Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 24 (5231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Disponibilizări

Salariaţii Termica ce vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Salariaţii societăţii de termoficare a Sucevei, care vor rămâne fără serviciu din primăvară, vor primi plăţi compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că acest lucru va fi posibil în condiţiile în care Primăria Suceava va face eforturi ca până la finele anului să achite toate datoriile pe care le are către Termica.

„E clar că este ultima iarnă în care mai funcţionează Termica pe actuala structură. Vom face tot posibilul să achităm restanţele pe care le avem la Termica, care erau la finele anului trecut de 160 de miliarde de lei vechi şi probabil vor mai creşte cu încă 100 de miliarde de lei vechi până la finele acestei ierni”, a explicat Ion Lungu, care e convins că până la venirea unui nou sezon rece Adrem Invest va reuşi să pornească măcar parţial noua centrală de termoficare.

Tocmai de aceea, în proiectul de buget pentru 2013, societăţii de termoficare îi sunt alocate nu mai puţin de 300 de miliarde de lei vechi, cea mai mare sumă după cea prevăzută la învăţământ.

„Cei din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Termica au făcut o analiză şi vin cu o serie de propuneri de disponibilizări de personal, care merg până la un total de 330 de salariaţi. Oamenii de acolo nu au nici o vină, şi-au făcut datoria şi în toate iernile acestea am avut apă caldă şi căldură în oraş, de aceea noi vom face tot ce este posibil să se respecte contractul colectiv de muncă, să putem asigura sumele necesare pentru acordarea salariilor compensatorii”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.

Ion Lungu a precizat că nu Primăria Suceava dă aceste salarii compensatorii, ci Termica, dar municipalitatea le asigură sursa de finanţare, plătindu-şi datoriile către societatea de termoficare.

Edilul sucevean nu a exclus nici varianta ca primăria să ia un credit de 150 de miliarde de lei vechi pentru a plăti aceste datorii, astfel încât Termica să-şi poată achita şi datoriile către furnizorii de cărbune.

 

Restul de salariaţi de la Termica ar urma să fie preluaţi de Adrem

Cei mai mulţi salariaţi ai societăţii de termoficare care îşi vor pierde locurile de muncă vor fi cei care se ocupă de partea de producţie a energiei termice, în vreme ce majoritatea celor care se ocupă de partea de distribuţie îşi vor păstra locurile de muncă, fiind în subordinea primăriei, care deţine reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice. Ulterior şi aceştia vor fi preluaţi de Adrem Invest, căreia i se va concesiona şi activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic.

„În această privinţă îmi pun mari speranţe ca Adrem să vină cu o nouă strategie privind relaţia cu beneficiarul final, să fie implementate acele contracte individuale, cu clauze ferme, să îşi poată încasa banii, pentru că nu se mai poate merge după principiul că pot să consume oricât, fără a plăti. Mai nou, aflu că şi cei cu centrale termice de apartament au şi ei acest nărav de a consuma fără să plătească, datorii imense acumulându-se şi la apa rece consumată. Avem o problemă de mentalitate – trebuie să ne învăţăm să ne descurcăm cu banii, să-i chibzuim astfel încât să putem plăti ce consumăm”, a adăugat primarul Sucevei.

Iordănel Secrieru, liderul sindicatului „Prometeu”, din cadrul Termica Suceava, a precizat că sunt propuse patru variante de restructurare a societăţii, cea mai aspră vizând disponibilizarea a 330 de salariaţi.

„Oamenii vor fi nevoiţi să plece acasă imediat după ce oprim producţia, adică cel târziu din luna mai. Acum trebuie să asigurăm încălzirea oraşului şi vrem să ne facem treaba bine până la capăt”, a spus liderul sindicatului „Prometeu”.

Acesta a precizat că, în baza contractului colectiv de muncă, toţi cei care vor fi disponibilizaţi au dreptul la salarii compensatorii, plătite de angajator, adică Termica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariaţii Termica ce vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii.
 Vizualizări articol: 1196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Salariaţii Termica ce vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mincinosii... trimis de
(31 ian 2013, 18:16:12
N-au nevoie de plati compensatorii,au nevoie de locuri de munca.Te-ai laudat in campanie ca veti crea 5000 de locuri de munca.Ai uitat deja????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei