Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Salvat de la moarte

Urs prins în capcană, trezit cu o vioară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Medicii veterinari au reuşit, ieri, să salveze un pui de urs, în vârstă de aproximativ doi ani, prins într-un laţ dintr-o livadă. Adormit cu o puşcă cu tranchilizant şi scos din laţ, puiul de urs s-a trezit pe acordurile de vioară ale unui inspector silvic care a cântat pentru el minute în şir.

Acţiunea de salvare a ursului a fost însă cât se poate de serioasă. Puiul, un mascul de aproximativ 50 de kilograme, se prinsese într-un laţ pus probabil pentru mistreţi, pe raza Ocolului Silvic Vama, Fondul de Vânătoare Paltin. În noaptea de marţi spre miercuri, animalul a coborât spre zona locuită, până la mai puţin de 50 de metri de case. Vânătorii cred că puiul de urs a fost atras de merele dintr-o livadă, însă, din păcate pentru el, la o spărtură de gard era pusă o capcană. Mai exact un laţ din sârmă, în care ursul şi-a prins capul şi din care nu a mai putut ieşi. Oamenii din zonă au auzit urletele animalului încă din cursul nopţii.  

 

Un urs sleit de puteri, imobilizat de sârma din jurul gâtului

Ieri dimineaţă au fost anunţaţi silvicultorii şi Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, spre Vama plecând directorul instituţiei, doctorul Petrea Dulgheru, alături de doi colegi.

La faţa locului medicii, însoţiţi de reporterii Monitorului de Suceava, au găsit un urs sleit de puteri, imobilizat de sârma care îi înconjura gâtul şi care scotea un urlet sfâşietor.

A fost nevoie de două tranchilizante trase cu o armă specială pentru ca animalul să adoarmă. Din fericire, surprinzător, acesta nu avea răni grave.  

„Ursul a fost tranchilizat, l-am degajat de ştreang, nu are plăgi profunde, viaţa nu-i este în pericol, la una din labe are o mică plagă, iar la cavitatea bucală are afectat un incisiv. I-am făcut tratament şi i-am toaletat plăgile. I s-a făcut şi medicaţia pentru revenirea din tranchilizare”, ne-a declarat în timpul operaţiunii de salvare doctorul Petrea Dulgheru.

 

Ursul, s-a trezit pe acorduri de vioară

La aproximativ 15 minute după ce i s-a injectat serul antitranchilizant, ursul a dat semne de revenire. Pentru că operaţiunea a fost o reuşită, iar puţină veselie nu strica, inspectorul silvic Mugurel Grosaru, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, i-a cântat ursului la vioară. Mai în glumă, mai în serios, silvicultorul a vrut să-i asigure acestuia o trezire cât mai plăcută.

Ameţit de efectul sedativului, micul urs s-a ridicat cu greu şi, foarte nesigur pe el, s-a îndepărtat în mod haotic de grupul de salvatori.

 

Cât de norocos a fost ursul

Cazul ursului salvat ieri este unul fericit, alte animale sălbatice prinse în astfel de capcane sfârşind omorâte sau, din cauza rănilor foarte grave, împuşcate.

„În perioada aceasta şi mistreţii şi urşii coboară la pomii fructiferi care au în acest an o fructificaţie foarte bună. Noi le-am pus hrană în masiv, în zonele de hrănire, dar ei vin la hrana proaspătă din copac. Am mai avut cazuri de animale prinse în capcane, acesta este unul fericit, puiul de urs nu a fost afectat. Alte animale s-au prins, şi-au rupt laba, osul, şi au trebuit sacrificate. Acesta este bine sănătos”, a declarat Nicolae Doroftei, directorul Clubului de Vânătoare Câmpulung.

Salvatorii i-au pus şi un nume ursului. Cum ieri a fost Sf. Dumitru şi pentru că ursul salvat este încă pui, l-au botezat Mitruţ. Vânătorii au mai spus că puiul de urs este unul care promite foarte mult şi peste câţiva ani poate deveni un exemplar adult aproape de perfecţiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urs prins în capcană, trezit cu o vioară.
 Vizualizări articol: 1985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Urs prins în capcană, trezit cu o vioară5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !!!!! trimis de
(27 oct 2011, 19:36:51
cel care a pus latzul respectiv l as pune pe el in lat si apoi sa l intzep cu un dispozitiv cu electrosocuri de maxim voltaj si sa se traga pana ii vad obrajii ca pateul Ardealul...rusine haimanalelor
2.   Cautati braconierii trimis de
(27 oct 2011, 20:01:44
Domnule Gro....u, sunteti penibil. Mai bine ati lasa cantatul la vioara si v-ati apuca sa luati masuri concrete impotriva braconajului tinand cont de faptul ca raspundeti de identificarea si pedepsirea acestor fapte pe raza acestui judet. Se stie faptul ca nu este primul caz pe raza localitatii Paltinu insa se pare ca autoritatile responsabile sunt total incompetente (poate ati gresit cariera si trebuia sa profesati in filarmonica).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei