Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj financiar

Sucevenii vor putea achita taxele şi impozitele locale începând de mâine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De mâine dimineaţă, de la ora 08.00, la ghişeele Primăriei Suceava vor putea fi achitate taxele şi impozitele locale pentru anul în curs. Dacă acestea vor fi achitate la nivelul celor de anul trecut sau la valorile majorate cu rata inflaţiei – 16,05%, nu se ştie încă, pentru că decizia va fi luată într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, care va avea loc astăzi, la ora 14.00.

În aşteptarea emiterii unei noi Ordonanţe de Guvern care să dea autorităţilor locale puterea de a lua decizii privind menţinerea impozitelor şi taxelor locale la acelaşi nivel, primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că indiferent de soluţia propusă, trebuie luată rapid o decizie, pentru a putea debloca încasarea taxelor şi impozitelor.

„A trecut deja prima decadă a lunii ianuarie şi la bugetul local nu avem nici un ban încasat din taxe şi impozite locale. Este o situaţie care ne afectează activitatea. Riscăm să sacrificăm încasările lunii ianuarie dacă nu găsim rapid o rezolvare”, a spus Ion Lungu.

Varianta propusă de primar, după consultările cu consilierii locali USL, era de a aplica valorile de impozitare minime prevăzute în lege, care duc la o majorare de 16,05% a taxelor şi impozitelor locale, iar pe de altă parte, să uşureze efortul financiar al sucevenilor reducând taxa de salubrizare de la 4 lei la 3 lei.

 

Ponta:  „Dacă nu se măresc taxele, nici nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat”

Pe de altă parte, conform proiectului ordonanţei supusă aprobării în şedinţa de ieri a Guvernului României, „autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele  şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum  şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

În acelaşi timp, premierul României, Victor Ponta, a lansat următorul avertisment administraţiilor locale: „Dacă nu se măresc taxele, nici nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat. (...) Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

În aceste condiţii, este foarte posibil ca decizia deliberativului local să fie de menţinere a primei variante, de indexare a taxelor şi impozitelor cu valoarea inflaţiei, reducând în acelaşi timp taxa de salubrizare, care este deja printre cele mai mici din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor putea achita taxele şi impozitele locale începând de mâine.
 Vizualizări articol: 1998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii vor putea achita taxele şi impozitele locale începând de mâine5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rugaminte! trimis de
(10 ian 2013, 11:14:52
Domnule primar Lungu, te rog ca din impozitul meu sa sa astupi groapa nou creata in asfaltul nou, iar garantia asfaltatorului sa o bagi in buzunar, ca asa se practica! Multumesc!
1.1  RE: Rugaminte! trimis de
(10 ian 2013, 11:16:02
Erata! Groapa e chiar in fata Primariei! Mare, adanca, neagra si frumoasa!
2.   * trimis de
(10 ian 2013, 13:59:22
cu tăfâlca de bani cu ochii ţintiţi spre primărie
stăteam ( pe linie ) aşteptând să dea Lungu startul
primare .. îţi mulţumesc că mă scuteşti de "economie"
eşti adevărat , eşti bengos , eşti .. cum nu e altul

cu sensibilitatea unui rinocer , cu tăfâlca-n braţe
să păşesc spre primărie vreau .. să mă uşurezhappy
vreau zâmbetul unei casiere ( caşiere) să mă răsfaţe
şi-n culorile bancnotei de-o sută.. să mă colorezhappy
3.   Comentariu trimis de
(10 ian 2013, 18:09:46
Domnule Primar va rog frumos ca din taxele si impozitele pe care le platesc sa nu mai dai bani cu ghiotura la popi, care nu mai pot de bine si la betivanii care se cred fotbalisti ai sucevei

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei