Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Luhan: Achiziţiile publice şi parteneriatul public-privat sunt soluţiile pentru atragerea de investiţii în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarul european PD-L, suceveanul Petru Luhan a anunţat că Parlamentul European a adoptat, în cursul zilei de marţi, cu majoritate de voturi, raportul referitor la viitorul achiziţiilor publice. Luhan a spus că acest raport reprezintă un pas extrem de important în simplificarea şi modernizarea legislaţiei europene în acest domeniu. El a subliniat că solicitat Comisiei Europene să acorde o importanţă mai mare autorităţilor locale şi regionale, precizând că acestea sunt unii din cei mai importanţi cumpărători din Europa şi au un rol esenţial în aplicarea normelor de atribuire a contractelor de achiziţii publice. „Autorităţile locale şi regionale trebuie să beneficieze de mai multă atenţie şi trebuie să fie incluse în procesul de revizuire a normelor UE de achiziţii publice, proces care ar trebui să le ofere o autonomie sporită”.

Petru Luhan a explicat că achiziţiile publice în Uniunea Europeană reprezintă un segment strategic al pieţei unice europene şi sunt un element cheie pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere economică. Europarlamentarul PD-L a mai spus că sunt multe cazurile în care beneficiarii sau autorităţile contractante au invocat normele privind achiziţiile publice ca unul dintre factorii ce au determinat gradul scăzut de absorbţie al fondurilor europene.

„Timpul necesar finalizării procesului de achiziţie publică, precum şi unele acţiuni în justiţie, sub forma unor proceduri de apel îndelungate, care sunt adesea blocate de diferiţi operatori economici, au condus în numeroase cazuri la pierderea finanţării europene”, a precizat Petru Luhan.

El a adăugat că rezoluţia Parlamentului European, votată marţi cu majoritate de voturi, recomandă aplicarea unor versiuni accelerate ale procedurilor de atribuire, în special în cazul proiectelor publice majore, iar autorităţile locale şi regionale trebuie să fie încurajate să aplice aceste proceduri pentru a nu periclita soarta proiectelor. „Consider că simplificarea procedurilor va contribui la o alocare mai rapidă a fondurilor, la rate mai mari de absorbţie, creşterea eficienţei utilizării fondurilor şi reducerea erorilor. Trebuie să găsim un echilibru între dorinţa de simplificare a procedurilor şi necesitatea de a asigura o concurenţă loială în ceea ce priveşte contractele publice şi obţinerea rezultatelor optime”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan, care a fost raportor de aviz din partea PPE pe această temă.

 

Luhan crede că parteneriatele de tip public-privat sunt esenţiale pentru realizarea unor investiţii

Luhan a subliniat că un alt element pe care a reuşit să îl introducă în acest raport îl reprezintă îndepărtarea obstacolelor pentru parteneriatele de tip public-privat.

„Parteneriatele de tip public-privat sunt vitale pentru ca Uniunea Europeană să poată realiza investiţiile necesare în anumite domenii, cum ar fi infrastructura şi sectorul serviciilor. Trebuie să asigurăm norme aplicabile achiziţiilor publice şi fondurilor structurale şi să stabilim un cadru coerent pentru parteneriatul public-privat. Aceste parteneriate reprezintă o soluţie fiabilă pentru finanţarea investiţiilor atât în ţara noastră, cât şi în întreaga Uniune Europeană, în special în această perioadă în care criza economică a exercitat o presiune deosebită asupra bugetelor naţionale", a spus Luhan.  Europarlamentarul PD-L a mai precizat că după adoptarea acestui raport, o atenţie deosebită este acordată întreprinderilor mici şi mijlocii, care au un potenţial uriaş în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă, creşterea şi inovarea.

„Sunt necesare măsuri legislative la nivelul UE, cum ar fi simplificarea formalităţilor şi a cerinţelor administrative pentru IMM-uri, proporţionarea criteriilor de selecţie a ofertanţilor cu caracteristicile fiecărui contract, reducerea garanţiilor de participare, implementarea codului bunelor practici şi acordarea de preferinţe producătorilor europeni. Aceste măsuri trebuie să garanteze că autorităţile contractante valorifică la maxim potenţialul economic şi inovator al IMM-urilor în cursul procedurilor de achiziţii. Acestea trebuie încurajate să participe la achiziţiile publice realizate de autorităţile locale şi regionale şi consider că este benefic ca licitaţiile să fie optimizate în vederea participării şi asigurării egalităţii de şanse pentru acestea, mai ales în cadrul etapei de selecţie, unde s-a dovedit că apar cele mai mari obstacole în calea participării lor la licitaţiile publice”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luhan: Achiziţiile publice şi parteneriatul public-privat sunt soluţiile pentru atragerea de investiţii în România.
 Vizualizări articol: 1068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Luhan: Achiziţiile publice şi parteneriatul public-privat sunt soluţiile pentru atragerea de investiţii în România2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prostu satului trimis de
(27 oct 2011, 13:18:47
Conform proiectului de buget pentru 2012, cheltuielile publice vor fi drastic reduse. Din 2009, institutiile publice nu mai au voie sa cumpere tehnica de calcul, mobilier, autoturisme, etc. Si asa licitatiile pentru achizitiile din bani publici sunt cele mai vanate de clientii politici (cum altfel sa dai bani unui sponsor de partid decat "ajutandu-l" sa castige o licitatie din fonduri publice ?). O "relaxare" a regulilor ar duce la cresterea scurgerilor de bani la aceste contracte. Da, am inteles - ideea era sa se poata fura mai usor, din si asa putinul care mai este. Esti de-al nostru ... Vai si amar de tara asta !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei