Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 aug 2012 - Anul XVII, nr. 182 (5087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copilul unic. Primul născut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Oricât de mult ar studia psihologia profilul copilului unic sau al primului născut, nu este posibilă crearea unui șablon. Copiii sunt diferiți, la fel și familiile în care cresc și se dezvoltă. Diferențele individuale pot fi mari, temperamentele sunt diferite, cerințele și stilul educațional au mare varietate.

Cu toate acestea există un contur general de care fiecare copil se apropie mai mult sau mai puțin.

 

Copilul unic

Grija, atenția și dragostea părinților îi revin în exclusivitate. Acest lucru are părțile lui bune, dar și părți vulnerabile. Uneori presiunea pusă asupra copilului este foarte mare pentru a face față așteptărilor părinților.

Copleșirea și suprasolicitarea pot declanșa efecte negative. Dorința părinților de a avea un copil model „cum altul nu-i” este uneori o încercare prea grea pentru copil. Oricum el însuși pretinde mult de la el. În general este apropiat de părinți, își controlează bine emoțiile și da dovadă de maturitate.

În familiile în care este supraprotejat, copilul unic rămâne dependent. Va fi timid, introvertit, nu învăța să ia decizii sau să facă față provocărilor.

Dorește să i se facă pe plac, este obișnuit să primească, dar de cele mai multe ori nu învață să ofere. Poate fi individualist, egocentrist sau răsfățat. Îi place să acapareze întreaga atenție.

Fiind singur la părinți el va simți o obligație în a le face pe plac. În general se înscrie pe un drum de succes la școală și apoi în carieră, este marcat de dorință de a reuși, de a răspunde așteptărilor părinților, de a-i face mândri de el. 

 

Fratele cel mai mare

Părinții sunt mai exigenți cu primul copil și în același timp lipsiți de experiență. Toate dorințele și așteptările părinților se revarsă asupra lui. În altă ordine de idei este singurul dintre frați care a ocupat poziția de copil unic și a beneficiat de iubirea exclusivă a părinților.

Un al doilea copil îl pune într-o situație uneori dificilă de adaptare. El este "detronat", de aceea dezvoltă capacitatea de luptă pentru a atrage atenția asupra sa.

Copilul cel mai mare se responsabilizeaza, consideră că frații lui au nevoie de el și de experiența lui. Îi place să dețină controlul și uneori face pe "șeful".

Caută aprobarea adulților și încearcă să le fie pe plac, vrea să facă performanță. Standardele după care se conduce le impune de obicei și fraților săi.

În unele familii se exagerează poziția acestui copil. I se cere să fie exemplu pentru ceilalți, i se aloca sarcini variate și numeroase, este considerat adult în miniatură. Unii părinți transferă asupra lui multe din obligațiile lor față de ceilalți copii.

Poate fi deranjant pentru el să audă continuu "tu ești cel mai mare", de aceea trebuie menținut un echilibru în solicitări pentru fiecare copil, după puterile lui. Să nu uităm că toți sunt copii!

Copilul cel mai mare adoră să își mulțumească părinții, acceptă regulile, este organizat și punctual. Reușește în ce își propune și dezvoltă calități de lider. Este ambițios și se maturizează mai repede. Știe să protejeze și să ajute, dar menține tendința da a controla relațiile cu cei din jur.

Există și situația în care nevoile celor mici monopolizeaza timpul și atenția părinților. Verbalizări de tipul "cu tine am stat... / pentru tine am făcut..." pot crea efecte nedorite pe termen lung. Copilul se poate simți înlăturat și atunci din responsabilul care ar putea fi, riscă să devină indiferent și să facă special fapte nu tocmai bune pentru a atrage atenția.

De la familie la familie situația diferă, fiind influențată de mulți factori. 

Echilibrul, dragostea necondiționată, comunicarea, încrederea și respectul, asigură climatul ideal de dezvoltare și afirmare a fiecărui copil după potențial și aspirații.

 

www.problemele-copilului-meu.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul unic. Primul născut.
 Vizualizări articol: 2951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Copilul unic. Primul născut4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei