Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 51 (5258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la Bucureşti

Procurorilor DNA Suceava li s-a cerut să facă investigaţii în fapte de corupţie de mai mare anvergură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Activitatea procurorilor Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) desfăşurată în cursul anului trecut nu i-a mulţumit pe şefii de la Bucureşti, care, potrivit site-ului instituţiei centrale, le-au cerut colegilor lor din judeţ să ia „măsuri concrete pentru eficientizarea activităţii serviciului şi mai multă preocupare în iniţierea de investigaţii privind fapte de corupţie de mai mare anvergură”.

Dacă zilele trecute, într-un ziar local, şeful structurii teritoriale, procurorul Constantin Martin, îşi prezenta activitatea de bilanţ pe anul 2012, subliniind că procurorii anticorupţie suceveni sunt pe locul 4 pe ţară în privinţa numărului de inculpaţi trimişi în judecată (n.r. - 51, din care nici unul în stare de arest preventiv), conducerea DNA de la Bucureşti nu pare aşa impresionată de această statistică, arătând că, dintre cele 15 servicii teritoriale, DNA Suceava se află alături de DNA Braşov printre codaşe, cu doar şapte rechizitorii în tot anul (n.r. - şase în 2011), în condiţiile în care pe primele locuri se află serviciile anticorupţie de la Piteşti şi Alba Iulia, cu câte 18 rechizitorii în 2012.

 

“Activitatea se situează la parametrii medii ai structurilor din cadrul DNA”

DNA Suceava, se arată pe site-ul instituţiei centrale, are dintre toate serviciile cel mai mic număr de dosare soluţionate pe fond.

„Rechizitoriile reprezintă 12,72% din totalul cauzelor soluţionate pe fond ( în anul 2011, procentul a fost de 7,05), însă acest indicator este irelevant, având în vedere numărul foarte mic de dosare soluţionate pe fond - 55 (cel mai mic dintre toate structurile)”.

Activitatea DNA Suceava în cursul anului 2012 este apreciată de conducerea centrală cu o uşoară îmbunătăţire sub aspectul eficienţei, respectiv al numărului actelor de inculpare, dar a înregistrat scăderi la ceilalţi indicatori. 

„Cantitativ, din 179 de cauze de soluţionat (181 în 2011, rezultând o scădere cu 1,1%), au fost soluţionate 78 (102 în anul 2011, semnificând o scădere cu 23,52%), din care 55 soluţionate pe fond (85 în anul 2011, rezultând o scădere cu 35,29%). Ca urmare, numărul cauzelor nesoluţionate a crescut cu 27,84% (101, faţă de 79 în anul 2011)”, se arată pe www.pna.ro.

Printre cei 51 de inculpaţi trimişi în judecată anul trecut de DNA Suceava se numără un primar de oraş, un avocat, şapte poliţişti, doi secretari de primării şi 11 lucrători vamali.

„În concluzie, activitatea se situează la parametrii medii ai structurilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie numai în ceea ce priveşte numărul actelor de inculpare, în timp ce majoritatea indicatorilor au înregistrat scăderi”, se arată în bilanţul instituţiei.

Nici în anul 2011 activitatea procurorilor DNA Suceava nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şefilor de la Capitală: „Activitatea nu se situează la parametrii medii ai structurilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nici în ceea ce priveşte numărul şi nici în ceea ce priveşte complexitatea cauzelor, fapt ce trebuie schimbat, mai ales în condiţiile în care s-a recomandat dinamizarea activităţii şi în raportul de activitate precedent” - sunt concluziile bilanţului activităţii pe anul 2011.

 

Trimişi în judecată de procurorii DNA, achitaţi de judecători

Potrivit datelor postate pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ultimii doi ani (2011 şi 2012) s-a înregistrat câte un dosar în care inculpaţii trimişi în judecată au fost achitaţi definitiv de instanţele judecătoreşti.

Ambele soluţii de achitare sunt imputabile procurorilor de caz, a concluzionat conducerea DNA.

În 2012, de exemplu, a fost achitat definitiv Eugen Vasile Donisan, de 46 de ani, din Dorneşti, care a fost trimis în judecată în 2010 pentru infracţiuni asimilate actelor de corupţie şi de abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, Donisan, în calitate de lucrător vamal, în timp ce se afla la serviciu, pe sensul de intrare în ţară la Biroul Vamal de Frontieră Siret, i-a permis şoferului unui microbuz să introducă în România 1.000 de pachete de ţigări, marca Viceroy, cu timbru ucrainean.

În ianuarie 2012 inculpatul a fost achitat de Judecătoria Rădăuţi, iar în aprilie 2012 Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat recursul declarat de DNA Suceava.

“Soluţia de achitare este imputabilă procurorului de caz, întrucât din probele administrate nu rezultă date certe în sensul că inculpatul, neîndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu privind controlul vamal amănunţit asupra microbuzului, ar fi acţionat cu intenţie, urmărind sau acceptând sustragerea de la controlul vamal a mărfurilor în cauză şi procurarea de avantaje materiale pentru deţinătorul acestora”, explică reprezentanţii structurii centrale a DNA, precizând că s-ar fi impus “o analiză mult mai riguroasă asupra gravităţii activităţii presupus infracţionale şi asupra elementelor care diferenţiază răspunderea disciplinară a funcţionarului public de elementele necesare angajării unei răspunderi penale”.

 

Achitarea comisarului-şef Roman, imputabilă procurorului de caz

În cursul anului 2011 a fost achitat definitiv şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, actualmente lucrător al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, comisarul-şef Liviu Roman.

Trimis în judecată, pentru că ar fi cerut mită 500 de lei unui om de afaceri, sub pretextul că trebuie să cumpere mochetă în biroul din sediul IPJ Suceava, Roman a fost găsit nevinovat.Mai întâi la 19 noiembrie 2010 de către Curtea de Apel Suceava, iar apoi a fost achitat definitiv pe 5 aprilie 2011, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de DNA Suceava.

“Soluţia de achitare este imputabilă procurorului de caz, deoarece din probele administrate nu rezultă că banii au fost ceruţi de inculpat în scopul prevăzut de norma de incriminare, şi anume pentru îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle de serviciu, neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a unui asemenea act”, se arată în bilanţul activităţii DNA pe 2011. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorilor DNA Suceava li s-a cerut să facă investigaţii în fapte de corupţie de mai mare anvergură.
 Vizualizări articol: 5179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Procurorilor DNA Suceava li s-a cerut să facă investigaţii în fapte de corupţie de mai mare anvergură4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 4 mar 2013, 11:04:31
Ca-ntr-un cerc al eşecului pe o orbită rapidă
Pare-se că se-nvârte DNA-ul, momentan
Nu se bagă la fluturi, doar.. până la omidă
Nu se poate găsi un “om mare” ‘ntr-un bălan

Paternele de cercetare de greşesc (in)voluntar
HerrJustiţia obeză ( Doamne feri!) … explodează
Hălcile bune nu le găseşti în orice galantar
De asta procurorii, pe “cei mari” , îi ratează

Da’.. nu contează ! bine că suntem sănătoşi
Bine că Presa-i hrănită (şi hrăneşte mai departe)
Să găsim putere să-i iertăm pe păcătoşi
Căci “cel mare”, în final, nu cu noi “împarte” ?!happy

Şi îngerii au îndoieli ( noi..de ce am cerceta ? )
Fiindcă viaţa,cum o ştim, e de unică folosinţă
Cine pe cine vrea să vadă (cu cine) .. la DNA ?!
Va fi bine ( va fi bine ! ) AVEŢI CREDINŢĂ !happy

1.1  RE: * trimis de
( 4 mar 2013, 15:21:43
cat esti de romantic stimabile,felicitari,plin de ,,esenta",tu esti mana dreapta a lui Eminecu cu care se...........
2.   Rusine trimis de
( 4 mar 2013, 13:42:28
Un asa zis Serviciu care mananca o groaza de bani de la buget si care are eficienta O.Activitatea lor e tot O mergand la Santaj,Angajat-Sef si invers.Fabrica DOSARE PRNALE de sute de pagini care la final raman tot cu neinceperea urmaririi penale-Fapta nu exista....Cerceteaza doar gainarii deoarece se tem sa atace unde trebuie de frica scaunului.Interceptari ilegale,santaj,prosteala-asta e activitatea DNA.Au vre-un dosar cu Flutur,Baisanu,sau alti mancatori de bani publici?Au dosare de luare de mita 50 lei,abuz in serviciu de 10 lei si Dosarele lor de un leu....halal tara....halal sistem.....
3.   INDEMN TOVARASESC trimis de
( 4 mar 2013, 13:42:35
ACUM SA VA VEDEM!ATI FOST DESTUL DE AHTIATI DUPA COMENTARIILE NOASTRE SI ATI AFLAT MOCCA DESTULE,DOAR STITI CE ,,RETELE'' AVETI,CU ,,MI SE PARE CA".....AM AUZIT CA''.....,,MI-O SPUS CINEVA''....
NU STIU CUM O SA OCOLITI RUDELE SI PRIETENII.....PRIETENILOR,IN FATA LEGII TOTI SUNTEM EGALI,ASA SPUNE CONSTITUTIA.NU ODATA AM INTREBAT,DE CE UNII TIN MORTIS SA DEVINA COMPLICII,,PREZUMTIVILOR''???
SUNTEM IN UE,IAR DACA 26 DE TARI MERG INTR-O DIRECTIE,NOI NU PUTEM MERGE INVERS,O STIM PREA BINE.ASA CA ,DEOCAMDATA,,SUCCESURI RASUNATOARE''!
4.   Si trimis de
( 4 mar 2013, 14:18:14
problema e parchetele de pe langa judecatorii, acolo e coruptia ca dau NUP la dosare, cunosc multe cazurii la falticeni, sunt doi trei procurorii care nu are ce cauta in acele functii, pe aia nu ii verifica nimeni, ce fac acei procurori cum distruge probe in dosare, cum santajeaza lumea sa spuie ce vor ei amenintindui cu puscaria pe martori si pe partile vatamate, rusine.
5.   Trimis trimis de
( 4 mar 2013, 21:26:48
O MINA SPALA CEALALTA MINA ....! ROMANIA TARA DE MARI HOTI ,MARI CORUPTI SI MARI MINCINOSI .O TARA CARE ISI MERITA SOARTA SA MOARA IN  ☭ 
6.   Lui HERR OBERSTGRUPPEN... trimis de
( 5 mar 2013, 09:48:33
ai perfecta dreptate cu Parchetul Radauti....nu ti vine sa crezi ce descoperi incercand sa descoperi dreptatea...cica...ajungand aici...si totusi nu s separati de Parchetul Suceava...ca aia s sefi cica...nimanui nu i pasa ptr ca toti sunt colegi si nu se tem de nimic...ei se tem intre ei de ei..avocatul te vinde din start... politistul face referatul,,sub stricta supraveghere a procurorului de caz..", care procuror nu face nimic fara prim procuror, apoi judecatorul e coleg si cumatru cu procurorul...care e nas si fin cu politistul ,avocatul...descalceste i... vrei dreptate? Cauta intai avocatul ce n are genele lui Iuda, apoi vezi de nimeresti in panza de paianjen...salveaza te !!! Politia e o institutie de care trebuie sa ne pazim ca dracul de tamaie...sa nu ai nici un fel de relatie..te fura? da slujbe la biserica , cumpara ti pitt bulli, fa orice si nu te du la politie, ca te inhata, te trimit la avocati, la procuror, judecator si ai pus o...bani, bani,....
7.   Comentariu trimis de
( 5 mar 2013, 10:03:56
in cazul Donisan...a vamuit ani intregi la Vama Siret..in perioada de aur a vamii Siret...dar hai sa gandim logic,popor roman: a luat 1000 euro spaga la un buzz de tigari, ala atrecut vama , l a prins dincolo de vama, la iesire , de un supracontrol...semnatura pe foaia de trecere era a lui Donisan...nu s probe la Judecatorul din Radauti...cati bani avea vamistul asta adunati? sute de mii de euro? la JUd Radauti trebuia judecat? adica asta nu punea la bataie zeci de mii de euro ptr a scapa de puscarie? mai mult e pur si simplu achitat, repus in functie, sa recupereze, iar ,noi , poporul, impozitat si pe gaina din batatura. ii platim salariile neplatite doi ani cat a stat acasa si a asteptat sentinta...asta e dreptate in Romania..nimeni nu plateste in Romania ptr aceste smecherii..nimeni..tara e a lor.
8.   Comentariu trimis de
( 5 mar 2013, 10:15:35
ce speranta, ce drag, ce curaj sa mai ai in tara asta...? cat? si pana unde? in Gubernia Suceava , atat timp cat exista traficul de tigari, posibilitati de a castiga bani nemunciti, va exista coruptie, deci mafie...si nu cred, cum nimeni nu crede ca nu se stie la CENTRU...adica sus...
ma iertati ptr indignare, dar cazul Donisan e strigator la cer...sa l achiti pur si simplu, si sa l mai si repui in functie, sa i plateste daune , tu , biet amarat de roman care ai o vaca in curte si lucrezi ptr 700 lei sa ti tarasti soarta, e ceva ce i strigator la cer... Functionarii acestia nu se gandesc ca intr o zi vor plati in fata lui D- zeu ptr toate astea? ptr exemplul pe care l dau ,ptr structurile pe care le construiesc in societatea aceasta..ce sa mai faca tinerii nostrii? cum ii mai formam? sa fure, dar nu o gaina ci sute de mii de euro, droguri, tigari, falsuri,minciuna si iar minciuna..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei