Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 171 (5378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ambiţie

Oameni de serviciu, licenţiaţi în administraţie publică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pentru unii, revenirea pe băncile şcolii este un coşmar. Pentru alţii însă, a fost un vis, o dorinţă pe care au dus-o la îndeplinire atunci când copiii lor se aflau pe băncile liceului, apoi ale facultăţii.

Aceasta este povestea a doi soţi din municipiul Suceava, Mariana şi Rică Tunsu, care, deşi lucrează ca oameni de serviciu, sunt calificaţi să devină funcţionari publici.

Pe Rică Tunsu îl vezi în fiecare zi mergând dintr-un capăt în altul al Pieţei Mici, cu tomberoanele de gunoi după el. Le goleşte în containere, le pune la loc de unde le-a luat şi face curat printre tarabe.

La fel de bine ar putea plimba un vraf de hârtii oficiale de la un birou în altul, prin primărie sau prin altă instituţie, ar putea sta la birou să le completeze ori să discute probleme administrative cu şefii săi, de la Administraţia Pieţelor. Ca nivel de pregătire, teoretic, sunt cam pe acelaşi plan. Nu de mult a terminat, la o universitate privată, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, specializarea Administraţie Publică, cu o notă de 9,60 la licenţă.

Numai că, în continuare este angajat al municipalităţii pe un post de personal necalificat.

„Am lucrat 27 de ani ca mecanic de utilaje, dar societatea la care am lucrat s-a închis, a dat faliment. Bacul l-am avut odată cu copiii, că eu am făcut şcoală profesională...aşa erau timpurile atunci”, povesteşte Rică, care, în liceu, a fost coleg de bancă cu soţia sa, Mariana.

„M-am gândit că aşa voi găsi un serviciu mai bun... Cam greu de găsit un serviciu în administraţie, pentru că se cere vechime în domeniu. Sperăm să găsim un post mai bine plătit, se apropie pensia îndată , să avem şi noi o pensie mai bună”, spune Rică, care se apropie deja de vârsta de 51 de ani.

Să faci liceul şi facultatea, la vârsta sa, când ai şi un serviciu, a fost o adevărată provocare, atât fizic, cât şi financiar.

„Nu am vrut să mă fac de ruşine faţă de ăştia tineri”, spune el, justificând notele mari obţinute la bacalaureat (8.40) şi la licenţă (9.60). Dar tot el recunoaşte: „Greu, cu servicii şi cu facultate în acelaşi timp. Plus bani cheltuiţi pentru patru în facultăţi odată – noi doi şi copiii doi”.

Facultatea pe care a făcut-o a fost cu taxă, mai plăteşte şi acum ratele la împrumutul contractat din bancă. Noroc cu fata sa, care a intrat la facultate fără taxă şi a primit şi bursă.

Din 2005 lucrează la Administraţia Pieţelor, ca îngrijitor, pentru un salariu minim pe economie.

 

„Când cetăţenii vin într-o instituţie în care lasă  o parte din salariu sau din pensie, normal este să plece mulţumiţi, cu zâmbetul pe buze”

Omniprezentă pe culoarele Primăriei Suceava, instituţie în care se ocupă de curăţenie, Mariana Tunsu visează să realizeze ceea ce nu i-a permis condiţia socială.

„Fac parte dintr-o familie modestă, care la momentul respectiv nu şi-a permis să ne dea la şcoală. Eram şi la o distanţă de 30 de kilometri de oraş... Aşa a fost să fie. M-am angajat încă înainte de a avea 18 ani, am lucrat, şi ambiţia m-a făcut să continui studiile. Dacă pot, de ce să nu fac mai mult în viaţă?”, spune Mariana, care a împlinit 45 de ani.

Femeia, care vrea să ajungă să lucreze în birourile în care acum face curat, are o concepţie proprie asupra modului cum ar trebui să se lucreze în instituţiile din România:

“Visul meu estesă lucrez cu oamenii, poate chiar la un birou de relaţii cu publicul. Îmi place să ascult problemele oamenilor, să-i îndrum, să-i fac să plece mulţumiţi. Când vin într-o instituţie în care lasă  o parte din salariu sau din pensie, normal este să plece mulţumiţi, cu zâmbetul pe buze”.

Emoţii mai mari decât în timpul facultăţii a avut când făcea liceul.

„La facultate erau mulţi de vârsta noastră. Problema era la liceu, unde toţi ceilalţi colegi erau de vârsta copiilor mei. Nu-i consideram colegii mei, ci copiii mei şi tot timpul stăteam cu gura pe ei: învaţă, de ce nu ai venit, de ce nu te-ai pregătit?  Atunci poate măpriveau ciudat, mai ales că nu am avut nici o absenţă. Dar astăzi vin unii şi-mi mulţumesc, pentru că datorită mie au luptat, au trecut de liceu şi au luat note bune. Toată clasa a luat bacalaureatul”, mărturiseşte cea care a fost şefa clasei.

Speranţele lor că vor găsi locuri de muncă mai bune s-au spulberat când au văzut că singurele locuri libere sunt cele în care li se cere să aibă experienţă în administraţie, pe când posturile de debutant sunt blocate, din cauza crizei.

„A munci nu e o ruşine. Studiile le-am făcut pentru noi. E bine să ştii orice în viaţa asta”, spune Mariana, care visează şi la o facultate de psihologie, sau măcar să mai facă postliceala sanitară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oameni de serviciu, licenţiaţi în administraţie publică.
 Vizualizări articol: 2996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Oameni de serviciu, licenţiaţi în administraţie publică4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce știre anapoda! trimis de
(26 iul 2013, 11:17:38
Păi n-o spus zDrăngănea clar și limpede ca lumina soarelui ce răsare de ia iest că „PRIMARII NU TREBUIE SĂ AIBĂ STUDII?”

Amu, dacă s-o zâs verde-n față că lumea e trebuie să steie cucurul în sus, unde-ați vrea să fie licențiații în studii administrative? În administrație? Haida,de!
Păi aclo sunt TOȚI DOBITOCII, toate caricaturile, toți idioții, toți bombalăii și toate fufele care, pe lângă un unchi sau un cumătru protector, mai au o mare calitate: aceea de a sta în genunchi, cu capul plecat, dar nu într-atât de plecat încât să nu poată efectua o felație meșteșugită mădularului prostălăului aflat pe o treaptă ierarhică superioară.
2.   Comentariu trimis de
(27 iul 2013, 09:30:53
corect..traim in Romania... eu n am studii superioare, unde sa mai caut Romania? pe harta zic... pe langa Ghana ? nu cred ...societatea de acolo n o vad asa pervertita...

2.1  RE: Comentariu trimis de
(27 iul 2013, 11:01:05
Instalează pluginul Google earth, left click pe satellite și găsești Republica teleormăneană, absurdă și colhoznică Rromânica exact la jumătatea distanței dintre Sulawesi și Trinidad Iobago. Face parte dintr-un kingdom bananiero-oltenesc împreună cu Burkina-Fâso.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei