Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 2 (5209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De la 1 ianuarie

Medicii suceveni nu mai prescriu decât reţete în format electronic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prescripţia electronică a devenit obligatorie de la 1 ianuarie, de la această dată ea fiind utilizată în exclusivitate atât în format online, cât şi offline la cabinet sau la domiciliu, au precizat ieri responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Reprezentanţii instituţiei au arătat că toţi medicii din judeţ s-au conformat, iar până acum nu au fost înregistrate probleme ca urmare a renunţării la obişnuitele formulare tipizate.
Într-un comunicat de presă transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se precizează că medicaţia înscrisă pe formularele de prescripţie medicală cu regim special pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante) se va elibera numai dacă acestea au data prescrierii până în 31 decembrie 2012, inclusiv. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plata pentru farmacii.
În documentul remis către mass-media, CNAS aminteşte că termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.389/2012 pentru aprobarea Contractului-cadru s-a prelungit până la data de 28 februarie 2013, însă acest lucru nu împiedică utilizarea în exclusivitate a prescripţiei electronice (online sau offline) de la 1 ianuarie 2013.

Potrivit CNAS, pentru perioada 29 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013, toţi prescriptorii (în special spitalele şi medicii de familie) trebuie să preia în sistem propriu un calup suficient de mare de serii şi numere de prescripţii electronice (instalate şi disponibile pentru prescriere) şi să aibă un număr suficient de mare de prescripţii electronice pretipărite „offline la domiciliu” (acoperitor pentru consumul mediu lunar), pentru a putea asigura continuitatea prescrierii chiar şi în situaţii limită (lipsă curent electric, lipsă internet etc.). Spitalele vor elibera prescripţii electronice în caz că nu au conexiune internet şi pe formulare pretipărite „offline la domiciliu”.
În comunicat, CNAS mai informează că prescripţiile electronice „offline la cabinet” şi/sau „offline la domiciliu” sunt la fel de valabile pentru eliberare ca şi cele „online”, iar farmaciile sunt obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice.

Potrivit CNAS, introducerea reţetelor electronice va reduce riscul erorilor de prescriere. Softul îl avertizează pe medic dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele sau dacă doza prescrisă pacientului este prea mare. În plus, timpul de aşteptare la farmacie este mult diminuat.

Prescripţia electronică este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”.

Valoarea totală a proiectului este de 48.549.000 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 31.792.000 de lei. Până în iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcţia sistemului şi servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanţare a fost de 45.063.835,80 de lei (inclusiv TVA). Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE), realizat de HP şi Siveco România, a fost demarat la data de 1 februarie 2012. La începutul lunii mai 2012 a fost finalizată dezvoltarea şi testarea sistemului, iar în iunie 2012 au fost efectuate teste de către producătorii de aplicaţii software dedicate medicilor prescriptori şi farmaciilor. Lansarea sistemului a avut loc pe 2 iulie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii suceveni nu mai prescriu decât reţete în format electronic.
 Vizualizări articol: 1040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii suceveni nu mai prescriu decât reţete în format electronic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei