Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2012 - Anul XVII, nr. 247 (5152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Nostalgie pe patru roţi

„Retro Parada Toamnei”, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Retromobil Club România a dat sâmbătă semnalul de adunare pentru posesorii de automobile de epocă din mai multe localităţi din ţară. Între cele 13 oraşe în care a avut loc „Retro Parada Toamnei” s-a aflat şi Suceava, unde nostalgicii pe patru roţi au adus, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, un număr de 14 autovehicule.

 

Opt automobile Dacia, cinci Trabanturi şi un Oldsmobile

La iniţiativa lui Dănuţ Crainiciuc, colecţionarul sucevean de autovehicule care a efectuat în această vară turul Europei cu o Dacia 1300 din primul an de fabricaţie (1969), opt automobile Dacia (o Dacia 1100 şi şapte Dacia 1300), cinci Trabanturi şi un Oldsmobile (sosit de la Iaşi) s-au aliniat spre a fi privite şi cercetate de suceveni.

Dacă iniţiatorul acţiunii de la Suceava, cunoscut deja publicului, a expus cinci Dacia 1300, între care şi cea cu care a făcut turul Europei, fălticeneanul Iulian Todirică s-a prezentat, pentru prima oară la o paradă auto, cu o Dacia 1100, fabricată în anul 1970.

Achiziţionată cu un an în urmă de la un posesor care a păstrat-o din anul 1992 în garaj, maşina (pentru care Iulian Todirică deţine tot istoricul documentar - factura, certificatul şi numerele originale), a fost recondiţionată în atelierul propriu cu piese, aşa cum spune el, preluate de la un Renault 10 Major (din anul 1966) „ donator de organe”.

 

„La bătrâneţe, ca să fii simpatic, singura condiţie este să fii elegant!”

Dacă suceveanul Viorel Romaniuc, un împătimit colecţionar de Trabant, a venit cu patru din cele cinci maşini pe care le are, Adrian Rău, mai modest decât, aşa cum a spus el, „tatăl trabantiştilor suceveni”, s-a prezentat cu ultimul tip de Trabant, fabricat în anul 1990.

Adrian Rău, care a avut până acum 14 maşini Trabant (prima încă de la vârsta de 14 ani, cu care făcea „ture printre blocuri”), spune că nu va renunţa la această marcă de maşină care l-au fascinat din copilărie. „Mi-a plăcut de mic - se destăinuie el - aveam ceva cu Trabantul, mi se părea o maşină deosebită”. Când cele opt Dacii şi cele cinci Trabanturi erau deja aliniate pe platou, lângă Trabantul lui Adrian Rău a parcat un Oldsmobile auriu, venit de la Iaşi, o maşină de două tone fabricată în anul 1972.

„Fardate” şi dichisite, automobilele care s-au înscris la „Retro Parada Toamnei” de la Suceava mi-au amintit de vorbele venerabilului istoric Neagu Djuvara, care, cu ţinuta lui impecabilă, stârneşte întotdeauna respectul şi admiraţia partenerilor de discuţie.

„La bătrâneţe - îi spunea el unui reporter - ca să fii simpatic, singura condiţie este să fii elegant!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Retro Parada Toamnei”, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Retro Parada Toamnei”, la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei