Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 mar 2012 - Anul XVII, nr. 70 (4975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Suceveanul african

Senegalez ospătar la Suceava, după ce s-a îndrăgostit de oraş şi de o moldoveancă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Are 31 de ani, este din Senegal şi îl cheamă Malang Kabada Sambou. Sucevenii care frecventează pub-ul „La Fierărie” îl ştiu cu siguranţă, ba chiar unii dintre ei sunt amici cu el, strângându-i mâna şi salutându-l atunci când vine la masă să-i servească. El este negrul de la „La Fierărie”, privit cu simpatie şi fără nici o tentă rasistă.

 

De la vânzător de diamante la ospătar

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă zilele trecute cu tânărul din Senegal, pentru a-i afla povestea şi cum a ajuns el pe meleagurile noastre. Se află în Suceava de şase ani de zile şi a mai stat o scurtă perioadă de timp şi în Bucureşti, aşa că ştie bine limba română. O vorbeşte puţin stâlcit, însă destul de corect, aşa că o discuţie cu acesta în limba română decurge uşor şi firesc.

Malang ne povesteşte că a lucrat de-a lungul anilor în Franţa, Spania, Italia, Anglia, Portugalia, Turcia sau chiar India, ca angajat al unei companii africane pentru care făcea comerţ internaţional de aur şi diamante. Ospătar este abia de vreo şase luni de zile şi spune că anterior nu a mai lucrat în domeniu.

 

Povestea emoţionantă de Crăciun, începută la bradul din centrul Sucevei

Îl întrebăm pe senegalez cum a fost la început în Suceava. Fără cunoştinţe şi prieteni, o bună perioadă de timp s-a simţit singur. Urmează apoi o relatare emoţionantă. Povesteşte că în timpului sărbătorilor de Crăciun, în primul an petrecut la Suceava, a ieşit singur la plimbare prin Suceava, iar în scurt timp s-a trezit în sânul unei familii.  

„De Crăciun eu eram singurel aicea, nu ştiam nimeni şi mă plimbam până în Centru să mă uit la bradu’. M-am întâlnit cu un băiat de aici, m-a văzut singur şi mi-a zis hai la noi. M-a dus acasă la el, în Obcini. Primul lucru care m-a atins mai mult a fost că maică-sa m-a prins în braţe ca pe copilul ei, m-au tratat ca nişte părinţi. De atunci până acum am rămas în relaţie cu ei, mă ajută oricând, ne vizităm de sărbători, nu pot să vă explic cum m-am simţit şi cum m-au ajutat”, povesteşte africanul cum şi-a făcut primii prieteni la Suceava.  

 

Întrebat dacă vinde droguri sau este spion

Malang nu are de spus mai nimic rău de Suceava ori poate nu vrea să spună. După perioada de acomodare de la început a fost tratat mereu foarte bine şi şi-a găsit prieteni. Ajungem totuşi iar la micile piedici de la început.

„E foarte amuzant, mă vedeau oamenii pe stradă şi mă întrebau <Tu ce faci aicea? ori ai droguri ori eşti un spion>. <De ce ai ales tocmai România, de ce nu alte ţări>? Aşa a fost la început, dar e super fain aicea la Suceava... simt ca la noi în Senegal, cum trăim cu familiile, cum avem grijă de celălalt persoane care nu sunt direct din familia noastră”.

 

Iubita din Botoşani, motivul rămânerii la Suceava

Ajungem şi la cum se descurcă financiar în Suceava. Spune că mâncarea şi băutura sunt mai scumpe în Senegal, asta în condiţiile în care salariile sunt aproape la fel.

Povesteşte că provine dintr-o familie formată din cinci fraţi şi nu este genul care să nu păstreze legătura cu apropiaţii, din contră.

Până la urmă ajungem şi la partea sentimentală a problemei, care justifică în mare măsura prezenţa acestuia la Suceava. Stă în chirie într-un apartament din Suceava cu o fată, Larisa, din Bucecea-Botoşani, în vârstă de 27 de ani.

„Ăsta e motivul principal care mă ţine până acum în Suceava, astfel aveam altă posibilitate să plec în Franţa, am avut ceva important acolo dar nu am mai mers după ce am cunoscut-o”.

Malang Kabada Sambou spune că s-a întâlnit de mai multe ori cu părinţii tinerei, iar aceştia nu au avut nimic împotriva sa, ba chiar au fost foarte prietenoşi şi călduroşi.

 

Managerul pub-ului „La Fierărie”: „Aş mai vrea zece ca el”

„La Fierărie”, unde lucrează de mai bine de şase luni de zile, africanul este fără îndoială bine văzut. Nici nu este de mirare, în condiţiile în care ne-a fost foarte greu să luăm cadre cu acesta la locul de muncă, deoarece se mişca cu foarte multă rapiditate. Este plătit funcţie de numărul de comenzi, iar Marius Pâslariu, unul dintre asociaţii care au în proprietate pub-ul „La Fierărie”, este foarte mulţumit de el.  

Marius Pâslariu a declarat: „Aş mai vrea zece ca el, credeţi că găsesc? Dacă mai ştiţi vreunul prin zonă cu mare plăcere îl angajăm. Este un băiat foarte muncitor. Malang îşi asumă responsabilităţi, ştie cum să pună problema, ştie cum să vorbească cu clienţii, este foarte simpatic şi este apreciat de majoritatea clienţilor şi sunt convins că o să facă o figură bună şi de acum încolo, ori unde o să se ducă. Are în el acel spirit antreprenorial pe care majoritatea nu îl au, iar de aici se văd şi toate celelalte calităţi ale lui”.      

Apreciat de şefi şi de cei din jur, lui Malang chiar pare să-i priască viaţa de la Suceava, condiţii în care îl credem pe cuvânt atunci când spune că este posibil să se stabilească definitiv aici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senegalez ospătar la Suceava, după ce s-a îndrăgostit de oraş şi de o moldoveancă.
 Vizualizări articol: 1520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.95/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 22 voturi
Senegalez ospătar la Suceava, după ce s-a îndrăgostit de oraş şi de o moldoveancă4.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Buna asta trimis de
(24 mar 2012, 12:23:58
Vanzator de diamante... auzi ... buna asta.
2.   Cat rasism in 2 cuvinete popsv trimis de
(24 mar 2012, 17:54:04
era un agent de vanzari ca sa/ti explic pe limba ta ...
3.   Nu e rasism tata trimis de
(25 mar 2012, 13:57:30
Dar probabil nu stiti despre ce vorbiti, nu se poate sa fi fost nici vanzator, nici intermediator..... poate cautator la vreun sef de trib de pe acolo.. daca ar fi fost asa ceva ar fi fost plin de bani nu ospatar, mai ganditi un pic oameni buni, aveti idee cat costa un diamant veritabil?
4.   Nu judecati.. trimis de
(25 mar 2012, 15:38:54
Baiatul asta este un om ca oricare dintre noi..singura diferenta fiind culoarea pielii, si nu este exclus ca sa aiba o mentalitate superioara fata de locuitorii Sucevei..Noi inca nu suntem obisnuiti cu diversitatea rasiala si etnica..fiindca inca avem orizonturi limitate..Ar fi timpul sa fim mai deschisi la orice schimbare, si sa o privim ca pe ceva benefic..totodata fiind satuli de rutina..happy
5.   Pentru BOUL de POPSV trimis de
(25 mar 2012, 19:09:50
cretinule ca pana aici ai reusit sa urci pe scara imaginara care o am despre un om care nu il cunosc personal, ci numai dupa ceea ce scrie.am tot citit comentarii din partea ta si din cate imi amintesc de multe ori eram si de acord cu ele.dar acuma ai gafathappy nu poti vorbi de un om care vine din cealalta parte a lumii unde nici macar nu iti imaginezi cu poate fi. daca ai reusi sa o faci ai sa`ti dai seama ca nu poti vb.iti recomand un film bun...si care are si putin adevar in el....BLOoD DIAMONDS ...si as putea sa fac un comentariu despre asta de cinci zile dar la final iti spun cu respect ca esti un cretin ori un pusti care se distreaza prin a comenta fara sa stie ce vorbeste .
6.   Zilele trecute fix trimis de
(17 apr 2012, 12:28:10
Zilele trecute, reporterii... Acest articol-poster este afisat in Monitorul de mai bine de o luna. Oare ce se doreste cu asta? Stim cu totii deja ca acest domn a ramas in Suceava, stie romaneste etc. etc. De ce atata insistenta? E bine ca un senegalez este mai patriot pentru tara noastra decat romanii. Poate ca revista vrea sa puna in evidenta un fapt: "iata un senegalez care a ascultat de indemnul presedintelui: acela de a deveni ospatar, si nu filozof". Orice chestie, cat de minora, neutra si anosta, devine prilej de propaganda pentru PDL...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei