Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie

Expoziţia „Arsenalul şi Camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la parterul Muzeului de Istorie Suceava s-a deschis ieri expoziţia intitulată „Arsenalul şi Camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”.

 

73 de exponate care se încadrează în categoria Tezaur

Expoziţia, care, aşa cum a spus la vernisaj directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, este cea de-a doua manifestare organizată în cadrul parteneriatului cu Muzeul Naţional Brukenthal, etalează doar o mică parte din Colecţia de arme şi armuri a muzeului sibian, colecţie care cuprinde cca. 3.000 de piese.

Pentru cele 73 de exponate care se încadrează în categoria Tezaur, selectate dintre piesele reprezentative ale colecţiei Muzeului Naţional Brukenthal, s-a achitat o poliţă de asigurare în valoare de 60.500 de lei.

Expoziţia, al cărui curator sibian este muzeograful dr. Anca Niţoi, este realizată de un colectiv de colaboratori suceveni alcătuit din muzeografii dr. Dan Ivănuş şi drd. Marcel Catrinar, cu sprijinul restauratorilor Călin Boboc, Dorin Barbu şi al conservatorilor Olimpia Trâmbiţaş, Ramona Stancu, Vasilica Cotoc, Tiberiu Polocoşeriu şi Florentina Milici.

 

De la cămăşi de zale, scuturi şi arbalete, la muschete, puşti cu fitil şi pistoale cu cremene

Piesele expuse (de la coifuri, cămăşi de zale, scuturi şi arbalete de secol XV realizate în atelierele transilvane, la cuirase-pieptar, halebarde şi suliţe din sec. al XVI-lea, muschete, puşti cu fitil şi pistoale cu cremene din sec. XVII-XVII, dar şi săbii de cavalerie şi puşti mai moderne), cărora li se adaugă câteva reproduceri cu imagini de epocă ale turnurilor şi porţilor sibiene care aparţineau breslelor de meşteşugari, ilustrează evoluţia sistemului de apărare, a armamentului şi echipamentului militar din Sibiul medieval şi modern.

Conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a subliniat faptul că expoziţia demonstrează că „spaţiul românesc, în ceea ce priveşte tehnica militară în acea perioadă, nu a fost cu nimic mai prejos decât alte zone europene”.

 

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 27 noiembrie

Muzeograful Marcel Catrinari a precizat că expoziţia etalează arme albe şi arme de foc prezentate într-o desfăşurare care reliefează „evoluţia tehnicii militare în timp”, piese alături de care sunt expuse câteva reviste de specialitate care ilustrează şi explică funcţionarea unor arme de foc cum sunt cele cu cremene sau cu fitil.

Expoziţia beneficiază de un catalog care oferă informaţii despre Colecţia de arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal, catalog care descrie fiecare piesă în parte. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 27 noiembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Arsenalul şi Camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”.
 Vizualizări articol: 1598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia „Arsenalul şi Camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei