Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2012 - Anul XVII, nr. 247 (5152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La universitate

Lucrări marca Test Prima. Termopane de zeci de mii de euro făcute în bătaie de joc şi lift exterior care nu poate funcţiona iarna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 700 de metri pătraţi de tâmplărie PVC (termopan) fără armătură şi un lift exterior, cu geam panoramic, care nu poate funcţiona iarna, pentru că nu există un sistem de încălzire care să asigure temperatura indicată de producător pe perioada sezonului rece, aceasta este „cartea de vizită” lăsată de cei de la Test Prima în urma unor contracte de aproape 2,7 milioane de euro pe care le-au obţinut pentru lucrări la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Societatea de construcţii condusă de Viorel Juravle a pus mâna pe trei contracte de lucrări la universitate. Două dintre contracte au fost obţinute direct, prin licitaţie, fiind vorba de devierea unei reţele de canalizare (proiect de 250.000 de lei) şi reabilitarea Corpului „A” al Universităţii (proiect de 9.000.000 de lei).

A existat şi un al treilea contract, mansardare Corp „C”(proiect în valoare de 3.100.000 de lei), contract care însă, lasă de înţeles fostul rector Adrian Graur, a fost obţinut „pe nişte căi nedrepte” la Curtea de Apel Suceava.

„La selecţia ofertelor, firma condusă de Viorel Juravlea avea omisiuni în ofertă. Pentru acest amănunt, departamentul de investiţii a respins această ofertă, de altfel, ca şi pe cele ale altor concurenţi. Am fost obligaţi, pe nişte căi nedrepte, să executăm cu firma Test Prima SRL, pentru ca, după o întreagă tevatură, să descoperim că tâmplăria nu avea armătură. Personal, nu mi se pare drept ce s-a întâmplat la Curtea de Apel”, a fost citat recent Graur în cotidianul bucureştean Puterea.

Plecând de la această declaraţie a fostului rector am încercat să aflăm despre ce ar fi vorba şi aşa am descoperit povestea tâmplăriei PVC fără armătură şi a liftului care ar trebui blocat pe timpul iernii.

 

Tâmplărie fără armătură. Specialiştii Test Prima nu vedeau nimic în neregulă

Montarea tâmplăriei PVC la corpul A a fost finalizată la sfârşitul lui 2009. Au fost în total, din datele noastre, 708 metri pătraţi de tâmplărie, costul lucrării fiind de aproximativ 400.000 de lei.

Câteva luni mai târziu, în 2010, reprezentanţii universităţii au constatat că geamurile termopan au început să se curbeze. Motivul: tâmplăria a fost montată fără armătură, situaţie în care, în câţiva ani, dacă nu şi mai puţin, lucrarea ar fi trebuit făcută din nou.

Test Prima a subcontractat lucrarea respectivă unei alte societăţi, însă conducerea universităţii i-a luat la întrebări pe reprezentanţii firmei lui Viorel Juravle, titulara contractului.

Specialiştii Test Prima au verificat geamurile şi, surpriză, le-au spus celor de la universitate că nu este nimic în neregulă.

 

Universitatea, nevoită să ceară o expertiză

În situaţia în care Test Prima refuza sistematic să recunoască că ar fi vreo eroare în montarea tâmplăriei PVC, conducerea instituţiei de învăţământ superior a fost nevoită în 2011 să solicite o expertiză.

Concluziile experţilor: „Cauza deformării acestor elemente constitutive ale ferestrelor este nemontarea în interiorul profilului de PVC a armăturii metalice de rigidizare. Ca urmare a folosirii în exces a spumei poliuretanice de etanşare şi în condiţiile nerespectării caietului de sarcini dat de proiectant referitor la folosirea bridelor de prindere a tâmplăriei de zidărie, profilele din PVC ale tocului, din cauza efortului din expandarea spumei, s-au deformat (...). Se constată că lucrările de înlocuire a tâmplăriei existente cu tâmplărie PVC la corpul de clădire A al Universității „Ştefan cel Mare” Suceava, pentru care SC TEST PRIMA SRL Suceava a primit ordinul de începere a lucrărilor, nu corespund cerinţelor de calitate prevăzute de Legea nr.10/1995, privind calitatea în construcţii şi prevăzute în contractul de execuţie”.

 

Tâmplăria PVC, montată în 2009, deficienţele, rezolvate parţial în 2011

Neavând de ales, cei de la Test Prima au susţinut că la rândul lor au fost păcăliţi de firma căreia i-au subcontractat lucrările şi au venit cu o altă societate să înlocuiască tâmplăria PVC.

Abia la sfârşitul lui 2011, au schimbat doar 87% din tâmplărie, însă numai la geamurile de dimensiuni mari, iar la restul au spus că merge şi aşa, fără armătură, situaţie care i-a nemulţumit din nou pe mai marii universităţii sucevene.

Lucrările la reabilitarea Corpului A au început practic în noiembrie 2009, iar ritmul este unul foarte greoi. Aici, e drept, vina este împărţită, în condiţiile în care nici universitatea nu a primit fonduri suficiente de la Ministerul Educaţiei, pentru a menţine un flux continuu al lucrărilor.

Deşi bani pentru lucrări mai mici în cadrul acestui proiect au mai intrat în conturile universităţii, cei de la Test Prima nu s-au grăbit să revină în şantierul din campus, pe motiv că au alte lucrări mai mari la alte obiective.

Aşa se face că planul de lucrări a fost decalat îngrijorător de mult, data de finalizare a proiectului a fost depăşită (n.r. - lucrările ar fi trebuit recepţionate în primăvara lui 2011), iar lucrările nu sunt nici măcar la jumătate. 

 

Liftul exterior care trebuie oprit când temperatura scade sub 5 grade Celsius

Mansardarea Corpului „C” al universităţii, proiect câştigat în instanţă „pe căi nedrepte”, cum declara pentru „Puterea” fostul rector Adrian Graur, a început în mai 2011 şi a fost finalizată în august 2012. Trecând peste faptul că durata lucrărilor ar fi trebuit să fie de doar şase luni, nemulţumirea celor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” este legată de un lift exterior, panoramic, care însă nu a fost prevăzut şi cu un sistem de încălzire, pentru a funcţiona pe perioada iernii.

Potrivit producătorului, ascensorul trebuie să funcţioneze doar între +5 şi +40 de grade Celsius.

În condiţii de iarnă, însă, fără un sistem care să asigure încălzirea puţului în care funcţionează liftul, acesta trebuie scos din uz.

Dezamăgirea conducerii universităţii este cu atât mai mare cu cât costurile unui astfel de sistem de încălzire sunt insignifiante faţă de valoarea contractului de care a beneficiat societatea lui Viorel Juravle.

Contactat telefonic, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Valentin Popa, a confirmat toate aceste probleme prezentate, declarând însă că speră că, într-un final, se vor rezolva toate aceste neînţelegeri: „Îmi doresc o comunicare mai bună sau cel puţin să fie o comunicare cu cei de la Test Prima. Aparent, avem doar un schimb de documente. Astfel de lucrări complexe nu pot fi duse la capăt decât cu o bună comunicare. Nu am nimic cu această societate, însă nu au răspuns invitaţiilor mele de a sta la masa dialogului şi de a încerca să găsim soluţii. Nu cred că cer prea mult, dacă am pretenţia unor lucrări de calitate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări marca Test Prima. Termopane de zeci de mii de euro făcute în bătaie de joc şi lift exterior care nu poate funcţiona iarna.
 Vizualizări articol: 6248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 11 voturi
Lucrări marca Test Prima. Termopane de zeci de mii de euro făcute în bătaie de joc şi lift exterior care nu poate funcţiona iarna3.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Naspa juravlea de cu ru tau trimis de
(22 oct 2012, 11:15:43
Naspa tare pentru juravlea asta.. s-au cam pus presa pe tine tataie.. dar las ca la cate relatii ai doar castigi licitatiile. magar ai fost ..magar ramai. pacat de numele tau de pocait
2.   Acelasi ADVENTIST acelasi EXCROC trimis de
(22 oct 2012, 11:22:40
-Nu sa observat de-a lungul vremii ca aceste specimene de baptisti cu aspecte false de mironosite sunt cei mai excroci si ordinari? trebuie adunati toti, toti, toti ca pe vremea lui HITLER si executati fara mila. pacat nu ne-ar fi. Acest ANALFABET JURAVLE VIOREL care cica e baptist dar o trage pe V.A.C.A de directoare economica HUTANU MIHAELA alta taratura si tarfa in acea firma de C.A.C.A.T si care este capul tuturor faradelegilor vum ai mai tine DUMNEZEU pe pamant? Justitia, parchetul, etc ce fac? dorm sau sunt mituiti de aceasta javra care se ascunde sub umila pocainta? RUSINE HAITELOR DE POCAITI CARE ATI IMPANZIT MOLDOVA. EXCROCI, MINCINOSI, BHETIVI SI ORDINARI. UNDE SUNT CELE 10 PORUNCI PT VOI TICALOSILOR? IN IAD? HALAL BESTIILOR SI MIZERII UMANE CE SUNTETI.
3.   Erori trimis de
(22 oct 2012, 11:41:21
mi se pare o eroare sa jignesti pe cineva doar pt religia sa......in schimb ar trebui verificate deciziile instantei....cine a fost judecatorul,......ce alte decizii controversate a mai luat....de cand e prieten de familie cu acest Juravle....asta ar fi o anchet completa.....
4.   QWER50 las o mai moale ca are cine judeca!!! trimis de
(22 oct 2012, 12:09:02
Bai tu asta care vorbeste gura fara tine.. De ce judeci o intreaga comunitate de oameni dupa unu care a gresit.. Cu ce drept vorbesti? V ati invatat sa categorisiti oamenii dupa unu sau altu care poate isi face de cap... daca stau sa enumar excrocii din celelalte religii te asigur ca is mult mai multi si daca ar fi sa vina hitler sa i execute fara mila s ar putea sa ramana numai cativa.... Stai tu linistit ca exista un Dumnezeu care va cere socoteala tuturor.. Si stai linistit ca mai banditi si mai excroci si ma betivi si ma cum ai scris tu acolo .. ca cei din religia majoritara nu s printre cei ca juravle asta!!! Sa ti fie rusine!!
5.   Pentru adevar. trimis de
(22 oct 2012, 13:24:46
Mai presus de toate si in special acesti sectanti ce le face onoare sa fie intitulati pocaiti ar trebuii sa dea dovada de seriozitate pentru credinta ce o propavaduiesc.Credinta este strans legata de viata cotidiana,de lucrurile pe care le faci zi de zi:lucrul,cuvantul si gandul curat trebuie sa fie invatatura catre cele sfinte dar mandria le impedica pe toate.Sustinerea pe care o au sectantii in mediul politic se cam stie de aceea ei ajung de multe ori prin presa cu critici de tot felul si pe buna dreptate fiindca-si pierd omenia .
6.   Profil Veka exclusiv clasa A - sau HA HA HA trimis de
(22 oct 2012, 14:52:35
Profil Veka exclusiv clasa A - sau HA HA HA si tamplarie montata de dirijorul corului de pocaiti Sandy Leonas, nu fiti naivi oameni buni, pocaitii sunt legati intre ei mai ceva ca excrementele de oaie... observati totusi cum catinel catinel credinta noastra stramoseasca se duce la necuratul si oare din care motiv? va spun eu, muhaialele de preoti scarbavnici cu masinile de lux la poarta vilei care propovaduiesc cumpatarea. Dati-le bani in continuare preotilor ortodocsi, stiu ei ce sa faca cu banutii...
7.   PENTRU GRIM1 trimis de
(22 oct 2012, 15:45:08
draga comentatorule... ai dreptate in ce ai zis referitor la faptul ca pocaitii trebuie sa dea dovada de seriozitate in credinta pe care o propoaduiesc.. iar prin commentul meu nu a luat apararea acestui om care a incalcat legea.. Vreau sa scot in evidenta ca si " pocaitii " sunt oameni care sunt supusi greselilor.. fiecare padure are si uscaturi asaa cum drept se spune... daar vreau sa spun ca si ORTODOX inseamna DREPT CRESTIN si crede ma ca nici 10% din ortodocsi nu sunt asa.. si nu dau dovada de seriozitate in credinta pe care o propovaduiesc.. Problema insa este ca greselile lor nu sunt scoase in evidenta.. N ai sa vezi niciodata un titlu in monitoru UN ORTODOX A INSELAT LUMEA CU TERMOPANE DE PROASTA CALITATE. nuuuu.. te asigur.. dar cand vine vorba de un pocait.. este scris mare pe prima pagina .. oameni buni toti suntem supusi greselilor.. nu suntem sectanti.. citeste in DEX ce inseamna sectanti .. informeaza te si apoi categoriseste.. Sunteti toti la fel cu mintea inchisa si ce e mai rau este ca nu vreti nici macar sa incercati sa vedeti cum sunt oamenii asgtia de fapt.. Asta lasand la o parte articolul scris despre juravlea asta ... Deschideti ochii si nu mai lasati ceea ce aveti implantat in minte de preoti despre credinta stramoseasca pe care o respectati doar pentru ca o mosteniti din parinti ..nu pentru ca o traiti fiecare cum trebuie..
8.   Hei FOXMAN trimis de
(22 oct 2012, 15:57:59
foxman daca te caci pe el ce rezolvi? fii sigur ca tot tu te faci de rusine.. si poate te mai alegi si cu vreo amenda daca te denunta cineva.. Mai degraba calmeaza te si incearca sa intelegi ce ti transmite afisajul respectiv.. dupa limbajul tau se vede ca ai mari probleme cu viata!!!
9.   Oare? trimis de
(22 oct 2012, 16:35:39
....interesant ca doar firma Test Prima este atacata din plin ..oare cati bani i-au acesti ziaristi pentru a face lucrul acesta? cine o fi in spatele acestor articole..... concurenta sau clasa politica sponsorizeaza denigrarea anumitor firme?
Oare numai Test Prima executa astfel de lucrari si fac numai smecherii sa prinda licitatii ceilalti or fi toti sfinti si lucreaza corect...probabilhappy
Daca ar fi aparut articole cu mai multe firme care fac astfel de lucruri poate aveau credibilitate mai mare aceste articole dar cand vezi ca se trage doar intr-o anumita firma e ceva DUBIOS la mijloc ...judecati singuri ... cate articole au aparut in ultima luna despre Test Prima si cate au aparut despre celelalte firme de constructii ....
10.   Se invarte foaia trimis de
(22 oct 2012, 16:42:13
din 2008 incoace firma Test Prima este "campioana" contestatiilor la CNSC...a contestat si cand era pe locul 7 din 8 si dupa ce i-a fost respinsa de CNSC contestatia, a contestat si aceasta la Curtea de Apel...sunt primarii care au pierdut banii din Fonduri Europene ca Test Prima a avut chef de judecata...si acum e in proces cu cateva primarii...asa ca si-o merita...
11.   Pt.adevar trimis de
(22 oct 2012, 17:44:40
Nu am probleme cu viata insa ma deranjeaza ingrozitor cand vad un afis al LOR care imi spune sau sugereaza sa fac sau sa nu fac ceva................Ma simt coordonat de cineva, dirijat lucru care nu ma reprezinta!
Nu se poate ca cineva sa accepte asa ceva , doar pentru voturi! Oricum am sa ma tin de cuvant, dar am, sa o fac strategic~!
12.   Fara intentie trimis de
(22 oct 2012, 18:41:49
Chiar nu am vrut sa jicnesc pe nimeni,ma scuzati ca am folosit cuvinte neadegvate, stiu ca se fac abuzuri peste tot.O clipa mi-a dat puterea sa-mi cer scuze pentru ca in familia mea au existat oameni din aceasta religie.Ei cei care nu mai sunt erau un exemplu de moralitate si adanca smerenie.Atat am vrut sa va spun,lumea se schimba dupa vremuri.
13.   _|_ test prima trimis de
(22 oct 2012, 21:30:50
Auleu ce-si mai apara pocaitii astia, infractorii din propia secta! S-au dat la comentat pe internet poate poate, vor reusi sa mai prosteasca cativa oameni, ca adevarul nu e adevarat...
14.   Raspuns trimis de
(23 oct 2012, 14:38:06
Personal, nu am de gand sa ma bag in polemica cu ceea ce s-a scris pana acum cu privire la pocaiti si firma "Test Prima". Fiecare are o parere deja formata care nu se va schimba daca mai scriu si eu ceva pe monitorulsv.ro.
In schimb vreau sa aduc la cunostita anumite lacune (prin lacune ma refer la dezinformare) privitor la comentariul lui 725200 care nici macar nu are un nume.
Este nesabuit din partea ta sa tarasti un nume bun prin noroi doar pentru ca tu ai ceva personal cu aceasta persoana; problemele se rezolva personal nu prin forum-uri care sunt citite de sute de persoane! Dupa cum s-a scris in comentariile de pe facebook tamplaria a fost executata de firma "Decomex" care are un alt patron si nu de Sandy Leonas care, dupa parerea mea, este singurul care mai face treaba cum trebuie. Din nou, parerea mea!
Ce mai trebuie sa stii este domnul Sandy Leonas lucreaza numai cu profile Gealan, nu Veka, deci chiar ceea ce ai scris tu se contrazice; prin urmare nu este adevarat.
Urmatoarea data cand ti se iveste ocazia sa mai scrii ceva pe un forum, te rog frumos sa te informezi si sa gandesti de 2 ori ceea ce scrii. Induci sute de persoane in eroare!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei