Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 mar 2012 - Anul XVII, nr. 70 (4975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Fonduri europene

Pictura Mănăstirii Dragomirna a fost restaurată în totalitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictura interioară a Mănăstirii Dragomirna a fost restaurată în totalitate, lucrările fiind realizate în cadrul unui program cu finanţare europeană. Proiectul s-a încheiat în cursul zilei de vineri, la conferinţa de presă organizată cu acest prilej fiind prezenţi stareţa mănăstirii, Stavrofora Macrina Săuciniţanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, precum şi reprezentanţi ai firmelor care au realizat investiţiile cuprinse în proiect.

Stareţa Mănăstirii Dragormirna a ţinut să precizeze că proiectul european, care a avut o valoare de 21 de milioane de lei, a cuprins 13 obiective de investiţii pentru restaurarea şi modernizarea mănăstirii. Stavrofora Macrina Săuciniţanu a subliniat că ultima mare restaurare a Mănăstirii Dragomirna s-a realizat între anii 1960 şi 1970, însă lucrările nu au inclus şi restaurarea picturii. Stareţa mănăstirii a subliniat că printre lucrările care s-au realizat în cadrul proiectului încheiat în cursul zilei de ieri se numără conservarea şi restaurarea integrală a picturii murale de la începutul secolului al XVII-lea ce decorează altarul şi naosul bisericii mănăstirii.

 

Rezultatul restaurării este neaşteptat, iar pictura descoperită de o valoare excepţională

„Procesul de restaurare a picturilor murale din acest monument unic readuce în prezent forma sa originală de excepţie, rezultatul intervenţiilor este neaşteptat, iar pictura descoperită de o valoare excepţională”, a spus Stavrofora Macrina Săuciniţanu.

De asemenea, stareţa mănăstirii a precizat că tot în cadrul acestui proiect a fost restaurat şi iconostasul de la biserica Pogorârea Sfântului Duh.

Pe lângă aceste lucrări, proiectul a mai însemnat şi înlocuirea acoperişului la toate clădirile din incinta mănăstirii, reparaţia tâmplăriei, construcţia unei centrale termice noi şi montarea de panouri solare, refacerea instalaţiei electrice, împrejmuirea mănăstirii, refacerea pavajului şi refacerea alimentării cu apă a ansamblului mănăstiresc.

 

Turiştii vor avea la dispoziţie ghiduri audio în cinci limbi

Stareţa mănăstirii a mai precizat că tot în cadrul proiectului a fost construit un punct de informare turistică, un sistem de informare turistică, cu echipamente touch screen şi ghiduri audio.
Astfel, turiştii care vor vizita mănăstirea vor avea la dispoziţie ghiduri audio în română, franceză, germană, italiană şi engleză.

Pe de altă parte, stavrofora Macrina Săuciniţanu a amintit că în anul 2010, la Mănăstirea Dragomirna a fost finalizat un alt proiect, de conservare şi restaurare a decoraţiilor exterioare din piatră de pe turla bisericii. Ea a mai spus că în momentul de faţă la această mănăstire se mai realizează un proiect pentru consolidarea şi restaurarea zidului de incintă al mănăstirii.

Lucrările în cadrul proiectului finalizat ieri la Mănăstirea Dragomirna au fost realizate de SC General Construct.

 

Flutur: Finalizarea acestui proiect este un pas important pentru restaurarea patrimoniului cultural

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că finalizarea acestui proiect reprezintă un pas important pentru restaurarea patrimoniului cultural din Bucovina şi a monumentelor UNESCO.

„Este o picătură în ocean în comparaţie cu nevoile de fonduri, atât de necesare pentru salvarea acestor capodopere pe care le avem în judeţul Suceava”, a declarat Flutur. El şi-a exprimat speranţa că şi alte monumente din judeţul Suceava vor beneficia de finanţări asemănătoare pentru conservare şi restaurare.

„Îmi exprim speranţa că se vor găsi şi în continuare resursele financiare pentru rezolvarea acestor probleme. De asemenea, îmi exprim speranţa că se vor clarifica şi problemele legate de proprietăţile Bisericii Ortodoxe din Bucovina în ceea ce priveşte fondul bisericesc, cu respectarea rigorilor legii, pentru a crea o resursă pe termen lung pentru întreţinerea acestor monumente”, a declarat Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictura Mănăstirii Dragomirna a fost restaurată în totalitate.
 Vizualizări articol: 1939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pictura Mănăstirii Dragomirna a fost restaurată în totalitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prepare to die! trimis de
(24 mar 2012, 11:56:27
C***e, m-a împuternicit Schlossadler să transmit acest mesaj în replică la banarea usernamelui Hauptmann-ului.
2.   Botnița neosocialistă! trimis de
(24 mar 2012, 12:10:18
Dacă acum 22 de ani generația mea ar fi avut „eroismul” redactorilor de la monitorul de Sv., astăzi respectivii încă ar mai fi înălțat ode proletcultiste în „Zori Noi” sau „Scânteia Tineretului”.
Unul ar fi fost de urgență tuns , ras și frezat și expediat la șantierul tineretului București-Dunăre iar cel de-al doilea – punkistul – trimis la dezalcoolizare și internat de urgență într-o instituție de reeducare.
Au evitat asemenea pățanii rușinoase numai și numai datorită unor frumoși inconștienți care au riscat totul pentru o idee și un principiu.
Unii și-au pus libertatea amanet, alții și-au pus viața gaj.
Azi, „vitejii deontologi” mercenari ai publicității și ai comenzii de partid, practică o cenzură mai ceva ca botnița culegătorilor viei. Nouă atunci nu ne-a fost frică să ne riscăm viața sau libertatea, lor astăzi le este frică de cine știe ce politrukcic dictatorial.
NIȘTE PĂCĂLICI JALNICI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei