Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 feb 2014 - Anul XIX, nr. 26 (5535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie limită

Furnizarea căldurii în Suceava, pusă în pericol de încasările extrem de slabe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, în sistem centralizat, în plină iarnă, chiar de are una din cele mai moderne centrale de termoficare din ţară, pe biomasă, dar şi unul din cele mai mici preţuri la căldură, la nivel naţional, de 185 de lei/gigacalorie.

Principala problemă o reprezintă încasările foarte slabe de la populaţie către Termica, cât şi cele ale noului producător de energie termică, adică Bioenergy Suceava, de la cei care se ocupă de transportul şi distribuţia agentului termic – Termica.

„În continuare fac apel la suceveni să plătească facturile la Termica. La nivel naţional, Suceava a fost dată ca exemplu pozitiv, facturile fiind mai mici în decembrie 2013 decât în decembrie 2012. Am convingerea că la fel va fi şi în ianuarie, comparativ cu costurile de anul trecut. Primăria şi-a făcut datoria, este cazul ca şi cetăţenii să facă la fel, pentru că se înregistrează datorii foarte mari la firma care produce energia termică – Bioenergy Suceava”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Apelul său vine în condiţiile în care activitatea noului producător de energie termică, firma Bioenergy Suceava, riscă să fie blocată de lipsa fondurilor necesare funcţionării noii centrale.

„Suntem în februarie şi nu am primit banii nici măcar pentru factura pe noiembrie”, a fost singura declaraţie a directorul Bioenergy, Constantin Plăcintă.

 

Datorii de 220 de miliarde lei vechi, la căldură şi apă caldă

Problemele care ar putea afecta asigurarea căldurii şi apei calde în Suceava pornesc de la datoriile imense ale populaţiei, de 220 de miliarde de lei vechi, pentru plata acestor utilităţi, în condiţiile în care încasările din ultima perioadă sunt cele mai slabe din întreaga perioadă de funcţionare a sistemului centralizat de termoficare.

Încasările lunare de la populaţie sunt atât de slabe încât în unele luni nu acoperă nici măcar costurile de transport şi distribuţie a energiei termice, fără a mai lua în calcul că Termica trebuie să plătească fiecare gigacalorie pe care o preia de la Bioenergy, la gardul centralei.

Aşa s-a ajuns ca în numai câteva luni de funcţionare, la această nouă centrală de termoficare a Sucevei să se înregistreze datorii scadente de 5.764.257 lei (57,6 miliarde lei vechi), aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2013, fără a fi luată în calcul factura pe luna ianuarie 2014, care este mai mare decât cea din lunile precedente.

„Primăria a făcut efortul de a achita în ianuarie 25 de miliarde de lei vechi către Termica, urmând ca o parte din bani să ajungă şi la producătorul de energie termică”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu. Dar „gura de oxigen” oferită de municipalitate este insuficientă pentru funcţionarea celor două societăţi. Termica şi Bioenergy se afundă mai tare în datorii cu fiecare gigacalorie pompată către locuinţele sucevenilor, încât, fără un efort al populaţiei de a-şi plăti ceea ce consumă, întregul sistem de producere, transport si distributie a energiei termice din Suceava e în pericol să se blocheze, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi sucevenii, care riscă să rămână fără căldură şi apă caldă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnizarea căldurii în Suceava, pusă în pericol de încasările extrem de slabe.
 Vizualizări articol: 2666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Furnizarea căldurii în Suceava, pusă în pericol de încasările extrem de slabe2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tradatorul de Placinta ! trimis de
( 4 feb 2014, 11:10:30
nu ai de unde sa-ti ridici salariu tradatorule (Placinta) !
ai falimentat Termica cu tot felul de imbarligaturi politice si ai fugit peste gard sa fi Derector...lasule...nu-ti mai ajung miliardele luate ca salarii compensatorii (ilegale0 de la Termica !? DNA-ule dormi? !!! Nu vedeti jaful de la Termica !
Nu platiti oameni buni ... vor plata?... sa-si asume pierderile de 50-60 % de retea nu sa vina sa faca bani pe spatele amaritilor! Combinatorul de primar sa-si vada de treburile primariei nu de problemele firmelor private...dar na nu-i ies dividentele...!
1.1  RE: Tradatorul de Placinta ! trimis de
( 4 feb 2014, 11:47:29
Corect!
1.2  RE: Tradatorul de Placinta ! trimis de
( 4 feb 2014, 18:31:06
Lumea acum se dumireste cei cu placinta asta. A stat si a frecat menta 10 ani cu indeplinirea tuturor criteriilor de 'performanta' trasate de primar. Pampalaul, macar sa se fi chinuit sa treaca pe facturare individuala, a avut timp berechet. Acum cu bijuteriile lui nu mai reuseste sa dea timpul inapoi. Si-a sapat singur groapa si acum ii aprind o lumanare. Am avertizat ca Lungu n-are o viziune globala, iar acum distributia pe chituci adica primaria, termica in groapa, placinta in groapa. Noroc ca mai sunt 3 luni si din primavara fiecare pe chielea lui. Doamne ajuta!
2.   Datorii trimis de
( 4 feb 2014, 11:25:33
Domnule Primar plînsul domniei tale nu rezolva problema .Politica domniei tale de a subventiona energia termica a populatiei orasului a creat starea actuala de lipsuri financiare.O politica pusa în practică fară plan de viitor ,pardon viitorul fiind falimentul.Din punctul meu de vedere situația la termica era mult mai buna astazi daca in mandatele dv. de Primar primați și interesul cetățeanului de rînd prin atragerea investițiilor în SUCEAVA care ar fi dus la crearea de locuri de munca ce permiteau plata la zi a facturilor catre termica ,eon,acet ect.Cu alte cuvinte simple aceasta vina vă aparține pentru starea creata si tare ma tem ca aceasta se va deteriora și mai tare dupa ce ve-ți părasi mandatul.Posibil atunci să fiți gasit vinovat de falimentul total de la termica CET.
3.   Cossa nostra trimis de
( 4 feb 2014, 13:31:42
capi del tutti capi zice " NU EU CI CONSILIUL LOCAL A APROBAT...", capi del tutti capi este (zice el) acoperit legal.
DNA-ule de Suceava , muncim si noi ceva...???? sau ati batut palma cu Capi del tutti capi??, sau poate dupa ce ati vazut ce este, aveti prea mult de munca ???
3.1  RE: Cossa nostra trimis de
( 4 feb 2014, 14:42:11
Neagigi zice ca numele de scena gigica e o capusa securista care se lipeste pe imaginea buna care o are el. E un fatalism al loazei securite - care vede ca zi de zi se cam impute treaba - si la naiba sufera de sindromul pmp (prea multa pufulica) care ii loveste numai pe "necrofanii" basisti.
4.   Nu se intimpla nimic!?... trimis de
( 4 feb 2014, 14:54:10

Chiar s-au terminat toate metodele de a-i determina sa plateasca? Ce? suntem copii si bocim, in loc sa fim fermi si decisi in atitudine.
5.   Obs. trimis de
( 4 feb 2014, 15:37:39
chiar sunteti prostii prostilor. cum ati putut crede ca termica va plati ceva la bioenergy cind inca nu si-a recuperat datoriile restante de ani de zile de la populatie si primarie??daca-l mute grija pe primar de byoenergie sa faca o alta societate de distributie. in alta ordine de idei asteptam cu nerabdare alaturarea primarului lungu linga fostul coleg de partid relu fenechiu pt felul cum a falimentat termica!
6.   .... trimis de
( 4 feb 2014, 19:44:27
Baitei ....fiecare are ceea ce-si merita...voi pe lungu si..lungu pe voi
7.   Comentariu trimis de
( 4 feb 2014, 21:16:05
Lungu parerea mea e cel mai slab primar care l-a avut Suceava, dupa olteanu' de la TPL , nu mai stiu cum il chema, D-zeu sa-l ierte, Ionescu parca.
Oricum are o celula pusa deoparte la Balta Alba, ca Botosaniul e prea aproape!
8.   Hai Dumitrescule ca se poate! trimis de
( 5 feb 2014, 08:30:05
Termica ar putea fi rentabila numai daca functioneaza 8 luni pe an, adica septembrie - aprilie. Functionarea presupune folosirea unui cazan de 420t/h cu o turbina, la capacitate maxima dand 60MW, caldura si apa calda in sistem. Giga ar fi sub 30 lei si atunci ar compensa pretul enorm din retea. Restul timpului centrala e oprita si populatia are apa calda de la boylere individuale, apa calda fiind mai ieftina dacat cea produsa in sistem centralizat. Cine preia termoficare sa treaca urgent pe facturare individuala si primaria sa puna la punct serverul cu softul respectiv, dat fiind ca este propietarul retelelor. Termica nu pierde la cat fier si oteluri speciale exista in curtea lor, depasind ca valoare 300 mil euroi. Plus ceea ce are de recuperat de la primarie, ii permite sa se reinfiinteze sub o alta denumire. Insolventa a fost o mana cereasca pentru ea si a aratat unde sunt gaurile negre, nemaiputand fi influenta cu nimic de lichelele politice gen primar si consilieri locali.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei