Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drum lung

Merg pe jos câte patru ore în fiecare zi, pentru a spune „prezent” la şcoală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de elevi din judeţul Suceava merg zilnic câteva ore bune pe jos pentru a ajunge şi a se întoarce de la şcoală. Unii elevi din satele şi cătunele izolate ale judeţului, îndeosebi cei din zona montană, au de mers până la 12 kilometri pe jos până la şcoală şi înapoi, distanţă pe care o fac „la pas” în aproximativ patru ore, şi asta în fiecare zi. Deşi în cele mai multe dintre comunele din care provin aceşti elevi există microbuze şcolare care-i transportă zilnic pe elevi, din cauza drumurilor pe care accesul auto este imposibil, unii şcolari sunt nevoiţi să meargă la ore pe jos.

Aproximativ 30 de elevi din cătunul Ghicea, din comuna Ulma, merg 12 kilometri pe jos pentru a ajunge şi a se întoarce de la şcoala din Lupcina. Sunt elevi de şcoală gimnazială şi pleacă de acasă cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală la ora 9. De la 9 şi până la orele 14:00 sau 15:00 sunt la cursuri, după care se pornesc spre casă, şase kilometri pe jos. Înapoi acasă ajung după –amiază târziu, pe la orele 17:00 sau chiar mai târziu.

Primarul comunei Ulma, Mircea Ihnatiuc, a precizat că „în comună există un singur microbuz şcolar şi nu facem faţă să-i transportăm pe toţi elevii. Cu o singură maşină transportăm zilnic, în câteva curse, mai mult de 50 de elevi de la Costileva, Nisipitu”. Primarul Ihnatiuc a spus că şi dintre elevii care merg cu microbuzul până la şcoală sunt copii care au de parcurs câte doi-trei kilometri pe jos până ce ajung la drumul principal, unde sunt preluaţi de microbuz şi transportaţi de acolo până la unitatea de învăţământ.

Primarul Mircea Ihnatiuc a spus că „şi microbuzul face probleme, nu ştiu cât o să ne mai ţină. Drumurile sunt proaste şi maşina se strică. Acum câteva luni au picat injectoarele şi am plătit 9.000 de lei înlocuirea lor”.

 

Un singur microbuz şcolar, pentru elevi din şase sate

Şi la Izvoarele Sucevei, unii elevi din clasele gimnaziale au de mers câte aproximativ zece kilometri pe jos, în fiecare zi, pentru a fi prezenţi la orele de curs.

În comuna Muşeniţa, elevii nu au de parcurs distanţe aşa de mari pe jos pentru a ajunge la şcoală. Elevii de aici au de mers până la un kilometru pe jos, până ce ies la drumul principal, de unde îi preia microbuzul, însă primarul Filip Niculaev a spus că „un singur microbuz acoperă şase sate şi transportă în fiecare zi aproape 200 de elevi”.

În comună s-au desfiinţat patru unităţi de învăţământ, iar elevii au fost mutaţi în şcolile mai mari, însă primarul Niculaev a spus că „în fiecare lună se consumă aproape 300 de litri de motorină. Cu banii de pe motorină, plus cei necesari pentru reparaţiile microbuzului plăteam salariile la profesorii din şcolile desfiinţate”. Anul trecut, primăria din Muşeniţa a plătit 1.300 de lei numai pentru reparaţia microbuzului şcolar pe care îl au în dotare.

 

80 de microbuze şcolare în judeţ

În judeţ sunt 80 de microbuze şcolare,majoritatea acestora fiind în bună stare de funcţionare. Unele unităţi de învăţământ dotate cu microbuz au semnalat o serie de probleme care a putea crea dificultăţi în asigurarea transportului în acest an şcolar.  Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Suceava înaintat prefectului la începutul acestui an şcolar, „unele microbuzele şcolare din Coşna şi Pleşeşti au un grad ridicat de uzură, vechime în exploatare şi se deteriorează continuu din cauza drumurilor impracticabile parcurse”. Totodată, potrivit aceluiaşi raport, „un număr mare de elevi din Coşna, Ciocăneşti, Pleşeşti, Baineţ, Cornu Luncii sunt transportaţi cu un microbuz, ceea ce face ca o singură maşină să efectueze un număr mare de kilometri zilnic”.

Raportul IŞJ mai arată că la începutul anului şcolar, microbuzele din Ciocăneşti, Ulma şi Brodina de Sus prezentau defecţiuni majore sau erau în stare nefuncţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Merg pe jos câte patru ore în fiecare zi, pentru a spune „prezent” la şcoală.
 Vizualizări articol: 1213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 18 voturi
Merg pe jos câte patru ore în fiecare zi, pentru a spune „prezent” la şcoală5.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(27 oct 2011, 11:24:37
Chipuri , feţe supărate , merg pe stradă
Chipuri cu minţi mult prea preocupate , parcă
Chipuri ce alte chipuri nu pare să le vadă
Chipuri ce dintr-o privire pot să te soarbă

Chipuri acuzate de port ilegal de tristeţe
Chipuri ce fac aluzie ( parcă ) la Apocalipsă
Peste tot chipuri ce umblă fără feţe
Chipuri ( parcă ) condamnate la grea pedeapsă

Chipuri reci ce fac contrabandă cu .. ură
Chipuri ce scurmă din priviri în ţărână
Chipuri ce n-au ochi , doar o-ncleştată gură
Chipuri ce merg pe stradă , pe : Strada Română
2.   Saracii :( trimis de
(27 oct 2011, 12:34:16
Saracii copii! Acum a venit si frigul, nu stiu cum rezista. Sa le fie rusine autoritatilor ca nu fac nimic in aceasta privinta!
3.   Oare? trimis de
(27 oct 2011, 13:07:34
o sa le fie rusine...nu cred.
4.   Nu conteaza trimis de
(27 oct 2011, 13:46:54
Pentru autoritati, si in special pentru Flutur, mai importante sunt oile si vacile pe care le plimba prin mall-uri pe banii nostri, decat copiii. Ani de zile a facut in cenrul Sucevei tarcuri pentru oi, casute de lemn pentru vaci probabil, a impanzit orasul cu care pentru boi, cu oua si statui, iar de copii l-a durut drept in c.ur. Asa da sef de judet!!!
5.   TRIST SI F TRIST trimis de
(27 oct 2011, 18:59:03
Pacat ca avem bani de distractie si REVELION in fata casei de cultura...
Pacat ca avem bani de adus lumina de la Ierusalim
Pacat ca avem bani de targuri
Pacat ca avem bani de pavele si borduri noi ca cele de anul trecut deja se scot..
Pacat ca avem bani de ciolane si restu
PACAT CA PE ACESTI COPII NU.I VEDE NIMENI. SUNTEM IN 2011 SI INCA TRAIM CA IN '70 crying
6.   Eu trimis de
(27 oct 2011, 19:13:24
ce fraer primar si handicapat,,,cik si altii sunt care mer 2,3 km...tu pui 3 km cu 12 ba betivanule di merda....nu exista ceva cum sai ajuti ma nerusinatule....scoate banu jos si ia 2 masini de teren porcule,,,,dacar fii copiii tai asa ce ai face mma boule?????????
7.   Comentariu trimis de
(27 oct 2011, 23:02:56
Mersul pe jos e sanatos si din cate vad nu's copii ai generatiei McDonald's. Si pe vremuri se facea la fel scoala si a nu a omorat pe nimeni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei