Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 51 (5258)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Investiție cheie

Adrem Invest a demarat lucrările de construcție la noua centrală termică a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Lucrările de amenajare a noii centrale termice a Sucevei, care va asigura căldura și apa caldă a peste 22.500 de apartamente din municipiul Suceava, demarează în forță, de luna aceasta, urmând ca din următorul sezon rece să asigure deja agentul termic necesar municipiului reședință de județ.

Reprezentanţii companiei care va realiza această investiție, în valoare de peste 90 de milioane de euro, Adrem Invest, au precizat: “Centrala va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna anului 2013 și energie electrică din primăvara anului 2014”.

Lucrările de construcţie a centralei vor fi realizate de General Construct, una dintre cele mai puternice companii de construcții din Suceava, cu o vastă experiență națională și internațională, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă Urbas, specializată în realizarea de centrale termice pe biomasă.

Centrala de cogenerare de la Suceava, care va produce energie electrică în paralel cu cea termică, va avea o putere de 130 MW – energie termică și 31 MW - energie electrică.

„Ne bucurăm că demarăm lucrările de construcţie şi că avem alături de noi în acest proiect parteneri cu experienţă solidă atât pe plan local, cât şi internaţional. Este, dacă vreţi, încă o garanţie pentru succesul acestui proiect şi pentru livrarea la termen a agentului termic şi a energiei electrice” a declarat Adrian Bodea, preşedinte Adrem Invest, care a anunțat demararea lucrărilor la centrala termică care va asigura căldura și apa caldă sucevenilor, folosind energia regenerabilă – biomasa, asigurată în principal de Holzindustrie Schweighofer.

Noua centrală care va asigura încălzirea centralizată din municipiul Suceava va fi construită printr-un credit obţinut de la Raiffeisen Bank şi OeKB (Banca de Export şi Import a Austriei).

Centrala de cogenerare ar urma să alimenteze 22.500 de apartamente conectate la sistemul de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare din municipiul Suceava, respectiv 60.000 de locuitori, potrivit estimărilor Adrem Invest.

 

116 lei, prețul gigacaloriei la gardul centralei

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru suceveni va fi prețul plătit pentru energia termică consumată.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că, în baza contractului încheiat cu Primăria Suceava, Adrem are obligația ca o perioadă de minim cinci ani să furnizeze gigacaloria la un preț de 116 lei la gardul centralei plus TVA, la care se vor mai adăuga costurile de transport și distribuție, până la consumatorul final – aproximativ 90 de lei.

În prezent, populația beneficiază de căldură și apă caldă la un preț de 185 de lei pe gigacalorie, dar costul de producere este aproape dublu, diferența fiind suportată din bugetul local, sub formă de subvenții. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrem Invest a demarat lucrările de construcție la noua centrală termică a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Adrem Invest a demarat lucrările de construcție la noua centrală termică a Sucevei4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gigacaloria la un preț de 116 lei trimis de
( 4 mar 2013, 11:54:16
Sună frumos începutul dar să vedem peste doi ani cît de catastrofal va fi sfîrșitul acestei societăți .Dragi tovarăși ce ați pus în valuarea un asemenea minunat proiect vă urez spor la coceni ca să aveți ce pune pe foc .
2.   E prea departe de oras, lasa gargara. trimis de
( 4 mar 2013, 16:57:01
Mai PAMPALALAILOR, degeaba arucati cu bani daca nu aveti contracte cu oanenii. Asta da, e drim, cum il cHeama, se crede imparat pe ceva care nu a mers pana acum. Mult baftoi si prost o fi suceveanu` sa nu-si vada de caruta lui. Hello, banii sunt probabil la lungu et placinta. Prinde prostii din alta caruta.
3.   BIOMASA verde si GAZ lampant. trimis de
( 4 mar 2013, 18:04:24
Se vor bate cu cei din Vatra Dornei pe rumegus,ghinda si ace de brad.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei