Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 feb 2014 - Anul XIX, nr. 26 (5535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În urma unei OUG

Sindicaliştii din învăţământ reclamă faptul că profesorii debutanţi vor primi lefuri mai mari decât cei cu experienţă la catedră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cuantumul salariilor acordate profesorilor va fi menţinut în acest an la acelaşi nivel cu cel din 2013, o creştere salarială de până la 10% fiind prevăzută doar pentru profesorii debutanţi (OUG 103). 

Sindicaliştii din învăţământul sucevean sunt nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei de Urgenţă 103 aprobată de Guvern, contestând că în urma aplicării acesteia profesorii debutanţi vor primi lefuri mai mari decât cei cu experienţă la catedră chiar şi de 14 ani.

Traian Pădureţ, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, precizează că „în aceste zile unităţile şcolare întocmesc statele de plată pentru salariile personalului din învăţământ, salarii aferente lunii ianuarie 2014”. Acesta mai menţionează că începând cu luna ianuarie 2014 pe fluturaşii de salarii ale cadrelor didactice cu vechime între 0-6 ani se va vedea creşterea salarială conform OUG 103.

„Prin această mărire, salariile cadrelor didactice cu vechime între 0 şi 6 ani vor depaşi salariile cadrelor didactice cu o vechime de 6-10 ani şi chiar cu o vechime de 10-14 ani”, arată Pădureţ.

Calculul salariilor conform OUG 103 are următoarele consecinţe: un profesor debutant cu o vechime de până la 2 ani va primi un salariu de 1.253 de lei, iar un profesor cu definitivat, cu o vechime între 2 şi 6 ani vechime, va încasa o leafă de 1.263 de lei, asta în timp ce un profesor cu gradul didactic II (6-10 ani vechime) va avea un salariu de 1.217 lei, un profesor cu grad didactic II (10-14 ani vechime, fără fidelitate) va încasa 1.207 lei, iar un profesor cu definitivat (6-10 ani vechime) va primi 1.160 de lei.

 

Pădureţ: „Mărirea salarială trebuia făcută pentru toţi angajaţii din învăţământ”

Conform unei circulare a Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la aplicarea OUG 103 mai rezultă faptul că un cadru didactic cu vechime între 0 şi 6 ani care beneficiază de această mărire salarială şi care va trece curând la o alta vechime va păstra salariul cu mărirea respectivă, lucru ce va conduce la situaţia ca mai multe cadre didactice care se vor afla la aceeaşi grupă de vechime (6-10 ani) să aibă salarii diferite. Traian Pădureţ mai atrage atenţia că profesorii care s-au pensionat şi au primit dreptul de a lucra încă un an în învăţământ, fiind salarizaţi la plata cu ora, beneficiază de mărirea salariului.

„Menţionăm că nu suntem împotriva creşterilor salariale pentru cei cu vechime de 0-6 ani, dar susţinem în continuare că mărirea salarială trebuia făcută pentru toţi angajaţii din învăţământ, inclusiv pentru personalul nedidactic care are un salariul net de circa 650 de lei”, mai spune Pădureţ.

El mai evidenţiează faptul că reprezentanţii Guvernului au susţinut că această mărire s-a aplicat doar celor cu o vechime între 0 şi 6 ani pentru că celelalte cadre didactice primesc sume din hotărârile judecătoreşti.

„Se uită un lucru. Aceste sume sunt pentru încălcarea legislaţiei privind plata salariilor şi sunt pentru salariile din anii precedenţi, iar pe viitor, în momentul în care se va termina achitarea acestor drepturi din senţintele judecătoreşti, cadrele didactice respective nu vor beneficia de o mărire corespunzătoare cu cea făcută prin OUG 103”, a conchis Traian Pădureţ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământ reclamă faptul că profesorii debutanţi vor primi lefuri mai mari decât cei cu experienţă la catedră.
 Vizualizări articol: 2213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Sindicaliştii din învăţământ reclamă faptul că profesorii debutanţi vor primi lefuri mai mari decât cei cu experienţă la catedră3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu conteaza.... trimis de
( 4 feb 2014, 15:11:05
...pai, ei sunt viitorul! Nu!?
2.   Comentariu trimis de
( 4 feb 2014, 17:27:55
pentru toti cei care critica acesta decizie.Este adevarat ca unii debutanti sau definitivi din invatamant au salarii mai mari decat cei cu vechile in sistem.Din pacate exista multi profesori ,,vechi ,, in sistem care habar nu au meserie cat multi debutanti sau definitivi in sistem.Este o mare idiotenie sa spui -,, eu am gradul I o suta de ani vechime ,, si esti un bou dar esti vechi in sistem, nu-i asa.asta-i incepator sa taca din gura ca are 1 an.Plata Profesorilor ar trebiu sa se faca in functie de performante si nu de vechime si grade luate pe ochi frumosi,,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei