Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2012 - Anul XVII, nr. 247 (5152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Distincţie

Deputatul Ghervazen Longher, cetăţean de onoare al comunei Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Împlinirea a 220 de ani de la venirea primilor polonezi la Cacica a fost punctată sâmbătă în cadrul unui eveniment care a cuprins mai multe acţiuni. În semn de mulţumire pentru implicarea în viaţa comunităţii locale, Elena Boloca, primarul din Cacica, i-a acordat deputatului Ghervazen Longher, care reprezintă în Parlamentul României minoritatea poloneză, titlul de cetăţean de onoare al comunei. „Acest eveniment nu putea avea loc dacă domnul Ghervazen Longher nu ar fi fost trup şi suflet pentru această comună şi dacă nu ar fi promotorul multor acţiuni derulate la Cacica. Nu a făcut niciodată deosebire între naţionalităţile care convieţuiesc aici şi pentru toate aceste motive am decis să-i acordăm titlul de cetăţean de onoare al comunei”, a spus Elena Boloca.

Deputatul Ghervazen Longher, care este şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a precizat că se simte onorat, dar şi obligat în acelaşi timp, să continue şi să diversifice acţiunile care se adresează locuitorilor comunei Cacica, indiferent că aceştia sunt români, polonezi sau de altă naţionalitate.

 

Procesiune la statuia Papei Ioan Paul al II-lea şi în mina de la Cacica

Basilica Minor din Cacica a devenit neîncăpătoare sâmbătă, când s-a oficiat o slujbă solemnă cu ocazia împlinirii celor 220 de la venirea polonezilor în această localitate. La eveniment, pe lângă preoţii care au oficiat liturghia, au participat şi oaspeţi din Polonia, secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Piotr Wysocki, dar şi foarte mulţi localnici. Înaintea slujbei propriu-zise, a fost trecută în revistă o scurtă istorie a polonezilor din Cacica, din momentul sosirii acestora, în 1792, şi a rolului pe care aceştia l-au jucat în dezvoltarea zonei, în special în ceea ce priveşte mineritul.

„Cacica a fost numită mica Austrie, este o Europă în miniatură, unde convieţuiesc paşnic mai multe naţionalităţi şi confesiuni religioase. Este un loc pe care Europa îl poate lua ca exemplu”, a fost mesajul pe care autorităţile din Cacica au dorit să-l transmită cu acest prilej.

La finalul liturghiei s-a plecat în pelerinaj. Prima oprire a fost la statuia Papei Ioan Paul al II-lea, unde deputatul Ghervazen Longher şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti au depus flori şi au aprins o lumânare.

De aici, s-a plecat în pelerinaj spre mina de sare, acolo unde au lucrat primii mineri polonezi veniţi din Bochnia şi Wieliczka. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti au îngenunchiat în faţa altarului din sare, pe care au depus ulterior flori şi candele aprinse în memoria minerilor care s-au jertfit în această mină. Toţi cei prezenţi s-au rugat pentru sufletele minerilor care au murit într-o procesiune extrem de solemnă.

Directorul Salinei Cacica, Corneliu Zup, a ţinut să menţioneze că „aurul alb a fost scos la suprafaţă şi cu eforturile şi sacrificiile comunităţii poloneze, care trebuie cinstită cum se cuvine pentru acest lucru”, iar la ieşirea din mină a oferit unor oaspeţi câte un mic cadou, din care nu a lipsit o bucăţică de sare.

 

Oaspeţi din Polonia pentru acest eveniment

Pe lângă polonezii, românii şi locuitorii de alte naţionalităţi care au participat la manifestările de sâmbătă, la Cacica au ajuns şi 44 de persoane din Polonia. Printre invitaţi s-au aflat şi două ansambluri artistice din Polonia, care au urcat pe scena de la Casa Naţionalităţilor, alături de alte formaţii din judeţul Suceava.

Prezent la Cacica, secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Piotr Wysocki, şi-a exprimat satisfacţia pentru că polonezii veniţi în Bucovina acum mai bine de două secole au reuşit să se integreze în comunitatea de aici, dar mai ales pentru că şi-au păstrat tradiţiile şi graiul strămoşesc.

„Sunt 220 de ani de când strămoşii noştri au venit pe aceste meleaguri şi credem că au făcut lucruri bune. Noi, polonezii din ziua de azi, avem obligaţia să trăim, în continuare, în bună înţelegere cu celelalte naţionalităţi şi să facem totul pentru ca această comună să se dezvolte”, a concluzionat deputatul Ghervazen Longher.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ghervazen Longher, cetăţean de onoare al comunei Cacica.
 Vizualizări articol: 1290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Deputatul Ghervazen Longher, cetăţean de onoare al comunei Cacica4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei