Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie critică

Sucevenii riscă să nu mai primească căldură de luna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caloriferele din apartamentele a peste 20.000 de familii din municipiul Suceava nu vor mai furniza căldură de luna viitoare dacă nu se găsesc resurse financiare pentru achiziţionarea de noi stocuri de cărbune.

Transporturile de cărbune către Termica Suceava au fost stopate de către furnizor de la finele lunii decembrie 2012, din cauza datoriilor de peste zece milioane de lei care ar fi trebuit plătite pentru cantităţile furnizate.

În aceste condiţii, primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut din nou apel la suceveni să îşi achite ceea ce consumă, dar şi din sumele restante, pentru ca Termica să aibă cu ce plăti cărbunele:

„Facem eforturi extraordinare să putem ieşi din iarnă, trebuie să înţeleagă şi populaţia, să îşi achite facturile, măcar să nu mai crească restanţele către Termica, aşa cum s-a întâmplat în decembrie. Cărbunele care este în stoc la Termica ajunge doar până la finele lunii ianuarie, iar cum vremea e imprevizibilă şi nu se ştie cât de frig va fi în lunile care urmează, ar trebui să avem asigurat cărbunele măcar pentru încă vreo două luni”.

 

Datoriile populaţiei către Termica – peste 211 miliarde de lei vechi

Edilul sucevean a precizat că în decembrie 2012, în ciuda apelului lansat către suceveni să îşi achite datoriile, acestea, în loc să scadă, au crescut.

„Deşi în luna decembrie ne-am propus să încasăm 30 de miliarde lei vechi de la populaţie, încasările au fost de numai 19 miliarde de lei vechi. În acelaşi timp, fiind perioadă de iarnă, cu facturi mai mari, datoria populaţiei a crescut şi mai mult, la 211 miliarde de lei vechi. Să nu uităm că la Suceava avem unul dintre cele mai mici preţuri din ţară la gigacalorie, care nu a fost mărit tocmai în ideea ca populaţia să aibă putere de plată”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

 

100 de tone de cărbune pe zi, consumate în plus din cauza gerului

Gerul din ultimele zile, care ameninţă să se menţină şi în perioada următoare, a diminuat şi mai mult rezervele de cărbune ale Termica, care erau departe de a fi suficiente.

Conform directorului societăţii de termoficare, Ovidiu Dumitrescu, în ultimele zile, consumul de cărbune a crescut cu 100 de tone pe zi.

„Dacă într-o zi normală de iarnă, consumul de huilă este undeva la 660 de tone, din cauza scăderii accentuate a temperaturilor consumul a crescut la 750 – 760 de tone de cărbune pe zi. În aceste condiţii mai avem cărbune pentru cel mult prima săptămână a lunii februarie, dacă furnizorul nu reia transporturile către noi. Dar pentru asta trebuie să avem cu ce să-i plătim”, a precizat directorul Termica Suceava.

 

Credit garantat de primărie

Greaua situaţie financiară în care se află Termica rezultă şi din lipsa încrederii instituţiilor bancare în puterea de plată a societăţii de termoficare.

În şedinţa de CL de joi se va discuta garantarea de către Primăria Suceava a unui credit obţinut de Termica de la Alpha Bank, pentru suma de 7,2 milioane de lei. Nu e vorba de un nou credit, ci de o linie de credit obţinută anterior, care expiră, iar atragerea municipalităţii ca garant se face pentru ca banca să  se asigure că banii vor putea fi recuperaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii riscă să nu mai primească căldură de luna viitoare.
 Vizualizări articol: 1425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii riscă să nu mai primească căldură de luna viitoare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hai,dl Primarfaceti ceva!De ce tre sa platim toti? trimis de
(10 ian 2013, 14:34:33
Ajungem atat de des sa ni se para normala starea de rau, incat refuzam sa traim starea de bine si sa o tratam ca pe o stare anormala, ireala, trecatoare.
Nu mai putem trai de raul creat de voi!
Chiar nu-i gluma cu gindurile astea urite pentru noi toti!

Ne pierdem increderea, linistea, certitudinea, energia? Pentru ce!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei