevastă-sa, fără plapumă în spate. De ce se certau? – întreabă ea curioasă. Iaca, răspunde Nastratin, se certau pe plapuma noastră. Cum o luară, se-mpăcară!

Ceva îmi spune că Băsescu și Ponta, rămași în familie, după prezența stranie a liberalilor la putere (nu erau de acolo!) s-au împăcat. Firește, cu prețul plăpumii noastre. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Cuvântul de onoare” în politică!.
 Vizualizări articol: 2902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
”Cuvântul de onoare” în politică!5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei