Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 aug 2012 - Anul XVII, nr. 183 (5088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Profu’ biciclistul

Un sucevean în plină formă la 61 de ani: „Lăsaţi maşina şi treceţi pe bicicletă”

Click aici pentru VIDEO

Într-un oraş invadat de maşini mai există şi oameni, foarte puţini, e drept, care aleg să se deplaseze pe bicicletă. La prima vedere pare dificil şi periculos, însă bicicliştii nu sunt întru totul de aceeaşi părere, mai ales că mersul pe bicicletă le conferă alte avantaje importante, printre care şi cel esenţial: o formă fizică foarte bună.

Unul dintre bicicliştii cei mai vizibili de pe străzile Sucevei, care atrage atenţia şi prin faptul că nu mai este la prima tinereţe, este profesorul de sport Ioan Drăgoiu.

 

Pe bicicletă de dimineaţă până seara 

Când te întâlneşti prima dată cu el şi stai la o discuţie afli că are 61 de ani. Este evident pentru oricine că nu îşi arată vârsta şi poate nici nu este de mirare, în condiţiile în care se poate spune că sportul este viaţa lui. Înoată, joacă volei, iarna schiază, dar mai ales merge negreşit în fiecare zi pe bicicletă.

„Niciodată, când e vreme bună, nu plec pe jos. Pauză iau doar iarna şi atunci trec la schi, care iarăşi este o mare pasiune”, ne povesteşte profesorul, care predă la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 din Suceava.

Îl întrebăm cam cât merge pe bicicletă într-o zi şi de ce o face.  

„Un lucru e clar, mişcându-te şi făcând mişcare îţi menţii forma fizică, poate îţi ascunzi şi vârsta. Nu că ăsta ar fi neapărat un scop, ideea e să faci mişcare. Niciodată nu am făcut un calcul cât merg cu bicicleta într-o zi, dar de dimineaţă când mă scol mă urc pe bicicletă, mă duc la cumpărături, mă duc la şcoală, vin de la şcoală, am ore apoi după-amiază, iar mă duc, iar vin, apoi mă duc pentru plimbarea mea. Am treabă, nu am, important e să fac mişcare”, povesteşte „profu’ biciclistul”, aşa cum este cunoscut acesta în oraş.

 

Biciclete pe pereţi în apartamentul profesorului 

Din 2009, profesorul participă simbolic la Turul Ciclist al României, când acesta ajunge la Suceava. Alături de un alt profesor de sport de la Şcoala Nr. 9 şi cu sprijinul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Suceava formează un grup de 40-50 de copii şi participă la o paradă pe străzile Sucevei, trecând simbolic primii linia de sosire.

Ioan Drăgoiu face eforturi pentru a le insufla copiilor la care predă dragostea pentru bicicletă. Fiind vorba de copii mai mici, de şcoală generală, nu poate ieşi încă cu aceştia în grup, în trafic, riscurile fiind foarte mari.

Apartamentul din Suceava în care profesorul locuieşte este dedicat aproape exclusiv bicicletei. Pereţii sunt acoperiţi de postere de la concursurile şi evenimentele la care a participat, de căşti, de mănuşi de biciclist, ba chiar şi bicicletele au fost prinse de pereţi, din lipsă de spaţiu.

 

Profesorul şi cei doi fii ai săi au opt biciclete

Are doi fii, unul de 33 şi unul de 30 de ani, şi ei pasionaţi de bicicletă. Aşa se face că cei trei au împreună opt biciclete. Din lipsă de spaţiu, acestea sunt depozitate de profesor în apartament, în garaj, la şcoala unde predă şi chiar la domiciliul soacrei.    

„Băieţii sunt înclinaţi spre ciclismul montan, în timp ce eu sunt adeptul ciclismului rutier. Îmi organizez trasee pe rutele Suceava – Rădăuţi – Putna, Suceava – Rădăuţi – Suceviţa – Palma – Câmpulung Moldovenesc, Suceava – Fălticeni sau măcar Suceava – Cumpărătura. Merg şi mai departe, anul trecut am făcut împreună cu băieţii Transfăgărăşanul, de la poale până la cascada Bâlea Lac, a fost deosebit”.

Profesorul mărturiseşte că este destul de reţinut la propunerile de a face trasee pe bicicletă în grupuri mai mari, după ce a constatat că fiecare om are ritmul lui pe bicicletă şi nu i se pare normal ca unii să stea după alţii.

Profesorul şi cei doi fii ai săi şi-au cumpărat recent un autoturism care îi ajută să se deplaseze prin ţară, cu tot la biciclete, până la evenimentele de ciclism la care se înscriu ori pentru a face trasee cât mai interesante.  

 

Probleme mari în traficul din Suceava

Ajungem şi la marea problemă pentru biciclist: traficul din municipiul Suceava. 

 „Sunt şi şofer, ştiu ce înseamnă să circuli cu maşina, de aceea circul regulamentar, cât mai aproape de bordură, problema e că traficul e aglomerat. Şi mai e ceva: şoferii, mai ales cei tineri, nu prea respectă biciclistul. Trebuie să ai tu grijă de tine, mi s-a întâmplat să nu mi se dea prioritate şi să trebuiască să opresc eu, să frânez ca să nu fiu accidentat”, mărturiseşte Ioan Drăgoiu, subliniind că aceeaşi mare problemă este şi cu pietonii, care, mai ales în Suceava, nu respectă sub nici o formă pistele care au fost amenajate pentru ciclişti.

„Săptămânile trecute, când a fost închis podul de peste râul Suceava, eu mergeam fără probleme, chiar le dădeam sfaturi şoferilor: lăsaţi maşina şi treceţi pe bicicletă”, râde profesorul.

 

„Viaţa e prea frumoasă şi scurtă pentru a ne-o petrece în faţa televizorului”

Profesorul spune că a fi biciclist este sănătos, ieftin şi rapid în traficul aglomerat, însă admite că nu este chiar cea mai ieftină pasiune. O bicicletă de asfalt de calitate costă în jur de 3.000-4.000 de lei.

„Investiţia merită, zic eu, atâta timp cât te poţi strecura prin traficul aglomerat şi îţi menţii forma fizică”, mai spune Ioan Drăgoiu, care nici nu vrea să se gândească că într-o zi nu ar putea să meargă pe bicicletă.

„Viaţa e prea frumoasă şi scurtă pentru a ne-o petrece în faţa televizorului. Folosesc orice prilej pentru a face sport, pentru a face mişcare şi a vedea cât mai multe locuri. Cum vine iarna, locul bicicletelor din casă este luat de schiuri şi clăpari, eu şi băieţii nu stăm deloc”, mai spune entuziast profesorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean în plină formă la 61 de ani: „Lăsaţi maşina şi treceţi pe bicicletă”.
 Vizualizări articol: 4735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Un sucevean în plină formă la 61 de ani: „Lăsaţi maşina şi treceţi pe bicicletă”4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Succes trimis de
( 8 aug 2012, 14:00:54
Bravo domn profesor biciclistu, la inca 61 de ani pe bicicleta va doresc . Dumneavoastra dati exemplu de om activ si in forma. S-a uitat a mentiona ca practicati si tenis de camp. Cand ne vedem la un tenis? Multa sanatate.
2.   Comentariu trimis de
( 5 sep 2012, 15:01:50
A fost profesorul meu de sport la Dragoiesti.Un om deosebit.Multa sanatate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei