Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 171 (5378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Dreptul de a visa

La 15 ani, pregăteşte a doua expoziţie de grafică şi visează să devină arhitect

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La 15 ani, pregăteşte a doua expoziţie de grafică şi visează să devină arhitect. Anul acesta a intrat la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, secţia arhitectură, şi nu se vede făcând altceva în viaţă. Este vorba de elevul Nicolae Titus Ungureanu,  care a expus 13 lucrări de grafică, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, lucrări care au stat pe simeze circa o lună, de pe 12 iunie, când a avut loc vernisajul expoziţiei, prezentată de profesoara Camelia Rusu Sadovei şi coordonată de bibliotecara Anda Muntean. La cele 13 lucrări se vor adăuga altele noi, cu care elevul organizează o nouă expoziţie personală, la jumătatea lunii august, la Shopping City Suceava.

 

Adevărata familie este cea care te creşte

La 10 ani, ne-a povestit Nicu, cum îi spun apropiaţii, şi-a dat seama că îi place mult desenul, în special grafica, şi a început să lucreze. La Şcoala Gimnazială Nr. 1, unde a absolvit clasa a VIII-a, paşii spre desen i-au fost îndrumaţi de profesorul Bogdan Luparu. Talentul este cel care îl defineşte pe Nicu şi îl face un adolescent fericit.

Nicolae Titus Ungureanu nu şi-a cunoscut părinţii. De la vârsta de 2 ani şi jumătate a fost luat în plasament, dintr-un centru social, de un asistent maternal, un „părinte” de profesie, angajat la acea vreme la Fundaţia FARA România, patronată de prinţul Charles al Marii Britanii. Elena Nemţişor l-a îndrăgit de la prima vedere şi l-a crescut pe băiat ca pe propriul copil, ea având doi copii naturali, căsătoriţi acum, la casele lor, care i-au dăruit patru nepoţi. Aceştia au devenit familia lui Nicu.

 

Fără salariu, dar în continuare mamă pentru Nicu

Până acum trei ani, asistentul maternal Elena Nemţişor, „mama” pentru Nicu, primea un salariu din partea Fundaţiei FARA, unde era angajată cu carte de muncă ca asistent maternal. La începutul anului 2010, reprezentanţii fundaţiei au spus că

nu mai există bani pentru plata asistenţilor maternali angajaţi la Suceava.

„Sponsorul nostru esenţial, Fundaţia FARA UK, dat fiind contextul crizei mondiale, constrângerile de ordin material la nivel global, cu alte cuvinte lipsurile materiale, a decis închiderea programului de asistenţă maternală desfăşurat pe teritoriul judeţului Suceava, începând cu data de 1 ianuarie 2010. Când au fost bani suficienţi s-a desfăşurat programul de asistenţă maternală, însă în prezent... nu se mai poate, nu sunt posibilităţi materiale”, au spus, la acea vreme, reprezentanţii FARA.

Decizia pe care a luat-o Elena Nemţişor, în 2010, a fost una de toată lauda. Deşi nu mai primea salariu, nu a renunţat la Nicu, la copilul în care a investit sentimente. „Nu puteam să renunţ la el. Este de-al nostru. Mi-a spus mereu <mamă>. Cum să-l dezamăgesc? Au fost momente în care, atunci când am solicitat ajutor de la autorităţi şi mi-au spus că nu se poate, au completat că <dacă nu mă descurc, să îi duc la Protecţia Copilului, pentru a fi internat într-un centru de plasament sau pentru a fi dat unui alt asistent maternal>. Nu am putut face asta. Ulterior, m-am pensionat şi vreau să-l ajut pe acest copil foarte bun, foarte talentat, sensibil, cât voi putea eu”, ne-a povestit Elena Nemţişor.

Din păcate, acum cinci ani şi-a pierdut soţul, ceea ce a adus multă suferinţă în familie. „Ne-am gândit chiar să-l adoptăm pe Nicu, dar acum, pentru că nu mai este soţul meu, pensia mea este mică şi îmi este mai greu să iau o decizie de acest gen”, a completat femeia.

 

Are nevoie de un mentor

„Graficianul”, tânărul sensibil care emană multă bucurie, atunci când este întrebat de talentul lui, de aspiraţiile lui în lumea artei, de ceea ce vrea să devină în viaţă, nu le poartă pică părinţilor care l-au abandonat. El spune că singura lui familie este cea în care trăieşte acum, mama adevărată este Elena Nemţişor, iar fraţii lui sunt cei doi copii ai asistentului maternal. Se pare că ar mai avea trei fraţi naturali, pe care încă nu a avut ocazia să-i cunoască. Ceea ce-şi doreşte mult Nicu este să progreseze, să obţină rezultate foarte bune la învăţătură şi în anii de liceu, conştient fiind că la Facultatea de Arhitectură se intră cu medie mare.

Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, care îl cunoaşte pe Nicu şi îi apreciază mult talentul, munca, perseverenţa, generozitatea, ne-a spus că cel mai mult acest adolescent are nevoie de un mentor. „I-ar prinde bine o persoană, un mentor, care să-l îndrume pe acest tânăr, să-l sprijine, atât financiar, eventual cu o bursă, cât şi spiritual. Este foarte important să ţină legătura cu o persoană în care să aibă încredere, care să-l îndrume, eventual un profesor cu care să îşi dezvolte talentul, dar care să îl îmbogăţească şi spiritual, să-i fie un exemplu de urmat. În domeniul lui, artistic, o să aibă nevoie de un mentor şi nu ar fi rău ca cei care pot să-l ajute să-i întindă o mână”, a explicat Nicoleta Daneliuc.

Cei care vor să afle mai multe date despre Nicu pot lua legătura cu „mama” acestuia, Elena Nemţişor, la numărul de telefon 0746 550 879.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 15 ani, pregăteşte a doua expoziţie de grafică şi visează să devină arhitect.
 Vizualizări articol: 1977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La 15 ani, pregăteşte a doua expoziţie de grafică şi visează să devină arhitect5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei