Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 24 (5231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Viaţă la extreme

Elevi dimineaţa la şcoala gimnazială, părinţi după ore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Drama adolescenţilor cu copii începe să devină o realitate tot mai des întâlnită în România. Ultimul caz de acest gen este cel de la Rădăuţi, unde o elevă de clasa a VI-a va deveni în curând mămică, tatăl fiind un alt adolescent, care nu a împlinit încă 16 ani şi care frecventează cursurile clasei a VIII-a. Specialiştii cred astfel de momente marchează pe viaţă evoluţia nu doar a celor care au conceput copilul, ci şi a viitorului nou-născut, a rudelor, dar şi a celorlalte persoane care intră în contact cu ei.

Mai grav, autorităţile statului nu pot face prea mare lucru, iar acolo unde este cazul condamnările pronunţate de instanţele de judecată nu au darul de a descuraja actele sexuale cu minori, când acestea sunt liber consimţite. În cazul concret de la Rădăuţi, răspunsul oferit de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava este sugestiv: „Mama minorei şi-a luat angajamentul supravegherii, îngrijirii şi educării fetei şi nu doreşte măsură de protecţie pentru aceasta. Referitor la copilul care urmează să se nască, mama minorei a declarat că doreşte ca acesta să rămână în familie, să-l înfieze. Atât mama, cât şi minora refuză prezentarea la sediul DGASPC pentru consiliere psihologică şi nu doresc nici ca minora să beneficieze de serviciile Centrului Maternal, deoarece beneficiază atât de sprijinul mamei, cât şi al bunicii materne”.

 

Un copil de 13-14 ani nu este pregătit pentru a îndeplini rolul de părinte

Trecând peste această solidaritate, un astfel de caz poate avea urmări nefaste pentru tot restul vieţii pentru cei implicaţi. Medicul Mircea Onofriescu, directorul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai mare instituţie de profil din Moldova, este de părere că o sarcină în astfel de condiţii reprezintă „o tragedie pentru toată lumea”. Medicul a explicat că la copile de 13-14 ani incidenţa naşterilor premature este de zece ori mai mare decât la o persoană adultă, iar în plus mai apar şi alte probleme, exact cum s-a întâmplat şi cu minora de la Rădăuţi.

„De obicei, există tendinţa de a ascunde sarcina, iar acest aspect face ca evoluţia ei să nu poată fi urmărită de la început, iar de aici rezultă o serie de probleme medicale, cum ar fi anemie sau infecţii urinare. Se mai adaugă şi stresul în care acel copil trăieşte, iar toate acestea se repercutează negativ asupra fătului”, a explicat medicul Mircea Onofriescu.

Şi sociologii sunt de părere că impactul aducerii pe lume a unui copil la o vârstă fragedă poate fi devastator. Tiberiu Conţiu Şoitu, profesor de Sociologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, spune că există un cumul de factori negativi în astfel de situaţii.

„Adolescenţii nu sunt responsabili pe deplin pentru faptele lor, nu sunt maturizaţi biologic, nu sunt dezvoltaţi suficient de bine din punct de vedere educaţional şi nu sunt independenţi din punct de vedere financiar. Pentru toate aceste motive, eu consider că un copil de 13-14 ani nu este pregătit pentru a îndeplini rolul de părinte“, a arătat Tiberiu Conţiu Şoitu.

 

Educaţia sexuală la şcoală, un subiect aproape tabu

Pentru a preveni astfel de cazuri, experţii cred că ar trebui acordată o mai mare atenţie educaţiei sexuale din şcoli. Directoarea Şcolii Gimnaziale „Regina Elisabeta” din Rădăuţi, Marcela Ţugulea, a evitat să explice în ce au constat orele dedicate educaţiei sexuale a elevilor, mărginindu-se să spună doar că „s-au făcut în limita programei şcolare”.

Indirect, Marcela Ţugulea a recunoscut că acest caz trebuie să fie un reper pentru viitor. „Noi nu am vrut să facem tam-tam pe acest subiect, dar acum vom avea discuţii la clasă cu un medic specialist, cu un psiholog şi chiar cu părinţii. Vor fi discuţii şi atenţionări pentru a evita apariţia unui caz similar”, a completat directoarea Şcolii Gimnaziale „Regina Elisabeta” din Rădăuţi.

 

O sarcină survenită în copilărie are un impact devastator asupra minorei

Psihologii care lucrează frecvent pe asemenea cazuri cred că, în afara şcolii, discuţii despre sex şi urmările acestuia ar trebui purtate şi între copii şi părinţi, numai că uneori apare fie lipsa de comunicare, fie lipsa de informare a celui care ar trebui să fie protector.

Iar rezultatele acestor neglijenţe sunt dintre cele mai dureroase.

„Din punct de vedere psihologic, o sarcină survenită în copilărie are un impact devastator asupra minorei, care nu are încă echilibrul emoţional format, nu şi-a însuşit încă propria feminitate şi nici statusul social de femeie în devenire”, a precizat psihologul Nicoleta Haşovschi, din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţa şi Protecţia Copilului Suceava.

 

Anual, aproape 200 de minore devin mămici

Statisticile sunt de-a dreptul îngrijorătoare la nivelul judeţului Suceava. În anii trecuţi, adolescentele au adus pe lume, în medie, câte 180 de copii. Mai grav, zeci de astfel de mămici au 12, 13 sau 14 ani, o vârstă total neadecvată pentru a-şi începe viaţa sexuală, darămite de a mai avea grijă în mod corespunzător de un copil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi dimineaţa la şcoala gimnazială, părinţi după ore.
 Vizualizări articol: 1087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevi dimineaţa la şcoala gimnazială, părinţi după ore5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei