Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Disperare

Zeci de oameni, blocaţi printre nămeţi dinainte de Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Situaţie revoltătoare şi disperată în satul Băneşti, comuna Fântânele, acolo unde un drum care asigură accesul spre 15 case este înzăpezit de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. Oamenii sunt revoltaţi că mai toate drumurile din sat înzăpezite acum două zile sunt deja desfundate, în timp ce drumul lor este impracticabil deja de aproximativ trei săptămâni. În cele 15 gospodării izolate trăiesc bătrâni de 70 sau 80 de ani, bărbaţi care trebuie să ajungă zilnic la serviciu în Suceava, dar şi elevi care peste câteva zile încep şcoala.

 

Duşi cu vorba de la o zi la alta

După cum reporterii Monitorului de Suceava au constatat ieri, la faţa locului, drumul de acces spre „strada cimitirului” din Băneşti, cum este cunoscută de localnici, este înzăpezit, pe unele porţiuni stratul de zăpadă având şi jumătate de metru. Sunt mai multe straturi de zăpadă căzută la anumite intervale de timp, foarte tari, extrem de greu de îndepărtat.

Surprinzător este şi faptul că drumul înzăpezit nu e tocmai ultima uliţă din sat, fiind în apropiere de sediul primăriei din Fântânele. Este vorba practic de aproximativ 400 de metri de drum, calea de acces pentru 15 familii.

Pentru a ieşi spre centrul satului, oamenii trebuie să înoate prin nămeţi. 

Marcel Bejinariu, unul dintre localnicii direct afectaţi, a declarat: “Avem îndată o lună de zile de când stăm înzăpeziţi aici şi nimeni nu ne bagă în seamă. Plătesc impozit la două maşini şi stau cu ele în curte. Pur şi simplu nu vor să vină la noi. Au fost cu utilajele peste tot, numai la noi nu. Am fost în audienţă la primar şi tot spune <Vin mâine, vin mâine>, de o lună de zile ne minte încontinuu. Sunt oameni bătrâni, copii care merg la şcoală... Dacă, Doamne fereşte, ia foc o casă, ce facem, cum ajunge aici maşina de pompieri?”, se întreabă bărbatul.

 

„Avem şi noi nevoi, avem de mers la moară, de adus nişte lemne, că iarna e grea, ce facem?”

Răbdarea localnicilor a ajuns la capăt, în condiţiile în care calea de acces este înfundată de atâta amar de vreme.

„Am fost la primar şi mi-a spus că se va desfunda drumul în martie, atunci când se va încălzi şi se va topi zăpada”, susţine un alt localnic din zonă, Dragoş Buhai.

Oamenii spun că şi-au terminat proviziile şi nu prea mai au ce pune pe masă.

Daniela Cozma a declarat: „Mergem doar pe jos, prin zăpadă, dar avem şi noi nevoi, avem de mers la moară, de adus nişte lemne, că iarna e grea, ce facem? Pe unde intrăm măcar cu căruţele?”

 

Cum se justifică primarul

Primarul comunei Fântânele, Gheorghe Cornea, recunoaşte că respectiva uliţă este înzăpezită dinainte de sărbători, însă susţine că nu are nimic cu oamenii respectivi. Ieri, a explicat primarul, utilajele interveneau pentru a deszăpezi satele Slobozia şi Cotu Dobei, iar drumul judeţean care străbate comuna abia a fost desfundat pe un sens de mers. O altă prioritate a fost desfundarea drumului care duce spre halta CFR Băneşti, de unde se asigură accesul facil spre Suceava.

“Intervenim în ordinea priorităţilor, pentru ca uliţele aferente drumurilor principale să poată fi şi ele circulabile în zilele următoare. Oamenii nu au răbdare, însă nu pot fi rezolvaţi toţi odată. Astăzi sau mâine (n.r. - miercuri sau joi) treaba va fi rezolvată şi acolo, dar nu sub presiune, ci cu răbdare, înţelegere şi înţelepciune. Nu putem bate din palme şi rezolva toate problemele odată. Avem 200 de drumuri în cele cinci sate din comună, 160 de kilometri de drum, cât are comuna noastră, e mult”, s-a justificat primarul.

 

Eliberarea oamenilor de pe uliţa izolată, o problemă de câteva ore 

Într-adevăr, este normal ca intervenţiile să se facă în ordinea priorităţilor. Pe de altă parte, însă, este inacceptabil ca un drum secundar, totuşi cale de acces pentru câteva zeci de oameni, să fie înfundat o perioadă atât de îndelungată.

Cu atât mai mult cu cât este vorba, până la urmă, de o porţiune de cel mult jumătate de kilometru de drum, până la ultima casă, astfel că acesta ar fi putut fi deszăpezit în cel mult jumătate de zi.

Conform unor voci, pe respectivul drum nu s-ar fi intervenit şi din cauza unui cunoscut şi vehement conflict din perioada campaniei electorale între primar şi unul dintre localnicii care stau în zonă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de oameni, blocaţi printre nămeţi dinainte de Crăciun.
 Vizualizări articol: 1526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Zeci de oameni, blocaţi printre nămeţi dinainte de Crăciun3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AAAAAAAAAAA trimis de
(10 ian 2013, 16:03:17
Puneti bai, barbatii aia care tre sa ajunga zilnic la serviciu, si cu elevii, puneti mana pe lopata! 400 de metri cu zapada de maxim jumatate de metru, si va plangeti ca nu puteti circula? Mi-ar fi rusine, gospodarilor!
2.   Bataie de joc trimis de
(10 ian 2013, 17:26:03
puneti mana pe lopeti dati zapada si cand or veni dupa taxe si impozite faceti la fel puneti mana p lopeti si datile la coaste. Asa ceva nu e posibil intr-o tara europeana sa stai inzapezit mai bine de o luna pt 400 de metri de drum jos primarul afara toti din primarie si altii care sa isi faca treaba.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei