Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 24 (5231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trimis în judecată

Acuzat că a cumpărat voturi ca să ajungă consilier local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat în vârstă de 51 de ani din satul Moara Nica a fost trimis ieri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind acuzat că a cumpărat voturi pentru a fi ales pe lista consilierilor locali ai Primăriei Moara.

Respectivul se numeşte Constantin Găitan şi a fost consilier local PDL în mandatul 2008-2012.

În vara anului trecut a candidat ca independent, iar potrivit anchetatorilor, inculpatul a dat câte 100 de lei mai multor cetăţeni din comună pentru a-l vota pe el şi pe un alt independent care candida pentru funcţia de primar la Moara.

În faţa anchetatorilor, Constantin Găitan a negat acuzaţiile şi a susţinut că totul ar fi o înscenare pusă la cale de actualul primar, pe care l-a acuzat de altfel de şantaj.

 

Filmat în timp ce le dădea bani alegătorilor

Potrivit actului de sesizare a instanței de judecată, scena în care candidatul Constantin Găitan oferă bani alegătorilor a fost înregistrată video de unul dintre cetăţenii ale căror voturi a intenţionat să le cumpere.

Faptele s-au petrecut pe data de 6 iunie 2012, cu patru zile înaintea alegerilor locale. 

Constantin Găitan a stabilit telefonic cu mai mulți săteni să se întâlnească la locuința unuia dintre ei.

Aici, le-a dat la trei săteni câte 100 de lei, iar unuia 300 de lei, acesta din urmă primind bani şi în contul celor doi copii ai săi majori.

În schimb, le-a cerut candidatul, trebuiau să voteze cu el, indicându-le şi să voteze pentru funcţia de primar pe un alt candidat independent.

Ce nu a ştiut Constantin Găitan a fost faptul că întreaga scenă a fost filmată cu o cameră de luat vederi ascunsă într-un colţ al camerei.

Înregistrarea, care are aproximativ 17 minute, a fost dată poliţiei, candidatul alegându-se cu dosar penal.

 

Varianta fostului consilier local: „Șantajat de primar”

Audiat de procurori, Constantin Găitan a venit cu o altă variantă decât cea a anchetatorilor.

Fostul consilier local a recunoscut că a dat acei bani, însă nu pentru a le cumpăra voturile, ci pentru ca respectivele persoane să-l ajute în campania electorală, să lipească afişe şi să discute cu alţi cetăţeni pentru a-i convinge să voteze cu Constantin Găitan.

Inculpatul le-a spus procurorilor că a aflat chiar în seara acelei zile că a fost filmat cu o cameră ascunsă, fiind îndrumat să-l contacteze pe primarul în funcţie, Constantin Prodaniuc.

S-a întâlnit cu edilul a doua zi, la Galleria Mall, ocazie cu care, a declarat fostul consilier local, primarul i-a sugerat ca atât el, cât şi candidatul de primar pe care îl susţinea să se retragă din cursa electorală.

Constantin Găitan mai susţine că toată povestea a fost o înscenare, fiind sunat de nu mai puţin de 12 ori pentru a merge la acea casă, unde a fost înregistrat video.

 

De ce nu îl cred procurorii

Procurorii consideră apărările consilierului ca neîntemeiate, în condiţiile în care imediat după ce le-a dat banii acelor consăteni, le-a cerut să-l voteze pe el şi pe candidatul independent la funcţia de primar, explicându-le detaliat cum să procedeze pentru a-l vota pe el şi pe candidatul la primărie.

Anchetatorii susţin că din înregistrarea video şi din declaraţiile martorilor, reiese că nu s-a discutat deloc despre o eventuală lipire de afişe sau despre sprijin în campania electorală.

De altfel, explică procurorii, nu se justifică plata unor sume de bani pentru lipirea afișelor, mai ales că alegerile au avut loc pe data de 10 iunie, iar campania electorală se mai putea face timp de două zile, pe 7 şi 8 iunie.

Procurorii au dispus neînceperea urmării penale faţă de primarul Constantin Prodaniuc pentru infracţiunea de şantaj.

În schimb, Constantin Găitan, care nu a mai fost ales consilier local, a fost dat pe mâna judecătorilor.

„Inculpatul a fost trimis în judecată sub  aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de bani, în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul  determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau preşedinte al consiliului judeţean”, se arată într-un comunicat remis ieri după-amiază de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acuzat că a cumpărat voturi ca să ajungă consilier local.
 Vizualizări articol: 1195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Acuzat că a cumpărat voturi ca să ajungă consilier local3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei