Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 feb 2014 - Anul XIX, nr. 26 (5535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Caz închis

Vasluianul acuzat de ţepe cu mii de uniforme şcolare la Suceava, scos de sub urmărire penală de procurori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un scandal de proporţii izbucnit la mai multe licee şi şcoli gimnaziale din judeţul Suceava în 2010, când au fost comandate mii de uniforme şcolare de la o firmă din Vaslui, iar ulterior acestea nu au mai fost livrate ori au fost trimise costume de o calitate considerată foarte proastă, parte din marfă fiind returnată, s-a încheiat, cel puţin în ceea ce priveşte latura penală. Nu însă aşa cum şi-ar fi dorit directorii de şcoli şi părinţii elevilor care au dat bani pentru uniforme. La finele lunii noiembrie a anului trecut, după o lungă anchetă, care s-a întins pe o perioadă de aproximativ trei ani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a decis scoaterea de sub urmărire penală a administratorului, Andrei Braşoveanu, care a fost cercetat pentru infracţiunea de înşelăciune.

 

Ce s-a întâmplat în 2010

În 2010, firma implicată în această poveste, SC Wuniforms Company SRL Vaslui, între timp intrată în insolvenţă, şi-a trimis la şcoli, în momente aniversare pentru unităţile de învăţământ, reprezentanţi care au prezentat o întreagă gamă de uniforme şcolare, foarte fine şi sofisticate, pentru băieţi şi fete.

Elevii au fost încântaţi de calitatea uniformelor, la fel şi profesorii, astfel că au urmat comenzile.

În cazul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, de exemplu,  administratorul Andrei Braşoveanu a încasat, în septembrie 2010,  sume în avans pentru uniforme, de la 50 la 100 de lei, în total 24.600 de lei.

Conform contractelor, uniformele trebuiau aduse la Rădăuţi chiar de reprezentanţii firmei, pentru a fi probate şi a se face retuşuri unde era cazul. Cu mare întârziere, uniformele au fost livrate însă prin curierat rapid. Cum directorul de la acea vreme de la „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Marian Olaru, ştia deja de la directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava că uniformele sunt de proastă calitate, acesta a refuzat să preia comanda, cerând să-i fie trimise întâi câteva uniforme de probă.

„I-am spus patronului să-mi trimită mai întâi câteva uniforme, pentru a vedea dacă au criteriul necesar de calitate. Au trimis două... parcă erau cusute de babe chioare, erau încreţite, extrem de proaste”, relata directorul de la acea vreme, Marian Olaru.

Directorul s-a consultat cu părinţii elevilor, iar majoritatea lor au decis ca uniformele să fie respinse şi să se ceară înapoi sumele date în avans.

 

Unii directori au preferat să salveze ce au mai putut, în timp ce alţii nu au mai văzut nici o uniformă

La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, situaţia a fost diferită. Uniformele au fost comandate, s-a plătit avans, iar acestea au ajuns cu întârziere. Dezamăgirea a fost şi aici imensă.

Directorul Dan Popescu declara la vremea respectivă că uniformele au fost trimise în bătaie de joc. Au fost cazuri în care comanda pentru un elev avea un sacou foarte mare şi pantalonii cu câteva numere mai mici. S-a ajuns în situaţia ca elevii să-şi caute prin mormanul de haine mărimi cât de cât potrivite, făcându-se improvizaţii în măsura în care s-a putut. 

În cazul altor licee, deşi s-au semnat contracte, reprezentanții firmei din Vaslui nu au mai dat nici un semn de viaţă. Cel puţin aşa au susţinut la acea vreme directorii. Două exemple ar fi Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret.

 

Cum explică procurorii scoaterea de sub urmărire penală

Au urmat numeroase plângeri la poliţie şi nu numai din judeţul Suceava. Toate plângerile au fost la un moment dat conexate, dosarul fiind preluat de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Vaslui. Faţă de administratorul Andrei Braşoveanu s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de înşelăciune, însă verdictul procurorilor i-a fost în cele din urmă favorabil.

Urmare a unei solicitări trimise de Monitorul de Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui ne-a comunicat cum s-a ajuns la soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

„În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că în cele mai multe din aceste cazuri au fost încheiate contracte de vânzare-cumpărare, au fost executate şi livrate uniforme şcolare. Pe parcursul executării contractelor între părţi au apărut divergenţe cu privire  la cantitatea şi/sau calitatea mărfurilor livrate, termenul de execuţie şi de livrare sau efectuarea plăţilor. Toate aceste divergenţe decurg însă din executarea parţială sau neexecutarea unor clauze contractuale, fiind de natură esenţială civilă, iar litigiile izvorâte din acestea sunt în competenţa de soluţionare a instanţei civile”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Prin ordonanţa din 29 noiembrie 2013 procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală faţă de Andrei Braşoveanu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a precizat că părţi civile în acest dosar, din Suceava, au fost Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, Şcoala „Ioan Băncescu” Adâncata, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Rădăuţi.

 

Recuperarea banilor pe cale civilă, aproape o utopie 

În condiţiile în care au trecut mai bine de trei ani de zile de la depunerea plângerilor, iar cei mai mulţi dintre părinţii care au achitat sume în avans nu mai au elevi la respectivele şcoli, deschiderea proceselor pe cale civilă pare foarte puţin probabilă.

Contactat telefonic, Dan Popescu, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, a explicat:

“După cum am spus şi la vremea respectivă, am făcut eforturi şi am acoperit personal acel prejudiciu, conştient că am fost înşelaţi şi nu o să mai putem recupera banii.  Singura pretenţie pe care o mai am este să nu-l mai văd niciodată pe acel individ”, a spus Dan Popescu.

Corneliu Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, a precizat că în cazul unităţii de învăţământ pe care o conduce contractele cu firma din Vaslui au fost încheiate direct de părinţi.

„Părinţii nu s-au arătat interesaţi încă de atunci de un proces pe cale civilă. La noi s-au achitat doar sume în avans, câte 50-70 de lei, fără ca vreo uniformă să mai fie livrată. Cred că acum este şi mai puţin probabil ca cineva să mai încerce să recupereze banii, mai ales că nici firma nu mai există”, a declarat Corneliu Romaşcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasluianul acuzat de ţepe cu mii de uniforme şcolare la Suceava, scos de sub urmărire penală de procurori.
 Vizualizări articol: 2478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vasluianul acuzat de ţepe cu mii de uniforme şcolare la Suceava, scos de sub urmărire penală de procurori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Minciuni ! trimis de
( 4 feb 2014, 11:41:50
Corneliu Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” ar trebui să nu deformeze realitatea şi să spună adevarul. Uniformele au fost achitate integral de către elevi, aproximativ 250 de lei, iar contractul nu a fost încheiat direct de părinţi, a fost incheiat de către dumnealui. Mulţi dintre părinţi au refuzat achiziţionarea acestor uniforme datorită faptului că societatea respectivă nu era credibilă, dar s-au făcut presiuni din partea profesorilor asupra elevilor si au fost nevoiţi să le plătească. Probabil diferenţa de la 50-70 de lei până la 250 de lei a intrat în propriul său buzunar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei