Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 41 (5248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Un dosar penal privind titularizări dubioase în învăţământ, „uitat” într-un sertar al poliţiei din 2010

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reclamaţiile unui profesor legate de o serie de chestiuni foarte dubioase de la concursurile pentru titularizare în învăţământ, care l-au afectat direct în anul 2008, au rămas şi în 2013 la nivelul de dosar penal în care nu s-a început nici măcar urmărirea penală. Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava au fost sesizaţi despre presupusele nereguli din 2010, în 2011, spre final, cercetările au fost disjunse, iar de atunci ancheta pur şi simplu a îngheţat. Toată această tărăgănare, este convins profesorul care a depus reclamaţia, nu urmăreşte decât ca fapta să se prescrie înainte de a ajunge, dacă va ajunge, în instanţă.  

 

Un post vacant care a apărut de nicăieri

Profesorul care a decis să se lupte cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava se numeşte Dragomir Vicenţiu Chiseliţă şi predă materia biologie. Acesta consideră că la concursul de titularizare din anul 2008 i s-au făcut mai multe nedreptăţi, iar profesori care au luat note mai mici au fost numiţi titulari pe posturi care, oficial, nici nu erau scoase la concurs.

El se declară revoltat că din 2011 dosarul său a fost „uitat” de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. La vremea depunerii reclamaţiei, acesta adunase mai multe documente, care ridică semne de întrebare asupra concursului şi de la care a plecat şi ancheta poliţiei.

Concret, Dragomir Vicenţiu Chiseliţă a depus la dosar „Lista posturilor vacante titularizabile valabile pentru anul şcolar 2008-2009”, listă care fusese afişată la IŞJ Suceava şi care cuprindea locurile care erau disponibile pentru concursul care s-a desfăşurat pe 16 iulie 2008. Pe acea listă, în dreptul posturilor disponibile la catedra biologie, figurează mai multe opţiuni, însă nu şi un post liber la Şcoala Generală Salcea. Profesorul reclamant a obţinut nota 7,50 şi a fost repartizat pe un post la Şcoala Generală Todireşti. Stupoarea acestuia a venit ulterior, când, printr-o decizie oficială, depusă şi aceasta la dosarul ajuns la poliţie, a aflat că o colegă, Carmen Anda Bosînceanu, care obţinuse doar nota 6,75, a fost titularizată în urma aceluiaşi concurs pe postul de la Salcea, care nu figura pe listă. Trebuie spus că legislaţia în vigoare prevede că un profesor poate deveni titular pe post doar dacă are minimum nota 7.00. Aceasta a obţinut peste nota minimă după o contestaţie care, susţine reclamantul, a fost întocmită fictiv.

 

Un an şi jumătate, insuficient pentru audierea unor membri ai comisiei de reevaluare

Mai mult, cadrul didactic care a obţinut postul de la Salcea a luat nota de trecere după o reevaluare a lucrăriicare, susţine reclamantul, s-a făcut doar pe hârtie, la IŞJ Suceava, prin falsuri.

Încă din septembrie 2011 cercetările din acest dosar penal au fost disjunse faţă de Comisia de Reevaluare a Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti. Această comisie este cea care, conform actelor, i-a dat notă de trecere profesoarei care a obţinut postul de la Salcea. Chiar dacă după câteva simple audieri poliţiştii puteau stabili fără echivoc dacă respectiva comisie de reexaminare a schimbat într-adevăr nota la contestaţie, acest aspect nu a fost lămurit nici până astăzi.

Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a precizat că în acest dosar penal se aşteaptă ca poliţiştii de la Bucureşti să facă audierile cerute de procurorul de caz printre membrii comisiei de reevaluare. Până când aceste audieri nu vor fi finalizate, a explicat inspectorul principal, nu se poate da o soluţie în acest dosar.

Aşadar, din septembrie 2011 şi până astăzi nu s-a putut lămuri ce s-a întâmplat cu acea comisie de reevaluare.

 

Nereguli de acelaşi gen sesizate din 2006, rămase fără nici o finalitate 

Întâmplător sau nu, şi alte nereguli semnalate acum mulţi ani la concursuri de titularizare tot nu au avut nici o finalitate.    

În privinţa scandalurilor mai vechi legate de nereguli la concursurile pentru titularizare în învăţământ, cel mai mare ecou l-a avut cel izbucnit în 2006, atunci când adjunctul IŞJ de la acea vreme, Niculai Barbă, a descoperit mai multe cazuri de titularizări ilegale vizibile de la o poştă. S-a adus atunci în atenţia opiniei publice cazul unui profesor titularizat deşi la examen luase nota 3,65, acesta fiind doar exemplul cel mai flagrant, iar în cauză era vorba inclusiv de semnături falsificate ale mai marilor IŞJ. Luaţi la întrebări la acea vreme, directorii şcolilor în care s-au făcut astfel de titularizări au pus totul pe seama unor greşeli.

O plângere înaintată de adjunctul IŞJ a ajuns în 2006 la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul poliţiei, a fost în cercetare la această structură, dosarul penal fiind trimis apoi la Parchet cu rezoluţie de începere a urmăririi penale. Dosarul nu a mai ajuns nici până astăzi în instanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un dosar penal privind titularizări dubioase în învăţământ, „uitat” într-un sertar al poliţiei din 2010.
 Vizualizări articol: 4195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 15 voturi
Un dosar penal privind titularizări dubioase în învăţământ, „uitat” într-un sertar al poliţiei din 20103.6515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(20 feb 2013, 11:43:46
Oare unde isi au nevestele angajate cei mai multi din pol si parchet? Nu cumva in invatamant? Poate de aceea tac chitic cand e vorba sa demostreze marlaniile sefilor ISJ, care nu cred ca sunt facute pe ochi frumosi.
2.   Farmecul moștenirii trimis de
(20 feb 2013, 12:37:01
Subscriu la cele de mai sus și vreau să nu uitați cum se ”promova”o parte din învățământul ”epocei de aur”:gradele se luau cu mai multă ușurință în funcție de consistența voluntară sau involuntară de informații ”specifice”ce erau date serviciilor,apoi era luat în considerare și ”protocolul”oferit de tine pentru închiderea gurilor spre critica fundamentală ce se obișnuia după lecțiile deschise,ultima și cea mai dragă tuturor era plicul cu bani.CE s-a schimbat acum,vedeți și domniilor voastre.
3.   Ka.ka ma.ca trimis de
(20 feb 2013, 12:49:57
toata coruptia e la parchet, la falticeni e putreda toata institutia parchetului,si nu face nimeni nimic,mai mult, procurori nu stiu sa vorbeasca cu oameni
4.   Asa e la suceava! trimis de
(20 feb 2013, 19:04:18
De ce va mirati? Nume mari de corupti au ajuns iar la iSJ... Nu se poate face nimic dupa cum si dv. consemnati si constatati acest lucru... Cucoane care de ani buni lucreaza in Italia sunt inca titulare rezervandu-li-se catedrele; Pile pentru care ies ca din pamant posturi bune titularizabile; Apreciez curajul celui in cauza dar saracul cred ca e deja o persoana non grata pt. cei de la ISJ.. Nu e nimic de facut decat sa mearga si el in Italia vreun an la munca, sa aduca bani pe care sa-i verse unde trebuie si mai ales sa TACA , apoi va avea si el post... cum multi altii au pe nemeritate. Slevoaca, Spac, Puiu... mai sunt si altii dar astia parca .... Politia sa-si faca treaba... A... Daca ar avea curajul sa spuna oamenii ce se intampla si cu gradatiile de merit... E o mlastina de coruptie... Aveti de unde prinde peste dar va sperie ca probabil sunt prea mari pentru abilitatile dv. de legiuitori.PACAT!! AICI NUMAI DUMNEZEU DACA MAI ARE CE LE FACE! DAR CUM EL NU BATE CU PARUL...
5.   Ce ne mai mira trimis de
(20 feb 2013, 19:43:59
ce ne mai mira cand avem titulari pe post care au luat la titularizare 2. trebuie sa ne miram cand pentru un post auxiliar se copie bibliografia de la un alt post de pe internet si subiectele de examen nu sunt din bibliografie.trebuie sa ne mire ca la mijlocul examenului viitorul angajat este strigat dupa prenume.... toate astea la colegiul mihai eminescu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei