Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 mar 2012 - Anul XVII, nr. 70 (4975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Problemă majoră

Pompierii, alergaţi prin tot judeţul de incendiatorii de mirişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Incendiile pornite de la arderea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole au devenit o problemă majoră şi extrem de delicată pentru pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, care au ajuns să aibă şi câte zece intervenţii de acest gen pe zi, ori chiar mai multe, cum a fost cazul zilei de ieri.

Revoltător este că totul se întâmplă doar din cauza nepăsării şi inconştienţei unor oameni care, în ciuda numeroaselor apeluri, continuă să dea foc resturilor de pe terenurile agricole şi să plece apoi acasă, fără a le păsa ce lasă în urmă.

 

Vinerea neagră a pompierilor

Ultimele două zile, joi şi vineri, au fost vârful de până acum în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie uscată scăpate de sub control. Joi pompierii au intervenit pentru stingerea a nouă incendii de vegetaţie uscată, de pe terenuri din Pojorâta, Vama, Fălticeni, Cârlibaba, Dărmăneşti, Broşteni şi Rădăuţi. Câteva dintre incendii au pus probleme deosebite, punând în pericol locuinţe sau fondul forestier.

Ziua de ieri a bătut detaşat nedoritul record de joi. Până la ora 16.00, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava se înregistraseră 14 chemări cauzate de incendii plecate de la arderea vegetaţiei uscate la Breaza, Brădăţel-Horodniceni, Stânca-Zvoriştea, Bilca, Baia, Fundu Moldovei, Pojorâta, Vama, dar şi în Suceava, la ieşirea spre Pătrăuţi. Câteva dintre incendii ameninţau pădurea, iar efectivele de pompieri abia făceau faţă situaţiei.

 

55 de incendii de vegetaţie uscată

Plutonierul major Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, a declarat:

„Începând din 10 martie şi până în prezent s-au înregistrat peste 55 de intervenţii ale pompierilor suceveni pentru stingerea miriştilor, în diferite zone ale judeţului, majoritatea situaţiilor de urgenţă fiind în ultima săptămână. În urma incendiilor au ars aproximativ 100 ha de vegetaţie uscată şi 1,6 ha de litieră. Pe lângă acestea au mai fost afectate de foc locuinţe, anexe şi bunuri gospodăreşti. Chiar şi în aceste condiţii incendierile vegetaţiei uscate se înmulţesc în fiecare zi”.

Din păcate, nici măcar dosarele penale întocmite de poliţişti, pentru infracţiunea de distrugere, în cazurile în care flăcările au mistuit anexe şi o clădire CFR, nu au avut darul de a diminua „elanul” acestor incendieri inconştiente.

 

Recomandări pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată

Pentru ca incendierile de acest gen să nu mai creeze problemele din ultimele zile, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale trebuie realizată sub supraveghere atentă, inclusiv a lucrătorilor de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă când e vorba de suprafeţe mai mari, şi cu respectarea unor reguli foarte importante: condiţii meteorologice fără vânt, parcelarea miriştilor în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţii, construcţii, clădiri, fond forestier etc. prin executarea de fâşii arate, supravegherea până la finalul arderii, asigurarea unor substanţe şi mijloace de stingere. De asemenea, foarte important, pe terenurile în pantă arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompierii, alergaţi prin tot judeţul de incendiatorii de mirişti.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pompierii, alergaţi prin tot judeţul de incendiatorii de mirişti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei