Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2011 - Anul XVI, nr. 227 (4825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilităţi

4.000 de firme sucevene pot scăpa de penalităţile de întârziere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Finanţelor sucevene, Petrică Ropotă, a anunţat că agenţii economici din judeţau la dispoziţie o serie de facilităţi la plata obligaţiilor fiscale, după ce Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Ropotă a amintit că măsurile adoptate în sprijinul mediului de afaceri au fost luate încă de la începutul anului trecut, când, în contextul crizei economice, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a stabilit amânarea la plată pentru o perioadă de maximum şase luni, dar nu mai târziu de 20 decembrie a anului 2010, a obligaţiilor fiscale neachitate la termen. Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava a spus că la nivelul acestei instituţii au solicitat amânări la plată în cursul anului 2010 un număr de 213 agenţi economici pentru datorii de 20,03 milioane lei. El a arătat că 70 de firme sucevene au respectat condiţiile cerute şi au beneficiat de această facilitate, pentru debite de 9,25 milioane lei.

 

Eşalonările la plată se acordă la cerere

Pe de altă parte, Petrică Ropotă a arătat că în luna martie 2011 a fost publicată OUG 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, pentru a veni în sprijinul contribuabililor aflaţi în dificultate din cauza lipsei temporare a disponibilităţilor băneşti, precum şi în scopul prevenirii acumulării de noi datorii la bugetul centralizat. Potrivit acestor reglementări, eşalonările la plată se acordă de organele fiscale la cererea contribuabililor, pe o perioadă de cel mult cinci ani, pentru obligaţiile fiscale restante înscrise în certificatul de atestare fiscală. Petrică Ropotă a declarat că DGFP Suceava a soluţionat până la această dată 53 de cereri, aprobând grafice de eşalonare pentru o valoare a debitelor restante de 8,42 milioane lei, cinci solicitări fiind în perioada de soluţionare a cererii.

“Dacă nu ar beneficia de eşalonări la plată, multe firme cu perspectivă economică ar fi blocate prin executări silite. Dacă, în anul 2010, de facilitatea amânării la plată, care nu mai e valabilă în prezent, a beneficiat un număr relativ restrâns de contribuabili, facilitatea eşalonării la plată este una deschisă. Această facilitate se pliază mai bine în prezent pe nevoile agenţilor economici, fie şi pentru că vizează o perioadă mai mare, de până la cinci ani. Este important să subliniem că, odată cu aprobarea eşalonării la plată, se suspendă executarea silită începută pentru executarea creanţelor fiscale şi sunt deblocate conturile bancare ale agentului economic”, a explicat directorul executiv al DGFP Suceava.

 

Peste 98% din totalul solicitărilor de eşalonare au fost aprobate

Petrică Ropotă i-a invitat pe agenţii economici care se încadrează şi doresc să îşi eşaloneze plăţile în vederea redresării activităţii firmei să se prezinte la DGFP Suceava pentru a primi informaţii suplimentare. “Dat fiind faptul că îndeplinirea condiţiilor pentru aprobarea eşalonării a putut fi atinsă cu uşurinţă de agenţii economici, peste 98% din totalul solicitărilor de eşalonare au fost aprobate”, a subliniat Petrică Ropotă.

Şeful finanţelor sucevene a mai adăugat că, în urma ultimelor modificări ale Codului Fiscal, contribuabilii care aveau obligaţii fiscale la data de 31 august 2011 beneficiază de noi facilităţi. Astfel, aceste firme beneficiază de anularea penalităţilor de întârziere, dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011. De asemenea, penalităţile de întârziere vor fi reduse cu 50% dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012. Măsurile se vor aplica în mod corespunzător şi pentru o cotă de 50% din majorările de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale stinse prin plată sau compensare.

 

„Ne aşteptăm ca un număr cât mai mare de agenţi economici să acceseze această facilitate”

Petrică Ropotă a subliniat că în urma unei analize a debitelor pe care firmele le au la DGFP Suceava, s-a constatat că de aceste facilităţi ar putea beneficia 3.923 de agenţi economici. Dacă aceştia vor achita până la data de 31 decembrie 2011 prin plată voluntară sau compensare obligaţii fiscale restante în sumă de 97,7 milioane lei, din care 63,4 milioane lei debite principale şi 34,3 milioane lei dobânzi, ar beneficia de anularea penalităţilor de întârziere în valoare de 8,95 milioane lei.

”Ne aşteptăm ca un număr cât mai mare de agenţi economici să acceseze această facilitate, având în vedere că penalitatea reprezintă un procent important din debitele restante, de care ar putea beneficia la scutire”, a spus Petrică Ropotă.

Directorul DGFP Suceava a mai precizat că anularea penalităţilor se aplică şi eşalonărilor existente în curs la data intrării în vigoare a acestor prevederi legale, respectiv 5 septembrie 2011.

”DGFP Suceava invită toţi contribuabilii care înregistrează debite restante să se prezinte la serviciile de evidenţă pe plătitori ale organelor fiscale competente pentru a primi informaţii privind accesarea acestei facilităţi”, a încheiat Petrică Ropotă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 4.000 de firme sucevene pot scăpa de penalităţile de întârziere.
 Vizualizări articol: 1352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
4.000 de firme sucevene pot scăpa de penalităţile de întârziere5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei