Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 41 (5248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Abateri

Cabinete de medicină de familie, depistate cu nereguli în urma controalelor întreprinse de CAS Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În anul 2012, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a efectuat 186 de acţiuni de control, din care 154 au fost controale tematice, 12 au fost acţiuni de control operativ şi 20 au fost controaleinopinate. Conform reprezentanţilor CAS Suceava, „activitatea de control s-a desfăşurat în baza unui Plan de control pe anul 2012 avizat de directorul Direcţiei Control al CNAS Bucureşti şi aprobat de directorul general al CAS Suceava”. 

Cât priveşte medicii de familie, 74 din cei 300 de medici aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava au primit vizita inspectorilor instituţiei.

„Din verificările efectuate la medicii de familie s-au constatat o serie de situaţii de nerespectare a obligaţiilor contractuale”, a declarat dr. Adela Băişanu, director al CAS Suceava. De exemplu, în cazul a trei medici s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu CAS Suceava. Doi dintre aceştia au fost sancţionaţi cu avertisment pentru nerespectarea programului de lucru, iar pentru cel de-al treilea s-a propus rezilierea şi mai apoi suspendarea contractului încheiat cu CAS Suceava. Medicul de familie se afla la a treia abatere.

Totodată, în urma controlului, s-a constatat că alţi 13 medici au prescris tratamente fără existenţa scrisorilor medicale de la medicul de specialitate sau au făcut prescripţii în baza unor scrisori medicale depăşite ca termen de valabilitate. În aceste situaţii, medicii au fost sancţionaţi cu avertisment scris pentru prescrieri de medicamente care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

 

Prescripţii medicale incorecte

De cealaltă parte, în cazul a cinci medici s-a constatat existenţa neconcordanţei între serviciile medicale contractate raportate de aceştia şi serviciile consemnate în evidenţele cabinetului.

În cazul a trei medici de familie s-a constatat emiterea de prescripţii medicale cu încadrarea nejustificată a pacienţilor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 600/700 lei pe lună”. Persoanele respective figurează în baza de date a CAS Suceava ca realizând şi alte venituri în anul 2012. În aceste situaţii, s-a propus măsura recuperării de la medicul prescriptor a sumei reprezentând 40% din valoarea compensată a medicamentelor aferente prescripţiilor medicale emise în mod nejustificat acestor asiguraţi.

O altă neregulă constatată de reprezentanţii CAS a fost eliberarea de certificate de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale, abatere sesizată în cazul a 11 furnizori de servicii medicale. Ca urmare a acestui fapt, zece furnizori au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, iar un altul a fost sancţionat cu amendă de 5.000 de lei. 

 

Abateri sesizate şi în farmaciile din judeţ

Din verificările efectuate la farmacii, reprezentanţii CAS au constatat numeroase situaţii de nerespectare a obligaţiilor contractuale.

În cazul a opt farmacii s-a depistat nerespectarea clauzei contractuale privind transmiterea zilnică la CAS, în format electronic, a situaţiei medicamentelor eliberate. În această situaţie s-a aplicat măsura de sancţionare a furnizorului cu avertisment.

Potrivit Adelei Băişanu, „în cazul unei alte farmacii s-a constatat practicarea incorectă a evidenţei de gestiune prin înregistrarea de operaţiuni de ieşiri de medicamente fără existenţa documentelor justificative de intrare, fapt ce a condus la neasigurarea concordanţei între cantitatea de medicamente eliberată şi cantitatea de medicamente existentă în gestiunea farmaciei în perioada verificată”. În această situaţie s-a dispus măsura restituirii sumei încasate necuvenit reprezentând contravaloarea medicamentelor raportate nejustificat şi decontate de CAS Suceava pentru care furnizorul de medicamente nu a făcut dovada existenţei documentelor justificative de intrare în gestiune.

118 farmacii din judeţ sunt în contract cu CAS Suceava. În anul 2012, instituţia nu a reziliat nici un contract cu farmaciile din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cabinete de medicină de familie, depistate cu nereguli în urma controalelor întreprinse de CAS Suceava.
 Vizualizări articol: 1559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cabinete de medicină de familie, depistate cu nereguli în urma controalelor întreprinse de CAS Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PRECIZARE trimis de
(20 feb 2013, 14:37:45
VANZOLEALA MARE AZI DIMINEATA SI LA SANEPIDU DIN C-LUNG,ASISTENTE CU REGISTRE IN BRATE,ASTEPTAU PE SEFA CARE INTARZIA LA SERVICIU.
IN SCHIMB D-AN DR.PICIOC,A DAT PI GURA ALTE DATE LA TV,DECAT CELE PREZENTATE IN ART.DE IERI DE CATRE NOUA SEFA A CAS,SPERAM CA NOUA SEFA SA NU FI LUAT DATELE DE LA TOV-SA ,,GIOCONDA'' CARE NE ZAMBEA DIN TABLOUL AFERENT ART.,,DSP ATRAGE ATENTIA ASUPRA PERICOLULUI CAUZAT DE INTRERUPEREA APEI''.
SUMELE ALOCATE SANATATII PTR SUCEAVA CRESC,NR.DE MEDICI DE FAMILIE S-A DUBLAT,TOT MAI MULTE RETETE ELIBERATE FATA DE ANII TRECUTI,IAR LA ANU' POATE NU VOM MAI AVEA NICIUN BOLNAV.CURAT-MURDAR,TOV-ILOR.
,,FRICA DOBOARA ONOAREA SI DEMNITATEA''!!!
2.   Papusa politica trimis de
(20 feb 2013, 20:59:53
Oare cat de cretin sa fii sa te lauzi in breaking news cu munca predecesorilor tai . Din 2001 de cand sunt in sistem nu am citit trei randuri de control in cab stomato ?! De ce d-na politruc nu se lauda cu MARI controale peSTOMATO!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei