Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 51 (5258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE asigură că restricţiile pe piaţa muncii pentru români se încheie irevocabil în 31 decembrie 2013

 

Comisia Europeană a asigurat, la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, că restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru lucrătorii români şi bulgari se vor încheia în mod irevocabil în data de 31 decembrie 2013, informează, duminică, Ministerul Muncii.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a participat la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO), miniştrii muncii şi afacerilor sociale din statele membre având ca principale puncte de interes dezbaterea privind Semestrul European - Analiza Anuală a Creşterii, din perspectiva ocupării şi protecţiei sociale, în pregătirea Consiliului European din luna martie, adoptarea recomandării privind înfiinţarea unei garanţii pentru tineret şi informarea de către Comisie cu privire la libera circulaţie a lucrătorilor români şi bulgari în cadrul UE.

"În comunicarea cu privire la restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru lucrătorii români şi bulgari, Comisia a asigurat că acestea se vor încheia în mod irevocabil în data de 31 decembrie 2013", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În acest context, ministrul Mariana Câmpeanu a afirmat că este importantă cooperarea deschisă şi responsabilă între statele membre pentru încurajarea şi protejarea drepturilor celor care muncesc legal.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, miniştrii muncii şi afacerilor sociale au apreciat cadrul oferit de semestrul european şi au subliniat importanţa implementării reformelor ca premisă a asigurării unei creşteri economice de durată şi al creării unor locuri de muncă durabile.

Totodată, Consiliul a adoptat Recomandarea privind înfiinţarea unei garanţii pentru tineret, instrument care urmăreşte implementarea de către statele membre a unor măsuri menite a reduce şomajul în rândul tinerilor.

Potrivit sursei citate, ministrul român a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Olanda, Marea Britanie şi Belgia, acestea vizând identificarea de modalităţi concrete de cooperare bilaterală, în special în vederea asigurării protecţiei drepturilor lucrătorilor români, combaterea muncii la negru, cooperarea în domeniul ocupării forţei de muncă şi pensiilor.

Consilierul de stat din Guvernul României Luminiţa Odobescu a declarat, în 13 februarie, că este regretabil faptul că lucrătorii români sunt folosiţi de politicieni străini pentru a justifica lipsa unor măsuri, precizând că Executivul nu va face rabat de la Tratatul de aderare privind liberalizarea pieţei muncii.

Odobescu a declarat că liberalizarea accesului lucrătorilor români pe piaţa muncii din UE este o prioritate pentru Guvern, iar poziţia acestuia este clară în această privinţă: nu se va face rabat de la această direcţie, prevăzută în Tratatul de aderare.

"Demersurile de până acum au vizat dialogul cu statele mebre. Avem un dialog activ cu Marea Britanie, dar şi cu restul statelor membre, pentru a vedea care sunt modalităţile de soluţionare. În Marea Britanie, sunt dificultăţi chiar şi pentru studenţi să obţină documentele de la autorităţi. Parlamentul European are un rol extrem de activ pentru a solicita Comisiei Europene şi statelor membre să respecte prevederile liberei circulaţii. Autorităţile române urmăresc cu maximă atenţie declaraţiile pe acest subiect. Este regretabil că românii sunt folosiţi pentru a justifica lipsa unor măsuri", a mai spus Luminiţa Odobescu, la dezbaterea cu tema "6 ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană".

Consilierul de stat a precizat că sunt deja exemple pentru a arăta că, după liberalizarea completă a pieţei muncii, nu a avut loc nici o invazie a lucrătorilor români.

"S-a menţinut acelaşi nivel de migraţie. Dar dacă ne uităm în presa vremii, o să vedem că acelaşi mesaj a fost transmis şi după aderare, însă aceste abordări nu sunt confirmate de cifre, de realitate", a mai spus Odobescu.

Ea a mai adăugat atunci că autorităţile române nu anticipează nici o migrare a cetăţenilor români dintr-un stat în altul.

Cu acelaşi prilej, europarlamentarul Renate Weber a declarat că dacă piaţa muncii va continua să fie restricţionată pentru români şi după 2013, va fi obligatorie procedura de infringement.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE asigură că restricţiile pe piaţa muncii pentru români se încheie irevocabil în 31 decembrie 2013.
 Vizualizări articol: 8172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE asigură că restricţiile pe piaţa muncii pentru români se încheie irevocabil în 31 decembrie 20130.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei