Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: Situația absorbției fondurilor europene de către România este dramatică

Joi, 27 Octombrie 2011 (18:26:37)

Situația absorbției fondurilor europene de către România este dramatică pentru că, pe lângă riscul de a pierde din banii alocaţi pentru perioada următoare, economia românească întârzie să recupereze decalajul faţă de celelalte state din UE, a declarat Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene.

"Rata de absorbţie a fondurilor de către România este de doar 3,5%. Situația este dramatică, din cauza riscului ca România să piardă o parte din banii alocați pentru perioada următoare, dar aceasta are şi un impact economic. Dacă nu există proiecte implementate cu fonduri europene, nu va exista motorul pentru revenire economică, România nu are mecanisme de creştere economică. Astfel, România îşi va pierde din atractivitate pentru că va fi din ce în ce mai greu să recupereze decalajul față de alte state europene", a declarat Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politica Regională din cadrul Comisiei Europene.

Printre motivele pentru care gradul de absorbție al fondurilor UE este atât de redus, reprezentantul CE a menționat procedurile licitațiilor tehnice, capacitatea redusă a beneficiarilor, dar şi problemele de la nivelul autorităților de management.

"În cazul beneficiarilor, avansurile sunt mari, iar aceştia nu se mai grăbesc să obțină mai mulți bani. La nivelul autorităților de management există probleme de personal şi de competență. Toate aceste dificultăți împiedică firmele serioase să facă afaceri în România. Primim în fiecare zi la Bruxelles plângeri de la companii despre lipsa de transparenţă din România la licitațiile publice", a spus Nadler.

Pe de altă parte, el apreciază că există un nivel nejustificat de ridicat de birocrație la nivelul autorităților de management şi recomandă ca acestea să simplifice mai degrabă procedurile, decât să se plângă de lipsa de personal.

"Am suspendat plăți pentru un proiect pentru că documentația împovărătoare nu asigură corectitudine şi conformitate. Încarcă beneficiarii, iar aceştia nu mai pot face față mintal problemelor. Procedurile ineficiente şi inadecvate sufocă implementarea proiectelor în România", a apreciat oficialul CE.

El s-a referit în acest context şi la numărul excesiv de mare al auditorilor şi ale controlorilor proiectelor, care sunt necoordonați, incompetenți şi inconsecvenți.

"Toate acestea amplifică incertitudinea investitorilor. Autoritățile se protejează de incompetență prin tot mai multe proceduri", a mai spus Nadler. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Situația absorbției fondurilor europene de către România este dramatică.
 Vizualizări articol: 908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: Situația absorbției fondurilor europene de către România este dramatică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei