Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 feb 2014 - Anul XIX, nr. 26 (5535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosare DIICOT

36 de persoane, trimise în judecată pentru afaceri cu ţigări de contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 36 de persoane au fost trimise în judecată, zilele trecute, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Suceava, în patru dosare în care prejudiciul total cauzat statului român a fost calculat la aproximativ 2.173.000 de lei.

Anchetatorii susţin că cei 40 de inculpaţi au făcut parte din patru grupări infracţionale care au comis ilegalităţile în perioada octombrie 2010 - noiembrie 2011, grupări care şi-au desfăşurat în mod distinct activităţile de contrabandă, dar între care au existat elemente de conexiune.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, pe parcursul cercetărilor au fost interceptate 18 transporturi de ţigarete, cu sprijinul mai multor structuri de poliţie şi instituţii cu atribuţii în domeniu, reuşindu-se confiscarea cantităţii totale de 77.141 de pachete de ţigarete de contrabandă.

“Membrii celor patru grupuri infracţionale organizate au comercializat în perioada menţionată 227.821 de pachete de ţigarete (a câte 20 de ţigarete fiecare), respectiv cantitatea de 4.556.420 de ţigarete de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova”, susţin procurorii DIICOT Suceava.

 

Primul grup infracţional. Afacere în familie: mamă, tată, fiu şi ginere

În primul dintre cele patru dosare penale înaintate instanţei de judecată sunt opt inculpaţi, o parte dintre ei membri ai aceleiași familii.

Cristina Ţurcă (44 de ani), din municipiul Suceava, Tiberiu Ţurcă (25 de ani) - fiul acesteia, cu domiciliul în Bucureşti, Dacman Ţurcă (23 de ani), ginerele Cristinei Ţurcă,  Sergiu Adrian Proboteanu (33 de ani), Ionuţ Moisă Mandiuc (38 de ani), ultimii trei din municipiul Suceava, precum şi Dorinel Ţugui (36 de ani), Constantin Ursachi (39 de ani), Ilie Ursachi (26 de ani), din Vicovu de Jos.

Iniţial, pe lista acuzaţilor se afla şi Florin Ţurcă (45 de ani), soţul Cristinei Ţurcă şi tatăl lui Tiberiu Ţurcă, însă faţă de acesta s-a dispus încetarea urmăririi penale, întrucât în august 2012 a decedat.

Soţii Ţurcă, susţin anchetatorii, se aprovizionau cu ţigări de contrabandă de la o parte dintre membrii grupării, iar marfa o trimiteau fiului lor, Tiberiu Ţurcă, în Bucureşti, sub formă de colete prin intermediul unei firme de curierat rapid.

În Capitală ajungeau ţigări de contrabandă expediate tot prin firma de curierat rapid, de către inculpatul Sergiu Adrian Proboteanu.

 

Ţigări de contrabandă vândute clienţilor din mai multe judeţe

În cazul celui de-al doilea grup infracţional vizat de ancheta procurorilor DIICOT au fost trimişi în judecată tot opt persoane: Dorinel Ţugui (36 de ani), soţia acestuia, Ana -Elena Ţugiu (38 de ani), Ion Schipor (44 de ani), din Vicovu de Jos, Dorel Ionel Sfichi (42 de ani) şi Doru Ionel Moroşan (41 de ani), din Horodnicu de Jos, Vasile Iftimie (46 de ani), din comuna Vadu Moldovei, Petru Marcel Proboteanu (43 de ani) şi Nelica Mihai (46 de ani), ambii din municipiul Rădăuţi.

Inculpaţii din Vicovu de Jos preluau ţigaretele introduse ilegal peste frontiera verde şi le valorificau ulterior către diverşi clienţi atât de pe raza judeţului Suceava, cât şi din alte judeţene, în special Neamţ şi Buzău.

 

17 inculpaţi într-un singur dosar

Al treilea dosar înaintat instanţei de judecată de procurorii DIICOT Suceava cuprinde nu mai puţin de 17 inculpaţi.

Nelica Mihai (46 de ani), trimisă în judecată şi în dosarul prezentat anterior, soţii Mihai Ştefan Irimescu (35 de ani) şi Anişoara Irimescu (28 de ani), Daniel Emanuel Procopciuc (23 de ani), Nicolae Ovidiu Colibaba (24 de ani), Mihael Constantin Hîj (28 de ani), Constantin Daniel Fieraru (29 de ani), toţi din municipiul Rădăuţi, Cezar Vasile Tcaciuc (28 de ani), Iunona Emilia Tcaciuc (28 de ani), Narcisa Maria Tcaciuc (28 de ani), din Siret, Cătălin Ivaniciuc (35 de ani), din municipiul Suceava, Elena Rusan (43 de ani), din Udeşti, Ovidiu Gheorghe Ursachi (32 de ani) şi Constantin Bilibou (36 de ani), din Vicovu de Sus, Alexander Iosif (27 de ani), din Straja, Valentin Vasile Chideşa (27 de ani), din Bălcăuţi, şi Petru Cezar Ungureanu (41 de ani), din comuna botoşăneană Roma.

Soţii Irimescu achiziţionau însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă de la diverşi furnizori, printre care inculpaţii Procopciuc, Ursachi, Bilibou, Alexander, şi le vindeau altor membri ai grupării.

 

Poliţist de frontieră acuzat că oferea informaţii contrabandiştilor

Lotul inculpaţilor trimişi în judecată cuprinde alte trei persoane: Petru Pătrăucean (43 de ani), Ionel Pătrucean (25 de ani) şi Vasile Cristinel Cîrciu (36 de ani), ultimul - poliţist de frontieră la vremea comiterii faptelor, toţi trei inculpaţi fiind din comuna Straja.

Liderul grupului, susţin procurorii, era Petru Pătrăucean, care împreună cu mai mulţi complici introducea ilegal peste fâşia verde ţigări de contrabandă, cu sprijinul poliţistului de frontieră Cîrciu (agent la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina), care le furniza informaţii pe care le deținea în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, astfel încât aceștia să desfășoare în condiții de siguranță actele de contrabandă.

„În schimbul furnizării de informații, inculpatul Cîrciu solicita inculpaților importante sume de bani pe care aceștia i le achitau și pe care acesta și le însușea în mod ilegal”, arată anchetatorii.

 

Limbaj codificat între contrabandişti, în convorbirile telefonice

Procurorii DIICOT arată că inculpaţii, în convorbirile telefonice interceptate de anchetatori, foloseau un limbaj codificat atunci când vorbeau de activităţile de contrabandă şi dau mai multe exemple:

- expresia “puștoaică de X ani” sau “babă de X ani” se referă la cantitatea de baxuri cu țigarete de contrabandă pe care urmează să le introducă prin contrabandă;

- termenul de “peco” se referă la zona de frontieră verde prin care urmează să se efectueze actul de contrabandă;

- termenul de “fructe” se referă la ţigarete de contrabandă;

- termenii  de “Didina”, “femei”, “Doiniţa”, “fetiţa” se referă la ţigarete de contrabandă marca Doina;

- termenii  de “varză”, “Vic”, “Viorica”, “V”, “ARMI” se referă la ţigarete de contrabandă marca Viceroy;

- termenul  de “arătură” se referă la ţigarete de contrabandă marca Plugarul;

- termenul  de “Paulică” se referă la ţigarete de contrabandă marca Pall Mall;

- termenii de “lădiţă cu caise”, “cofraj” se referă la un bax de ţigarete de contrabandă;

- termenii de  “chiflă”, “chiftele” se referă la sume de bani oferite pentru achiziţionarea ţigaretelor de contrabandă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 36 de persoane, trimise în judecată pentru afaceri cu ţigări de contrabandă.
 Vizualizări articol: 4696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
36 de persoane, trimise în judecată pentru afaceri cu ţigări de contrabandă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei