Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 feb 2012 - Anul XVII, nr. 27 (4932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Suceviţa

Aproape 500 de elevi trimişi acasă, fiindcă termometrul din clase arăta 5 grade Celsius

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 500 de elevi şi preşcolari din comuna Suceviţa au fost nevoiţi să nu mai vină la ore din cauza gerului cumplit de afară şi din cauza frigului din sălile de curs.
Conducerea Şcolii „Dimitrie Vatamaniuc” din Suceviţa, împreună cu profesorii dar şi cu reprezentanţii părinţilor au luat decizia de a suspenda orele de curs până luni, din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate în comună.
Centrala termică pe lemne cu care este dotată şcoala din Suceviţa funcţionează non-stop, caloriferele din clase sunt fierbinţi, în unele săli s-a făcut chiar şi focul în sobe, dar cu toate acestea, temperatura din sălile de curs nu s-a ridicat mai sus de cinci grade Celsius. „Temperaturile au scăzut drastic. Azi (n.r. - ieri) dimineaţă, în comună erau minus 32 de grade Celsius. Ne-am consultat cu profesorii şi cu părinţii şi am decis să suspendăm orele. În acest moment, în clase sunt 5 grade Celsius. Vă daţi seama că este imposibil să se facă ore în frig”, a spus directorul şcolii, Alexandru Jolobai.

 

Centrala „mănâncă” opt, nouă roabe de lemn pe zi

Miercuri a fost ultima zi de curs din această săptămână pentru elevii din Suceviţa. Directorul Alexandru Jolobai a spus că „elevii au stat îmbrăcaţi, în unele clase nu se putea sta deloc, am fost nevoiţi să-i mutăm în alte încăperi puţin mai călduroase, nu se putea continua aşa”.
Şcoala din Suceviţa a fost construită în anul 1894, iar centrala termică pe lemne a fost montată din 1975, însă angajatul care se ocupă de încălzirea unităţii de învăţământ şi lucrează la alimentarea centralei cu lemn a spus că „sistemul nu face faţă, e subdimensionat, iar cazanele nu reuşesc să încălzească suficient apa care trece prin conducte”. Clădirea veche, neizolată, tâmplăria stricată sunt de asemenea factori care influenţează considerabil temperatura din sălile de curs.
În camera centralei se lucrează la foc continuu, şi la propriu, şi la figurat. Doi angajaţi, în ture, alimentează centrala. Într-o singură zi, centrala „mănâncă” opt, nouă roabe de lemne şi cu toate acestea în sălile de curs temperatura nu atinge mai mult de cinci grade Celsius. „Punem pe foc şi sâmbăta, şi duminica, nu ştiu însă cât o să se încălzească”, a mai spus angajatul care se ocupă de centrala termică din şcoală.
209 elevi şi preşcolari din Suceviţa stau acasă, iar directorul unităţii de învăţământ a spus că „pe lângă faptul că e frig în clase, la luarea deciziei de a suspenda orele s-a ţinut cont şi de faptul că avem elevi care vin câte patru-cinci kilometri pe jos până la şcoală. Vin în frig, pe jos, atâţia kilometri, nu putem să-i ţinem în frig şi la şcoală”.

 

„La noi în clasă nu se mai putea sta”

Teodora Reveica Molea este elevă în clasa a şasea, şi fata a spus că miercuri, în ultima zi de curs din această săptămână, s-a stat în clasă cu paltoane. „Era foarte frig. La un moment dat am fost mutaţi într-o altă clasă, cu sobă, fiindcă la noi în clasă nu se mai putea sta”, a spus Teodora Reveica Molea.
Traian Molea, tatăl Teodorei, este preşedintele comitetului de părinţi de la Şcoala Suceviţa. Acesta a spus că „s-a hotărât de comun acord cu conducerea şcolii şi cu părinţii să se suspende orele de curs. Copiii au fost nevoiţi să stea în frig şi ne-am gândit că este impropriu să se facă ore în asemenea condiţii”.
Directorul Jolobai a spus că „deocamdată am decis să suspendăm orele până luni, însă dacă temperaturile vor rămâne la fel de jos, vom ţine şcoala închisă în continuare”.
În afară de Şcoala „Dimitrie Vatamaniuc”, conducerea unităţii de învăţământ a mai decis să suspende orele şi la şcoala din Voievodeasa, unitate arondată, din aceleaşi motive legate de gerul de afară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 500 de elevi trimişi acasă, fiindcă termometrul din clase arăta 5 grade Celsius.
 Vizualizări articol: 1309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 500 de elevi trimişi acasă, fiindcă termometrul din clase arăta 5 grade Celsius5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei