Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 22 (5229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anomalii

Zeci de bebeluşi născuţi cu malformaţii grave, la Maternitatea Spitalului Judeţean Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de nou-născuţi cu malformaţii uşoare, grave sau incompatibile cu viaţa rămâne în continuare unul semnificativ în judeţul Suceava. În 2012, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava au fost aduşi pe lume 3.066 de bebeluşi, însă nu toţi s-au născut perfect sănătoşi, aşa cum au sperat părinţii lor. 35 dintre bebeluşi au prezentat complicaţii grave, unele dintre acestea nelăsându-le copiilor nici o şansă de supravieţuire.

 

Malformaţiile cardiace au provocat patru decese

În cursul anului trecut, la Maternitatea suceveană au fost înregistrate 17 cazuri de malformaţii congenitale cardiace, unele foarte grave, care au determinat decesul în primele zile de după naştere în cazul a patru bebeluşi. În celelalte cazuri, nou-născuţii au necesitat fie intervenţie chirurgicală, fie o diagnosticare precisă, fapt pentru care au fost transportaţi la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi, unitate care dispune de dotările necesare pentru a realiza ecografii de cord în cazul celor mici. 

Printre anomaliile grave înregistrate la Maternitatea SJU, în 2012, se numără şi Sindromul Down, diagnosticul fiind confirmat în cazul a cinci bebeluşi. Afecţiunea nu are vindecare, iar materialul genetic determină anomalii de dezvoltare şi retardare mentală.

În cazul altor trei copii au fost depistate malformaţii digestive pentru care intervenţia chirurgicală s-a efectuat tot la Spitalul de Copii din Iaşi.

Malformaţii renale (alterări în morfologia şi funcţionarea aparatului urinar) au fost înregistrate în cazul a doi copii. În alte două cazuri grave, nou-născuţii aveau hidrocefalie, malformaţie caracterizată printr-o acumulare de lichid cefalorahidian în interiorul creierului. Anomalia duce, în general, la creşterea în diametru a capului copilului şi astfel la diminuarea substanţei cerebrale.

Tot în 2012, fără şanse de supravieţuire au venit pe lume doi micuţi cu mai multe malformaţii, aceştia decedând la scurt timp de la naştere.

 

180 de malformaţii osoase uşoare

Medicii maternităţii sucevene au adus pe lume, în 2012, 180 de copii care prezentau malformaţii osoase uşoare (luxaţii, picior strâmb). Alţi cinci micuţi au fost diagnosticaţi cu gură de lup sau buză de iepure (cheilopalatoschizis), iar în cazul a trei bebeluşi a fost confirmată prezenţa atreziei (astupare sau neperforare) de anus sau intestin. Dr. Dana Murariu, şefa Maternităţii din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă, spune că anomaliile la nou-născuţi se păstrează la un nivel aproximativ egal în ultimii ani. Sursa citată arată că numărul lor ar trebui să scadă, dat fiind faptul că viitoarele mame au posibilitatea de a efectua ecografia de morfologie fetală, informaţiile oferite de această investigaţie fiind extrem de importante. Ecografia de morfologie fetală se realizează în trimestrul al II-lea de sarcină şi se bazează pe emiterea de ultrasunete care ulterior sunt transmise către un aparat performant.

„Ecografia de morfologie fetală nu intră în pachetul de servicii acordate în mod gratuit mamelor, efectuarea acesteia realizându-se contra cost în cabinetele private de către medici veniţi din spitalele ieşene”, a mai explicat dr. Dana Murariu.

Totodată, în primul trimestru de sarcină, viitoarelor mămici li se recomandă să efectueze un triplu test pentru depistarea sindromului Down, cea mai frecventă boală genetică.

Potrivit celor mai recente date ale SJU Suceava, anul trecut s-au înregistrat 27 de decese în rândul nou-născuţilor. 11 dintre aceştia s-au născut prematur, un altul suferea de o boală genetică incompatibilă cu viaţa, şapte au fost diagnosticaţi cu malformaţii congenitate, doi aveau detresă respiratorie sau boala membranelor hialine, doi erau plurimalformaţi, iar patru dintre micuţi au prezentat malformaţii cardiace.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de bebeluşi născuţi cu malformaţii grave, la Maternitatea Spitalului Judeţean Suceava.
 Vizualizări articol: 3065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Zeci de bebeluşi născuţi cu malformaţii grave, la Maternitatea Spitalului Judeţean Suceava5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MULTUMIM trimis de
(29 ian 2013, 13:35:25
CU ASTFEL DE ARTICOLE,PARCA ,,MAI VENITI DE ACASA''.MULTUMIM PTR AJUTOR!
2.   * trimis de
(29 ian 2013, 15:13:07
cuvântul "copil" n-are E-uri, nu îngraşă ( ba... putem spune,dimpotrivă)
e ca un soare ce nu te arde ci te face să zâmbeşti
când îl vezi în faşă ( off !happy ) cu toată fiinţa ta-l iubeşti
ultimul lucru la care te gândeşti e să-i închini o colivă

cine-i părinte ştie, simte şi rezonează la o aşa ştire
refluxul iubirii te seacă definitiv dac-ar păţi aşa ceva
n-ai unde fugi ! durerea-i cu tine oriunde-ai sta
ce simte un părinte "aici" .. e dincolo de rostire

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei