Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 6 (5213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Înşelăciune de proporţii

Aproape 50 de persoane, puse sub acuzare pentru că au ţepuit mai multe bănci cu 800.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 50 de persoane au fost puse sub acuzare în unul din cele mai mari dosare de înşelăciune din ultima perioadă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au început urmărirea penală împotriva a 49 de persoane care au contractat credite de la mai multe bănci din judeţul Suceava, în perioada 2005-2008, prejudiciul creat ridicându-se la peste 800.000 de euro. Pentru a obţine aceşti bani, doi dintre patronii unor firme au falsificat o serie de documente, iar zeci de persoane au fost păcălite pentru a semna împrumuturi de câte 10.000 de euro, bani pe care nu i-au văzut niciodată.

 

Piloni principali în această escrocherie

Unul dintre pionii principali în această escrocherie de sute de mii de euro este Samoil A., individul care în mai 2009 a rămas fără un deget în urma unei răfuieli în stil mafiot de la Vicovu de Jos, pe motiv că nu şi-a plătit o datorie faţă de Vasile Coroamă, zis „Tomuţa”.

Sam A. a pus la cale, împreună cu un alt individ, Radu Sfichi, un sistem prin care cei doi „mulgeau” bani de la bănci prin intermediul unor alte persoane şi pe care ulterior îi foloseau în scop propriu.

În total, au fost „convinse” să ia împrumuturi 47 de persoane, suma totală pusă în joc fiind de 310.400 de euro, respectiv 2.190.100 de lei.

Toţi banii au intrat în conturile firmelor Sc Inter Kolb SRL Rădăuţi, aparţinând lui Samoil A., şi SC Sfiva SRL Gălăneşti, patronată de Radu Sfichi.

 

Cum se luau creditele

Creditele folosite în interes personal de Samoil A. şi Radu Sfichi au fost contractate atât în nume propriu, cât şi în numele altor persoane.

Interesant este că printre beneficiari figurează şi soţia, sora şi cumnaţii lui Samoil A., în timp ce în cazul lui Sfichi a fost „convinsă” doar soţia să ia bani de la bancă.

Anchetatorii au stabilit trei „tipuri” de clienţi. Primii au fost chiar cei doi indivizi, Samoil A. şi Radu Sfichi, alături de rudele acestora.

În „afacere” au fost atraşi prieteni, vecini şi angajaţi temporar la cele două societăţi, SC Inter Kolb SRL şi SC Sfiva SRL, oameni cărora administratorii le promiteau locuri de muncă sau diferite foloase.

În fine, a treia categorie de persoane era formată din indivizi racolaţi şi cărora li se dădeau aproximativ 100 de euro pentru a contracta respectivele împrumuturi.

 

Falsuri unul după altul pentru aceste credite

Pentru a convinge instituţiile bancare să acorde aceste credite, s-au folosit un şir întreg de falsuri. Toate acestea au purtat girul lui Samoil A. şi Radu Sfichi.

Prima dată era falsificat carnetul de muncă, căruia i se făcea o copie xerox, iar această copie era dublată şi apoi modificată pe care reprezentanţii lui Samoil A. şi Radu Sfichi, care puneau parafa „conform cu orginalul”.

Urma falsificarea adeverinţelor de salariat, prin care persoanele ce urmau să beneficieze de credit apăreau că au lucrat timp de minim trei luni cu un salariu de cel puţin 20 de milioane de lei vechi pentru acea vreme.

Un alt element falsificat erau statele de plată, inclusiv ştampila Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, iar pe baza acestor documente se acorda creditul care mergea spre suma de 10.000 de euro.

 

Banii negri, spălaţi prin firmele lui Samoil A. şi Radu Sfichi

Banii obţinuţi prin creditele luate de diferite persoane fizice, 53 de credite în lei şi şapte în valută, au fost introduşi apoi în contabilitatea firmelor SC Inter Kolb SRL Rădăuţi şi SC Sfiva SRL Gălăneşti. Banii intrau în contul „aport capital”, iar mai apoi erau scoşi de cei doi administratori, Samoil A. şi Radu Sfichi, şi reintroduşi în circuitul normal, astfel încât să se creeze aparenţa de legalitate.

Din acest motiv, Samoil A. şi Radu Sfichi sunt cercetaţi şi pentru spălare de bani, în afara acuzaţiilor de înşelăciune pentru care s-a început urmărirea penală în cazul celorlalte 47 de persoane puse sub învinuire în acest dosar.

 

Ce bănci au fost păcălite

Prin manevrele făcute de Samoil A. şi Radu Sfichi, băncile au fost prejudiciate cu peste 800.000 de euro. Băncile care au dat credite neperformante sunt BCR Rădăuţi şi BCR Siret, CEC Suceava şi CEC Rădăuţi, dar şi Alpha Bank Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 50 de persoane, puse sub acuzare pentru că au ţepuit mai multe bănci cu 800.000 de euro.
 Vizualizări articol: 5585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
Aproape 50 de persoane, puse sub acuzare pentru că au ţepuit mai multe bănci cu 800.000 de euro3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(10 ian 2013, 11:06:53
Banca, cu un plictis suveran "autorizat"
camuflată după birouri,legi şi cărţi de vizită : expert
e, azi, în genunchi şi cu părul grizonat
cu-acelaşi sictir pe buze, spune : dacă v-am greşit..vă iert !

stomacul deştept ţine mintea sănătoasă ! (fără ajutoare) happy
altfel, când vine nota ... cine are,ARE , cine n-are ..MOARE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei