Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 171 (5378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Consens

Apelul pentru înfiinţarea Regiunii Bucovina a fost aprobat de toate partidele sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apelul pentru înfiinţarea unei a doua regiuni în Nord-Estul României, cu referire mai mult decât directă la Regiunea Bucovina, a fost aprobat şi însuşit, în cursul zilei de ieri, de toate partidele sucevene, precum şi de reprezentanţii societăţii civile, ai minorităţilor naţionale şi consilierii judeţeni. Dezbaterea publică pe această temă a fost prezidată de şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, la discuţii fiind prezenţi şi senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, parlamentarii PDL Gheorghe Flutur, Ioan Balan şi Sanda-Maria Ardeleanu şi viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei. De remarcat faptul că deşi preşedintele Consiliului Judeţean a făcut un apel încă de la începutul şedinţei pentru o dezbatere apolitică, în cele din urmă, o parte din discuţiile care au avut loc pe tema susţinerii unei a doua regiuni în Nord-Estul României s-au transformat în dezbateri şi replici politice.

În timpul dezbaterii publice, Cătălin Nechifor a amintit că principalul scop al întâlnirii de ieri a fost acela de a dezbate un apel pentru a înfiinţa o nouă regiune în partea de Nord-Est a României, „un demers care ne interesează pe toţi”. El a spus că este convins că nici unul dintre participanţii la dezbatere nu este împotriva unei astfel de idei. De precizat că apelul pentru înfiinţarea unei a doua regiuni în Nord-Estul României a fost întocmit după ce grupul de consilieri judeţeni PDL a depus un proiect de hotărâre în acest sens, dezbătut în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean. „La acea şedinţă am căzut de acord cu toţii, printr-un vot unanim, asupra unui mandat pe care ca preşedinte l-am primit din partea consilierilor în sensul de a organiza această dezbatere publică”, a spus şeful administraţiei judeţene, care a adăugat că apelul de susţinere a unei a doua regiuni a fost întocmit de o comisie formată din consilieri din partea tuturor partidelor reprezentate în CJ Suceava.

„Merg pe ideea de a avea consens în această decizie politică majoră. Şi când vorbesc de politică nu mă refer la politică, ci la o politică de dezvoltare regională. Iar acest apel să fie susţinut mai departe pentru a reuşi să atingem acest obiectiv. Sunt convins că printr-o astfel de decizie politică putem să ne punem de acord asupra unui format de apel, simplu, concis, la obiect, care să ne exprime un punct de vedere unitar, complex şi asumat de toţi”, a declarat Nechifor. El a subliniat că apelul pentru înfiinţarea unei noi regiuni nu este „încă un document istoric”, însă „istoria va stabili acest lucru”. El a arătat că îl bucură faptul că s-a ajuns la un consens, precizând că „acum, în 2013, avem mai multă nevoie de un consens decât poate oricând în istoria recentă”. Cătălin Nechifor a mai propus ca liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, să se ocupe de partea de comunicare în Parlament, în sensul de a face lobby în rândul colegilor parlamentari pentru înfiinţarea unei a doua regiuni în partea de Nord-Est a ţării. Nechifor a propus ca, pe lângă Flutur, de această problemă să se ocupe şi senatorul PSD Ovidiu Donţu şi deputatul PNL Alexandru Băişanu. El a mai spus că în problema regionalizării „criteriul istoric nu este cel mai important. Eu aş merge mai mult pe criteriul de dezvoltare economică şi socială”.

 

Flutur spune că e nevoie de voinţă politică din partea USL pentru înfiinţarea unei regiuni cu capitala la Suceava

Primul dintre participanţii la întâlnirea de ieri care a luat cuvântul a fost preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, acesta precizând încă de la începutul discursul său că a renunţat la concediu pentru a participa la o dezbatere cu tema „regiune Nord-Est la Suceava”. Flutur a arătat că pentru a susţine înfiinţarea unei astfel de regiuni „trebuie să ne dezbrăcăm de haina politică, de patimi, de dispute şi de atacuri”. El a arătat că problema regionalizării nu e o problemă pentru patru sau zece ani, ci o problemă pentru mulţi ani de acum înainte sau pentru totdeauna.  „Nimic nu se poate face dacă nu o să ne dăm mâna să rezolvăm nişte probleme. Noi astăzi avem aproape 20% în Parlament. Noi putem să facem un apel, pentru că suntem o minoritate. Dumneavoastră, ceilalţi, sunteţi o majoritate. Nici nu e nevoie de apel. Este nevoie de voinţă politică”, a declarat Gheorghe Flutur. El a propus ca vicepremierul Liviu Dragnea să fie invitat la Suceava la o discuţie civilizată pe tema oportunităţii înfiinţării unei noi regiuni în Nord-Estul ţării cu capitala la Suceava, Regiunea Bucovina. Flutur a arătat că regionalizarea trebuie făcută pentru ca cetăţenii să beneficieze de servicii mai bune şi mai ieftine. „Cred că va trebui să discutăm şi cu Botoşaniul despre aceste argumente. Ce avem astăzi? Regiunea Nord-Est este cea mai săracă regiune. Haideţi să găsim alte forme mai flexibile care să ne ajute şi pe noi. Ce facem? Punem şase sărăcii la un loc? Eu cred că ar trebui să trimitem un mesaj şi Iaşiului. Noi nu suntem adversari. Noi respectăm Iaşiul, care merită să fie o capitală de regiune moldavă, dar în nord şi Suceava are un cuvânt de spus. Noi nu concurăm cu Iaşiul”, a mai spus Gheorghe Flutur.

El a subliniat că cel mai puţin credibil demers este al politicienilor, „şi fac parte şi eu ca şi mulţi alţii din această sală din această categorie. Am reuşit, cu ghilimelele de rigoare, în 23 de ani, să nu fim cei mai credibili. Aici trebuie să lăsăm universitatea, elitele, ONG-urile să vină cu argumente”. Flutur l-a îndemnat pe Cătălin Nechifor să invite şi Biserica Ortodoxă şi celelalte culte să susţină înfiinţarea Regiunii Bucovina. Liderul PDL Suceava a precizat că actualul proiect, cu opt regiuni, „nu este în regulă”. El a încheiat, precizând că Bucovina trebuie să devină obligatoriu o regiune în zona de Nord-Est a României.

 

Doroftei avansează ideea unui referendum local

La rândul său, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa, a ţinut să precizeze că în această instituţie au avut loc deja trei dezbateri publice pe tema regionalizării. Valentin Popa s-a declarat de acord cu apelul de susţinere a unei noi regiuni, însă a atras atenţia că se pune prea multă patimă pe Bucovina şi pe o viitoare capitală la Suceava. „Problema este dacă cei din Botoşani, şi eventual Neamţ, sunt de aceeaşi părere cu noi. Şi trebuie ca parlamentarii noştri să discute şi să negocieze cu parlamentarii din aceste judeţe, pentru că singuri nu vom reuşi”, a spus Popa.

Printre cei care au luat cuvântul ieri s-a numărat şi liderul UDMR Suceava, Klara Hapenciuc, care a precizat că în problema regionalizării trebuie să fie luate în considerare modelele istorice. „Pentru noi, UDMR, această poveste cu Bucovina vine ca o mănuşă”, a precizat Hapenciuc.

La rândul său, viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei a subliniat faptul că Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a votat, la propunerea liderului liberalilor suceveni, Alexandru Băişanu, susţinerea Sucevei ca o viitoare capitală de regiune. Ovidiu Doroftei a arătat că în problema regionalizării este important ca şi populaţia să fie consultată, lăsând să se înţeleagă faptul că este necesară organizarea unui referendum local pe această temă. „Un vot din partea cetăţenilor unui judeţ, şi din alte două judeţe, poate însemna mai mult decât o voinţă politică”, a spus Doroftei.

 

Donţu: Trebuie să dezbrăcăm haina politică şi să vedem ceea ce este mai bine pentru locuitorii judeţului Suceava

În discursul său, senatorul PSD Ovidiu Donţu a ţinut să precizeze că apelul dezbătut ieri este „primul lucru serios” pe care societatea civilă şi clasa politică suceveană îl fac pentru înfiinţarea unei noi regiuni în partea de Nord-Est a României. „Dintr-o dată este vorba despre altceva. Nu mai vorbim despre lucruri nenegociabile pe care le prezentăm altor judeţe, iar apoi dorim să funcţionăm în aceeaşi regiune cu ei”, a spus Donţu. El a atras însă atenţia că nici un parlamentar din judeţul Botoşani nu vrea să facă parte dintr-o regiune denumită Bucovina, cu capitala la Suceava. El a arătat că în problema regionalizării „trebuie să dezbrăcăm haina politică şi să vedem ceea ce este mai bine pentru locuitorii judeţului Suceava”. Ovidiu Donţu a făcut referire în primul rând la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene pe care o va avea viitoarea regiune.

Senatorul PSD a susţinut ideea de a se propune înfiinţarea unei a doua regiuni în Nord-Estul ţării, fără a se propune deocamdată numele acesteia. „După ce ne vom vedea într-o regiune mai mică, după consultări populare, avem o şansă în plus faţă de alte judeţe ca epicentrul regiunii să fie în Suceava”, a spus Ovidiu Donţu. El a mai precizat că în calitate de parlamentar nu era decis cum ar fi votat în momentul în care în Parlament urma să se pună problema regionalizării într-un mod concret. „De azi sunt mai încrezător că ideea de a exista două regiuni în partea de Nord-Est a ţării poate să prindă contur”, a subliniat senatorul PSD.

 

Balan către Nechifor: Fiţi bărbat şi spuneţi: „Da, vreau ca Suceava să fie capitală de regiune”

Unul dintre discursurile cu tentă politică l-a avut deputatul PDL Ioan Balan, care a atras atenţia că în problema regionalizării nu este neapărat nevoie de argumente, cât de o decizie politică fermă. Ioan Balan a spus că cetăţenii cu care a discutat în campania electorală i-au spus că vor ca Suceava să fie o viitoare capitală de regiune, dar şi că locuitorii judeţului vor să facă parte dintr-o regiune numită Bucovina. În discursul său, Ioan Balan nu l-a ocolit nici pe şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor. Deputatul PDL a spus că îl respectă pe Nechifor, însă a subliniat faptul că „tânărul bărbat Cătălin Nechifor trebuie să spună clar: <Da, vreau ca Suceava să fie capitală de regiune>”.

“Eu înţeleg şi poziţia preşedintelui Nechifor şi îl înţeleg că are o situaţie ingrată, având presiunea politică a Bucureştiului, să nu creeze probleme cu regiunea de şase judeţe. Dar, domnule Nechifor, sunteţi un tânăr politician pe umerii căruia apasă o mare responsabilitate. Sau vreţi să aveţi o imagine bună la Bucureşti, sau să rămâneţi în memoria sucevenilor”, a spus Balan. El a subliniat că regionalizarea nu se face ca rod al emanaţiilor ONG-urilor, ci doar în mod politic. Deputatul PDL a mai spus că a fost siderat de declaraţia lui Ovidiu Donţu, cu privire la faptul că nu ştia cum ar fi votat când în Parlament urma să se pună problema regionalizării. De asemena, Ioan Balan a precizat că nici afirmaţiile legate de refuzul botoşănenilor de a face parte din regiunea Bucovina nu sunt adevărate, având în vedere că nu există un studiu clar în acest sens.

Discursul lui Ioan Balan nu a rămas fără replică din partea lui Cătălin Nechifor, care i-a spus acestuia „vă mulţumesc că v-aţi abţinut să nu politizaţi discursul. Apreciez şi faptul că sunteţi primul parlamentar născut în judeţul Botoşani care susţine regiunea Suceava”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apelul pentru înfiinţarea Regiunii Bucovina a fost aprobat de toate partidele sucevene.
 Vizualizări articol: 2213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Apelul pentru înfiinţarea Regiunii Bucovina a fost aprobat de toate partidele sucevene1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   „La zi în viața sectelor parlamentare” trimis de
(26 iul 2013, 11:05:48
Headlines
Euro Frauen-EM Schweden 2013
(Quelle: Eurosport Deutschland)

Gruppe A

Italien - Finland 0 – 0
Schweden – Dänemark 1 – 1
Italien – Dänemark 2 – 1
Finland – Schweden 0 – 5
Schweden – Italien 3 - 1
Dänemark – Finland 1 – 1

1. Schweden 7p. 9 – 2
2. Italien 4p. 3 – 4
3. Dänemark 2p. 3 – 4
4. Finland 2p. 1 – 6
--------
Gruppe B

Norwegen – Island 1 – 1
Deutschland – Niederlanden 0 – 0
Norwegen – Niederlanden 1 – 0
Island – Deutschland 0 -3
Deutschland – Norwegen 0 -1
Niederland – Island 0 – 1

1. Norwegen 7p. 3 – 1
2. Deutschland 4p 3 – 1
3. Island 4p. 2 – 4
4. Niederlande 1p 0- 2
--------
Gruppe C

Frankreich – Russland 3 – 1
England – Spanien 2 – 3
England – Russland 1 -1
Spanien – Frankreich 0 – 1
Frankreich – England 3 – 0
Russland – Spanien 1 – 1

1. Frankreich 9p. 7 – 1
2. Spanien 4p. 4 – 4
3. Russland 2p. 3 – 5
4. England 1p. 3 – 7

Viertelfinale
SCHWEDEN – Island 4 – 0
Italien – DEUTSCHLAND 0 -1
NORWEGEN – Spanien 3 – 1

Frankreich – DÄNEMARK 2 – 4 (i.E.)

Halbfinale
Schweden – DEUTSCHLAND 0 - 1
NORWEGEN – Dänemark 4 – 2 (i.E.)

28.07.2013 Finale
Deutschland – Norwegen _ - _

--------
p.s. Este vorbire despre campionatul european de fotbal … feminin.rolling eyessurprisenerd
sillydont tell anyonedancing
Și are doici manșaftul o bunăciune antrenoare de-ți cad plombele prin țărână. Una dintr-aia ariană pe care de-o pui la testele rasiale de la Nürnberg iese cu plagiat zero.
Oricum se confirmă maxima lui Linecker că „Fotbalul este un sport în care 22 de oameni aleargă după o minge iar în final câștigă Germania.”
Valabil și pentru Frauen.

p.s. 2 über Regionalisierung? Ich fick dich in den Mund, sowjetische Absurdistan!
Insgesamt Zeitverschwendung.
„Die Würfel sind gefallen”, wie sagt zDrăngănea.
2.   Halal impartialitate trimis de
(26 iul 2013, 20:11:48
Bre ziaristl lui peste prăjit!
Adecătelea..papagalul Donțu e senator...iar Flutur și ceilalti sunt parlamentari! Ești de tătă sula!
3.   Apropo trimis de
(26 iul 2013, 20:16:19
cred că ai făcut scoala primară cu Flutur dacă îți permiți să scrii.....Flutur a zis....Flutur a dres........asta e boala veche a unor ziaristi fără scoală, fără norme deontologice....e rahatul scos la apelul bocancilor numit ziarist......fără jrnalism licență etc.....da ne tragem de sireturi....vorbim de presedintele tarii ca Băsescu a făcut....de parcă ai mers la nuntă cu el... Ce dracu e greu de scris acolo un DOMNUL!!!! jurnalism de rahat

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei