Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 ian 2014 - Anul XIX, nr. 18 (5527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Condiţii meteo dificile

Turiştii care doresc să meargă pe munţi, avertizaţi că vor avea parte de vânt şi ninsori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salvamontiştii suceveni le recomandă turiştilor care doresc să urce pe munţi în acest sfârşit de săptămână să dea dovadă de maximă prudenţă, iar dacă vor pleca în drumeţie să aibă echipament corespunzător.

Momentan, în munţii din judeţul Suceava stratul de zăpadă este de 15-25 cm, dar prognoza meteo arată că va mai ninge, iar în plus sunt aşteptate şi rafale de vânt destul de puternice, ceea ce poate scădea vizibilitatea foarte mult.

Pentru turiştii care vor pleca pe munţi se recomandă să aibă ghete de iarnă, mănuși, haine de vânt, supra pantaloni, căciulă, ochelari dacă viscolește, cagule, parazăpezi şi tot ceea ce le poate fi de ajutor în condiţii de iarnă aspră.

Salvamontiştii au o serie de recomandări şi pentru traseele pentru care pot opta turiştii. „Traseele de creastă, cele cu dificultate medie sau dificilă să fie practicate doar de turiștii cu experiență în drumețiile montane, și numai dacă starea vremii o permite (dacă este vizibilitate), sau dacă au fost pe traseul respectiv pe timp de vară. Pentru cei care sunt la început, se recomandă doar traseele ușoare, care duc direct la cabanele montane, cu evitarea zonelor expuse sau dificile. Problemele apar în zonele de trecere de la pragul forestier la cel alpin, unde acumulările de zăpadă sunt mari datorită vântului, iar unde este jneapăn, cum este cazul în Giumalău, pe traseul ce leagă masivul Rarău de vârful Giumalău, dacă mai ninge, este imposibil de trecut porţiunea de jneapăn fără schiuri de tură sau rachete de zăpadă”, a arătat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

 

Ce recomandă salvamontiştii

Pentru a nu întâmpina probleme în drumeţiile pe care şi le-au propus, turiştii sunt rugaţi să se informeze asupra unor elemente esenţiale. În rimul rând trebuie adunate date despre traseul turistic ce urmează a fi abordat, plecarea pe traseu cât mai de dimineaţă pentru a se putea ajunge la destinaţie pe timp de zi. De asemnea, turiştii sunt rugaţi să anunţe serviciile salvamont despre traseul abordat, în cazul grupurilor mari, sau a celor care sunt începători în drumeţii montane, dar şi să nu consume băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei. Salvamontiştii îi roagă pe turişti să nu deterioreze tablele indicatoare şi stâlpii de marcaj. Pentru masivele Călimani și Suhard este necesar echipament de bivuac.

În masivul Călimani nu se recomandă traseul marcat cu cerc roșu, între Poiana Izvoarele și Şaua Negoiu, traseu care este pe curba de nivel, printre jnepeni, unde este aproape imposibil de trecut, iar dacă mai ninge, este pericol de avalanșă. Pentru acest traseu este necesară dotarea cu pioleţi, colțari, rachete de zăpadă sau schi de tură.

Pentru cei care doresc să urce cu maşina se recomandă că mijlocul de transport să fie echipat cu cauciucuri de iarnă sau lanțuri, deoarece există porțiuni cu zăpadă sau gheață.

În masivul Rarău traseul Izvorul Alb - cabana Rarău este deschis până la Sihastria Rarău, în timp ce traseul Pojorâta - Rarău este  închis accesului auto din cauza porțiunilor cu gheață din diferite puncte. Pe cel de-al treilea traseu spre Rarău, cel din Chiril, traficul auto se poate derula doar până la Mănăstirea Rarău, iar restul de 7 km este închis din cauza zăpezii și a gheţii existând pericol de derapaj.

În Giumalău, accesul auto se poate realiza pe pârâul Rusca, dar numai pe o distanţă de 4-5 km, restul traseului de circa 2 ore şi jumătate până la cabană putând fi parcurs doar pe jos.  În Călimani, accesul auto se poate realiza doar până în fosta exploatare de sulf, prin Gura Haitii.

    

Unde se poate suna în caz de nevoie

În cazul în care întâmpina greutăţi, sau dacă doresc să afle informaţii suplimentare despre traseu, turiştii pot suna la 0745/313052 şi 0salvamont. Informaţii actualizate privind toate traseele montane din România pot fi accesate pe site-ul  m.0salvamont.org. Acţiunile ce implică serviciile de urgenţă trebuie anunţate prin serviciul 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiştii care doresc să meargă pe munţi, avertizaţi că vor avea parte de vânt şi ninsori.
 Vizualizări articol: 1758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Turiştii care doresc să meargă pe munţi, avertizaţi că vor avea parte de vânt şi ninsori5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei