Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 246 (5453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La cârma şcolilor

Dascălii care aspiră la funcţii de conducere în învăţământul sucevean trebuie să aştepte până în 2014 pentru organizarea unui nou concurs

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorii care se gândesc la o funcţie managerială în învăţământul sucevean trebuie să aştepte până în 2014, când va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere în învăţământul preuniversitar. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat că pentru ocuparea posturilor de inspectori şi de directori şcolari, concursurile vor fi organizate eşalonat, din 2014, timp de 18 luni.

Remus Pricopie a declarat că „de mai bine de cinci ani şefii inspectoratelor şi ai şcolilor au fost numiţi fără concurs şi fără să îndeplinească cerinţele prevăzute de Legea Educaţiei”.

Ultimul concurs pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct a fost organizat în luna noiembrie a anului 2008. La nivelul judeţului Suceava, nu există nici un director sau director adjunct numit în funcţie în urma susţinerii unui concurs, toţi managerii şcolari fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs. Mandatele ultimilor directori care au susţinut concurs au expirat până la finele anului trecut. Prin urmare, toţi directorii de şcoli ar trebui să susţină concursul din 2014, în cazul în care doresc să mai ocupe fotoliul de conducere.

La nivelul judeţului, sunt circa 260 de directori şi directori adjuncţi.

De cealaltă parte, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava sunt aproape 30 de inspectori şcolari de specialitate numiţi prin delegaţie, la care se mai adaugă şi cei doi inspectori şcolari adjuncţi şi inspectorul general.

În primăvara anului 2012, ministerul de resort anunţa că până la finele lunii august 2012 se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general, însă acestea au fost amânate pentru o dată ce urma să fie stabilită ulterior.

Profesorii care vor să preia cârma unei unităţi de învăţământ sau vor să fie inspectori trebuie, în mod obligatoriu, să facă parte din Corpul Naţional de Experţi în Managementul Educaţional. Selecţia acestora s-a făcut pe parcursul mai multor etape, peste 600 de dascăli din judeţ fiind admişi în acest corp, cifră ce evidenţiază interesul ridicat al profesorilor pentru o funcţie de conducere în şcoli.

 

Organizarea concursurilor, susţinută şi de sindicalişti

În cursul săptămânii trecute, membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), structură la care este afiliată şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), au anunţat că pregătesc proteste, printre revendicările acestora numărându-se şi organizarea de concursuri pentru cei aflaţi la cârma şcolilor.

Potrivit sindicaliştilor, „dorim depolitizarea învățământului, în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să nu revină factorilor politici”.

Şi sindicaliştii de la „Spiru Haret” Suceava au solicitat acelaşi lucru. Aceştia au cerut celor aflaţi la conducerea ministerului de resort „emiterea ordinului de ministru pentru aprobarea Metodologiei pentru ocuparea funcției de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar şi organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control de la nivelul unităților de învățământ și inspectoratelor școlare”.

Remus Pricopie a recunoscut că politizarea este, din punctul său de vedere, „boala cea mai gravă a sistemului, înainte de finanţare”.
„Vom face concursuri pentru ocuparea posturilor de directori, dar nu cred că este fezabil să facem acest lucru până în noiembrie, pentru că ne-am ocupa numai de asta. Trebuie să facem acest lucru gradual, într-un interval de un an, un an şi jumătate”, a mai spus ministrul.

 

Puţine schimbări la cârma unităţilor din judeţ, în noul an şcolar

Anul şcolar 2013-2014 a debutat cu puţine schimbări în fruntea unităţilor de învăţământ din judeţ. 24 de directori şi directori adjuncţi au rămas din 1 septembrie 2013 fără funcţie. 

Motivele pentru care au fost schimbaţi unii manageri au fost dintre cele mai diverse – pensionări, concedii de creştere a copilului, conflicte ale acestora în comunitate, necolaborare cu autorităţile locale, probleme manageriale etc.

Au fost schimbaţi din funcţii directorii şi directorii adjuncţi de la Grădiniţa Cajvana, şcolile gimnaziale din Brodina, Coşna, Milişăuţi, Cârlibaba, „Ioan Ciurea” din Fălticeni, Probota, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Moara Nica, Rădăşeni, Herla – Slatina, Neagra Şarului, Iacobeni, la Clubul Sportiv Şcolar Rădăuţi, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” din Marginea.

La Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului au fost înlocuiţi directorii adjuncţi. 
Numeroase schimbări au fost făcute la conducerea şcolilor din judeţ la începutul anului şcolar 2012-2013 când, coincidenţă sau nu, a fost schimbat şi inspectorul general al IŞJ.

Prelungirea valabilităţii delegaţiei directorilor de la un an la altul este la latitudinea IŞJ. Învăţământul sucevean a început anul şcolar 2012-2013 cu o bună parte din conducere schimbată. S-au operat schimbări în structura conducerii liceelor, dar şi a şcolilor gimnaziale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dascălii care aspiră la funcţii de conducere în învăţământul sucevean trebuie să aştepte până în 2014 pentru organizarea unui nou concurs.
 Vizualizări articol: 1658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dascălii care aspiră la funcţii de conducere în învăţământul sucevean trebuie să aştepte până în 2014 pentru organizarea unui nou concurs5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei