Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2012 - Anul XVII, nr. 261 (5166)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie IŞJ

Mediator şcolar pentru copiii romi, dat afară deşi directorul şi părinţii susţin că a redus masiv absenteismul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr de etnie romă din Vicovu de Sus, angajat ca mediator şcolar, care avea rolul de a încuraja şi supraveghea prezenţa copiilor din etnie romă la ore, a fost dat afară printr-o decizie a Inspectoratului  Şcolar Judeţean Suceava, stârnind nemulţumirea părinţilor, dar şi a directorului unităţii de învăţământ.

Ioan Sorin Fierar lucra de aproape cinci ani de zile ca mediator şcolar la Şcoala Gimnazială 3 Vicovu de Sus, unde învaţă mulţi elevi de etnie romă din cartierul Plai. De la 1 noiembrie 2012 acesta a primit preaviz de încetare a contractului de muncă, postul său fiind redus de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.  

Într-o hârtie semnată de directorul şcolii, Iulian Arcadie Schipor, înaintată către IŞJ Suceava, se precizează că Ioan Sorin Fierar era foarte util deoarece a redus masiv absenteismul.

„Venea în fiecare dimineaţă cu elevii la şcoală, îi supraveghea la mersul acasă, informa părinţii cu privire la orice problemă sau solicitare din partea şcolii, era persoana cea mai potrivită pentru a păstra legătura cu elevii şi părinţii de etnie romă. În ultima perioadă a crescut foarte mult prezenţa copiilor romi inclusiv la grădiniţă, anul acesta grupele au număr maxim de copii de 25 per grupă”, spune directorul.

În hârtia oficială acesta atrage atenţia că de o săptămână, de când mediatorul a primit preaviz şi nu şi-a mai desfăşurat activitatea la nivelul şcolii, se observă deja o schimbare privind prezenţa la ore, înregistrându-se mai multe absenţe şi întârzieri.

Directorul Iulian Arcadie Schipor mai aminteşte că instituţia mediatorului şcolar este vitală pentru buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ în şcolile cu elevi de etnie romă şi că fondul de salarii permite menţinerea unui astfel de post.

În sprijinul său, mediatorul şcolar a adunat şi semnături de la peste o sută de părinţi ai copiilor de etnie romă.

 

Un răspuns sec care nu îi dă speranţe mediatorului 

Am contactat-o pe Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, pentru a afla de ce s-a redus acest post. Ea ne-a explicat că aceşti mediatori şcolari sunt încadraţi ca personal auxiliar printr-un program PHARE de facilitare a accesului la educaţie a grupurilor şi etniilor dezavantajate. La nivel de judeţ, a explicat ea, aceştia au fost încadraţi în muncă în unităţi de învăţământ cu mulţi copii de etnie romă.

„Din cauza schemei de personal foarte încărcate a trebuit să mai reducem posturi şi, în urma consultărilor cu reprezentanţii etniei rome, am renunţat la posturile de mediator la şcolile din Valea Moldovei, Gulia şi Vicovu de Sus”, a declarat Laura Hacman.

Răspunsul nu îl mulţumeşte deloc pe mediatorul de la Vicovu de Sus, care spune că nu a existat nici o consultare a membrilor etniei, care l-ar susţine deplin. El este hotărât să reclame ceea ce consideră o mare nedreptate la Ministerul Educaţiei, bazându-se pe lista de semnături a părinţilor şi pe hârtia de susţinere a directorului şcolii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mediator şcolar pentru copiii romi, dat afară deşi directorul şi părinţii susţin că a redus masiv absenteismul.
 Vizualizări articol: 2337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 14 voturi
Mediator şcolar pentru copiii romi, dat afară deşi directorul şi părinţii susţin că a redus masiv absenteismul4.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 7 nov 2012, 13:03:03
cred ca din salariul doamnei hacman ar acoperi cel putin 3 salarii de mediator pentru romi...care sunt mult mai folositori decat un purtator de cuvant ...si unde chiar e neoie de un mediator sau facut reduceri de personal?.....huh
2.   Reconsiderati decizia trimis de
( 7 nov 2012, 16:42:34
inspectoratul este probabil interesat de cum sa si protejeze dumnealor salariile si posturile decat de educatia grupurilor dezavantajate. Mi se pare regretabila decizia de a restructura niste posturi care incurajeaza EDUCATIA /interactivitatea, etc. deoarece copii acestia sunt parte din viitorul/forta de munca a Romaniei. Statul trebuie sa investeasca in acesti copii/ educatie daca doreste sa ramana competitive lla standardele Europene si globale. Domnilor inspectori, poate inovati ceva in sistem sa incurajati aceste posturi...revise & reconsider implicatiile acestei decizii pe termen scurt si lung.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei