Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2012 - Anul XVII, nr. 287 (5192)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Medicul de familie din Vultureşti şi-ar putea pierde serviciul pentru lipsa de la cabinet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul de familie Carmen Rotaru, din comuna Vultureşti, ar putea pierde contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru absenţe nejustificate de la serviciu. Şi asta pentru că, în trei controale consecutive, doctoriţa care are cabinet în satul Pleşeşti şi punct de lucru în satul Valea Glodului nu a fost găsită la program.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au făcut în acest an o serie de verificări în comuna Vultureşti, unde activează medicul de familie Carmen Rotaru. Primele două verificări au fost întreprinse în luna septembrie şi au fost de rutină, iar ultima a fost întreprinsă în luna noiembrie, după ce doctoriţa a fost reclamată de autorităţile locale că nu mai vine la lucru cu săptămânile.

„Prima oară nu am găsit-o la serviciu. Am revenit în altă zi şi tot nu era prezentă, însă, după ce a fost anunţată de asistentă de vizita noastră, a venit la cabinet şi ne-a pus documentele la dispoziţie. În urma analizării evidenţelor medicale nu au fost depistate nereguli în activitatea sa. Nu putem şti care este situaţia actuală, din moment ce ultima oară când am fost acolo, în noiembrie, nu am reuşit să vorbim cu ea şi să-i verificăm din nou actele”, au declarat responsabilii CAS Suceava.

 

Rezilierea contractului dintre CAS şi un medic de familie ar însemna o premieră în judeţ

Reprezentanţii instituţiei spun însă că au suficiente elemente pentru a-i rezilia doctoriţei din Vultureşti contractul cu CAS, deoarece clauzele contractuale privind prezenţa la program nu au fost respectate. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi pentru prima oară când un medic de familie din judeţ pierde contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Măsura nu a fost pusă în aplicare până acum, deoarece legea prevede că doctoriţa are dreptul la apărare. Ea are termen până pe 14 decembrie, când îi expiră aşa-numita perioadă de conciliere, să-şi justifice absenţa de la serviciu. Reprezentanţii CAS susţin că, din informaţiile pe care le au, medicul de familie Carmen Rotaru ar avea probleme de sănătate, însă tot ei precizează că nu există o înştiinţare oficială în acest sens, până la ora actuală nefiind depuse documente din care să rezulte situaţia medicală care o împiedică pe doctoriţă să-şi facă datoria.

Până când situaţia se va lămuri, responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate caută un alt medic de familie care să preia pacienţii doctoriţei Carmen Rotaru.

Potrivit evidenţelor, la data de 31 octombrie, aceasta avea 1.796 de asiguraţi înscrişi pe liste şi 199 de neasiguraţi. Deocamdată, nici un medic de familie nu s-a arătat dispus să asigure asistenţă sanitară şi pentru locuitorii comunei Vultureşti, iar în condiţiile unui deficit acut de personal în sistem, demersurile conducerii CAS s-ar putea dovedi o misiune imposibilă.

„Este un caz special, nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva până acum. Pentru noi ar fi uşor să dispunem încetarea contractului, dar rămâne problema asiguraţilor care, în lipsa unui înlocuitor, ar rămâne fără asistenţă medicală”, arată responsabilii CAS.

 

Ce i se mai reproşează doctoriţei Carmen Rotaru în afară de absenţa de la serviciu

Carmen Rotaru are 43 de ani şi îi tratează pe sătenii din Pleşeşti şi Valea Glodului de la 1 iulie 2001. Ea a intrat în atenţia autorităţilor sanitare locale luna trecută, după ce primarul comunei Vultureşti, Mihai Grădinariu, a sesizat la Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Judeţean al Medicilor absenţa ei de la serviciu, de mai multă vreme. Într-o sesizare adresată celor trei foruri competente, edilul a arătat că medicul de familie Carmen Rotaru lipseşte cu săptămânile de la cabinet şi de la punctul de lucru. Primarul comunei Vultureşti reclamă că doctoriţa nu dă dovadă de solicitudine în relaţiile cu pacienţii şi are un comportament şi un limbaj necorespunzător. El o acuză că nu rezolvă probleme medicale elementare şi refuză în mod sistematic să elibereze reţete compensate şi gratuite pacienţilor care au dreptul la acestea.

Totodată, potrivit primarului, Carmen Rotaru refuză, în mod nejustificat, să semneze noile contracte de închiriere pentru spaţiile în care funcţionează cabinetul medical şi punctul de lucru, riscând rezilierea acestora. “Nu asigură condiţii corespunzătoare desfăşurării actului medical în cabinet şi la punctul de lucru, şi mă refer aici la dotări, temperatură, curăţenie, bugetul de practică medicală fiind orientat spre creşterea veniturilor medicului şi alte cheltuieli care nu sunt necesare sau oportune. Nu a efectuat triajul în şcoli la început de an şcolar şi nu se preocupă de stingerea unui focar de varicelă apărut la Şcoala Gimnazială Valea Glodului”, a adăugat Mihai Grădinariu.

Primarul comunei Vultureşti este nemulţumit şi de faptul că doctoriţa Carmen Rotaru refuză să discute şi să colaboreze cu autorităţile administraţiei publice locale în vederea îmbunătăţirii activităţii proprii şi rezolvării problemelor comunităţii. El subliniază că toate neajunsurile provocate de medicul de familie au fost constatate atât de conducerea comunei, cât şi “de un număr mare de locuitori ai comunei, pacienţi sau aparţinători, cu ocazia desfăşurării audienţelor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicul de familie din Vultureşti şi-ar putea pierde serviciul pentru lipsa de la cabinet.
 Vizualizări articol: 884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicul de familie din Vultureşti şi-ar putea pierde serviciul pentru lipsa de la cabinet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei