Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 22 (5229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Gol în gestiune

Banii pentru utilităţi a sute de familii, „evaporaţi” la asociaţia de proprietari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Nereguli care tind spre o fraudă de proporţii au ieşit la iveală la Asociaţia de proprietari Nr. 11 din municipiul Fălticeni, acolo unde sutele de locatari buni platnici au descoperit că, deşi au achitat utilităţile lună de lună, banii nu au mai ajuns la furnizori. Locatarii au ajuns astfel să aibă datorii vechi de aproape doi ani de zile către trei furnizori de servicii şi sunt în pericol iminent de a rămâne fără apă curentă şi fără servicii de salubritate după ce au rămas deja fără curent electric pe casa scărilor. O comisie de la Primăria municipiului Fălticeni a demarat un control financiar care, pe lângă alte nereguli, a găsit o lipsă în gestiune de aproape 140.000 de lei.

 

Au aflat totul după ce au rămas fără curent electric pe casa scării

Asociaţia 11 „Sperenţa” Fălticeni cuprinde 12 blocuri de pe bulevardul 2 Grăniceri şi peste şase sute de apartamente. În octombrie 2012 oamenii s-au trezit în beznă în scările de bloc. Când s-au dus la E. ON pentru a cere explicaţii, au primit un răspuns halucinant. Asociaţia din care fac parte are datorii din 2010, însumând la vremea respectivă aproximativ 40.000 de lei.

Dimensiunile dezastrului aveau să fie aflate de locatari în următoarele zile. Către SC Goscom Fălticeni, care oferă serviciile de salubritate în municipiu, erau datorii de 65.000 de lei, în timp ce faţă de ACET, furnizorul de apă, erau datorii de 294.000 de lei.

Elena Cucoş, locatară în Blocul 31, unde se află şi sediul asociaţiei, a relatat cum a ieşit totul la iveală.

„În octombrie anul trecut ni s-a oprit lumina pe casa scărilor. Pentru mine a fost cumplit, eu fiind la etajul IV şi persoană cu handicap. După ce am aflat de datoriile la E.ON, când ne-am dus în audienţă la domnul primar am aflat că nici gunoiul nu este plătit”, a declarat femeia. 

 

Oamenii nu au primit nici o explicaţie

Oamenii l-au luat la rost pe preşedintele de atunci al asociaţiei, Ioan Vizitiu, care însă a ridicat din umeri. Încasările erau gestionate de administratorul Liliana Elena Ciobanu, iar oamenii au fost trimişi să-i ceară socoteala acesteia.

Liviu Benesch, ales acum două zile vicepreşedinte al asociaţiei, spune că fostul administrator nu a făcut decât să-l ia pe „Nu” în braţe.

„Ne-a spus că a plătit, dar nu i s-a dat chitanţă de la ACET, ori că a achitat dar nu i s-au dat corect chitanţe. Doar explicaţii de acest gen. De fiecare dată a spus că ea nu a furat, nu a băgat mâna, nu lipseşte nimic. Neagă totul”, a declarat Liviu Benesch.

 

Datorii imense şi balamuc total în acte 

După Ioan Vizitiu asociaţia a fost condusă o scurtă perioadă de timp de Vasile Moroşanu, care a făcut parte din vechea structură. Duminică, pe 27 ianuarie, în cadrul unei şedinţe de alegeri a fost ales ca preşedinte Dimitrie Filip, iar vicepreşedinte Liviu Benesch. Administratorul Liliana Elena Ciobanu a fost şi ea schimbată din funcţie de noua conducere, deşi a contestat vehement această decizie şi nu a recunoscut nici una dintre acuzaţii. 

Dimitrie Filip a radiografiat situaţia financiară dezastruoasă a asociaţiei în momentul de faţă.

„La asociaţie sunt datorii de patru miliarde de lei vechi şi lipsă în casă de un miliard patru sute. Sunt probleme şi cu încasările greşite, doamna administrator nu are listele de plată, nu are o gestiune, listele de plasă lipsesc cu desăvârşire. Apoi, listele de plată nu au fost afişate pe scări, oamenii nu au ştiut cât au de plătit sau cine are datorii mari”, susţine Dimitrie Filip.

Mihai Gheorghe, ales membru în noul comitet executiv al asociaţiei, a subliniat că situaţia financiară este extrem de grea.

„Asociaţia este practic în insolvenţă, în incapacitate de plată şi incapacitate de a colecta bani de la locatari ca să poată face plăţile mai departe. Suntem într-un impas şi într-o situaţie foarte neplăcută”, a declarat Mihai Gheorghe.

 

Bani încasaţi de la populaţie care au dispărut în gestiune: 139.888 de lei 

Sesizat de problemă la finele lunii octombrie a anului trecut, primarul municipiul Fălticeni, Cătălin Coman, a dispus un control la asociaţie. O lună mai târziu, comisia de control a venit cu un raport.

După ce s-au efectuat verificări, a rezultat o „gaură” de 139.888 de lei.

„În urma controlului, comisia a eliberat şi a transmis un raport în care se precizează o serie de erori şi disfuncţionalităţi în ceea ce înseamnă activitatea asociaţiei. Una dintre cele mai importante probleme este o diferenţă care nu se regăseşte în documente între încasări de la populaţie şi plăţi către furnizorii de utilităţi de aproximativ unmiliard şi patru sute de milioane de lei vechi. Aceşti bani nu se regăsesc în contabilitate”, a declarat primarul Cătălin Coman.  

 

Dispoziţii de plată suspecte care ar putea sălta şi mai mult prejudiciul 

Raportul de control scoate la iveală însă şi multe alte probleme, condiţii în care, foarte probabil, va rezulta un prejudiciu mai mare. De exemplu, a stabilit comisia de control a primăriei, există numeroase dispoziţii de plată dubioase de la asociaţie către diverse persoane fizice.

„Au fost făcute dispoziţii de plată care nu sunt numerotate, fără a fi însoţite de referat de necesitate şi fără a fi aprobate de către comitetul asociaţiei”, a constatat echipa de control.

Primarul a precizat că în condiţiile în care Asociaţia 11 figurează cu datorii mari, un sfert din totalul de la nivel de municipiu, nu este deloc exclus ca locatarii să ajungă în situaţia de a rămâne şi fără apă potabilă. El a făcut apel la oameni să-şi plătească facturile pentru ca situaţia financiară să nu se înrăutăţească şi mai mult.

 

Dosar penal pentru delapidare

În scurt timp, în baza raportului de control a fost sesizată Poliţia municipiului Fălticeni. Dosarul penal a fost înregistrat în luna decembrie, cercetările desfăşurându-se sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Comisarul-şef Ioan Nichitoi, şeful Poliţiei municipiului Fălticeni, a precizat că în cauză s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare, iar următorul pas în anchetă va fi efectuarea unei expertize financiar contabile care să stabilească în mod clar prejudiciul creat. 

 

Administratorul acuzat nu a dorit să ofere nici o explicaţie 

Am contactat-o ieri telefonic, pentru a-şi spune punctul de vedere, şi pe Liliana Elena Ciobanu, administratorul vizat în principal de anchetă, deşi nu este deloc exclus ca pentru pagubă să mai fie traşi la răspundere şi alţi membri ai comitetului de conducere, inclusiv fostul preşedinte. Iniţial, aceasta ne-a spus că va prezenta un punct de vedere, după care a revenit cu un telefon şi a precizat că s-a consultat cu avocatul şi nu doreşte să dea nici o declaraţie până la finalizarea anchetei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banii pentru utilităţi a sute de familii, „evaporaţi” la asociaţia de proprietari.
 Vizualizări articol: 4122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Banii pentru utilităţi a sute de familii, „evaporaţi” la asociaţia de proprietari4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nereguli si la Asociatia Speranta - Falticeni trimis de
(29 ian 2013, 12:28:07
De ce nu vine niciun control si la Asociatia Speranta - Falticeni sa vada cum sunt redirectionati banii catre buzunarele sefului de asociatie. Pensionarul asta comunist care se crede mare presedinte a ajuns sa ameninte locatarii buni platnici pentru a-si acoperi hotiile. Nu cred ca e normal ca pentru un simplu bec de pe casa scarii sa platim aproape 70 lei noi pe luna???? Nimeni nu comenteaza, pensionarii din scara tac si inghit cu frica de comunisti parca nici nu au trecut vremurile lui Ceasca. Controlati si Asociatia Speranta din Falticeni, demascati hotia, nesimtirea si incompetenta celui care o conduce !!!!!!!!!!!!
2.   REMEMBER trimis de
(29 ian 2013, 13:51:24
DE CAND VA SPUN CA LA UNELE ASOCIATII,HOTII DE CURENT,DE APA SI CU SCUTIRI LA PLATA TAXEI DE SALUBRIZARE LUCREAZA MANA IN MANA CU ,,TALHARIMEA PROLETARA'' DE LA ASOCIATII.DE CE CREDETI CA UNELE CAPETENII DE ASOCIATII STAU CU GHEARELE INFIPTE IN BIROURI SI PROBABIL VOR FI SCOASE DE ACOLO9 NUMAI PE NASALIE.
DEPINDE SI DE UNII HOTI PE LA CE FABRICI LUCREAZA SI AICI MA REFER LA CELE DIN IND.ALIMENTARA.NUMAI O FABRICA DE LAPTE,CATI MILOGI PUBLICI DUCE IN SPATE.
MAI RAU,IN 1999,CEA SUPRANUMITA ,,BIG MAMOU DE KOBE'' DE LA O ASOCIATIE,A VENIT CU UN PREZUMTIV ADMINISTRATOR SI S-A INSTALAT IN FUNCTIA DE PRESEDINTE,FARA ALEGERI,FARA ACCEPTUL LOCATARILOR SI ACOLO A RAMAS PANA IN ZIUA DE AZI,VANZAND OTRAVA LA ROBINET CA SI TAT-SU,CARE PROBABIL I-A LASAT MOSTENIRE ASOCIATIA.AZI CASTIGA APROX 6 MIL+PREMII+CIUGULEALA DE PE URMA PENALITATILOR SI A FONDULUI DE RULMENT SI TOATE ACESTEA PTR NUMAI 4 ORE DE TRUDA.SI LA C-LUNG AU FOST DESCOPERITE IN TRECUT JAFURI LA ASOCIATII,INSA NIMENI NU A RASPUNS PTR ASA CEVA,TOTUL S-A MUSAMALIZAT,CU CONCURSUL LARG AL PRIMARIEI.PROBABIL CEI CE NE LASA IMPRESIA CA A INCEPUT DIN NOU,SOVIETIZAREA C-LUNGULUI,AU NEVOIE DE PERSONAL CALIFICAT LA ACEST PROCES.
3.   Pentru 725200 trimis de
(29 ian 2013, 21:03:39
Trebuie sa stii ca toate Asociatiile din Falticeni se numesc "Speranta" (poate nu intamplator, ea moare ultima) insa fiecare are si un NUMAR de la 1 la ..12 sau 13 poate.
Aici era vorba de Speranta 11.
4.   Nereguli si la asociatia 32 burdujeni trimis de
(29 ian 2013, 21:57:53
Si la asociatia nr.32 burdujeni sunt nereguli ,aici administratorul umfla facturile oamenilor in lunile de iarna cu m2 de apa calda si cheltuieli comune la incalzire acolo unde nu sunt calorifere pe casa scari si nici tevi de la incalzire.
Si mai frumos nu iese din birou sa faca controale la locatari sa descopere care nu declara apa calda si rece la asociatie,si ce este in plus inparte la nr. de persoane si trece la ceilalti locatari.Vi se pare normal ce face?
Pe casa scari sunt 3 becuri si la lumina vine o gramada de plata si la fel in loc sa imparta pe apartamente imparte la nr de persoane......si sunt multe si legat de curatenie care se face o data pe luna si mai nou o scumpesc de la luna la luna....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei