Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2011 - Anul XVI, nr. 227 (4825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANRMAP verifică de luni, după patru ani, şi conţinutul, nu doar existenţa documentelor de licitaţie

Luni, 26 Septembrie 2011 (17:07:08)

Documentele care stau la baza oricărei licitaţii derulate prin SEAP sunt, începând de luni, verificate mai întâi de ANRMAP, care vrea să se asigure astfel că toate licitaţiile "pornesc de la o bază corectă", a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele instituţiei, Cristina Trăilă.

"Am primit înapoi o prerogativă ce a aparţinut instituţiei noastre încă de la înfiinţarea ei, din 2005, dar care ne-a fost luată odată cu înfiinţarea Unităţii Centrale de Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) în Ministerul Finanţelor. Este o revenire la ceea ce a fost iniţial şi sperăm ca de-acum înainte să avem mult mai puţine probleme la achiziţiile publice din moment ce insistăm pe componenta de prevenţie şi pornim la licitaţii de la o bază corectă", a declarat Trăilă.

Printr-o modificare a unei hotărâri de guvern din 2007, Cabinetul Boc a decis recent să redea ANRMAP prerogativa de a verifica documentaţia fiecărei licitaţii înainte de publicarea anunţului în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Până acum, ANRMAP verifica doar existenţa formală a documentelor, nu şi conţinutul acestora.

"Cerem şi noi de ceva vreme modificarea legislaţiei în acest sens şi suntem mulţumiţi acum că ne-am primit înapoi această funcţie, cea de prevenire. Până acum noi nu făceam decât să verificăm formal respectarea condiţiilor legale, fiind obligaţi să intevenim doar după derularea licitaţiei în cauză, după semnalarea eventualelor nereguli. Acum este o revenire la normal", a declarat preşedintele ANRMAP.

Cristina Trăilă a refuzat să comenteze cine este, din punct de vedere politic, responsabil pentru perioada în care această funcţie nu a fost a ANRMAP, criticând totuşi decizia de a o transfera, pentru patru ani, către UCVAP. În context, Trăilă a declarat că au existat situaţii în care anumite licitaţii erau verificate iniţial de către UCVAP, care nu găsea nimic, pentru ca ulterior angajaţii ANRMAP să descopere nereguli, în unele cazuri confirmate apoi şi în justiţie.

Trăilă a precizat că a cerut încă din 2009 modificarea legislaţiei în acest sens.

Actuala modificare a legislaţiei presupune ca ANRMAP să primească de la autorităţile care intenţionează să achiziţioneze bunuri sau servicii aşa-numita "documentaţie de atribuire", care reprezintă totalitatea actelor, criteriilor şi condiţiilor pe care o firmă trebuie să le îndeplinească pentru a participa şi eventual câştiga licitaţia. Documentaţia ajunge prin SEAP de la autoritatea contractantă la ANRMAP, fără însă a fi publică. Inspectorii ANRMAP au termen şapte zile lucrătoare să verifice dacă totul este în regulă şi condiţiile impuse participanţilor sunt corecte. Dacă totul este în regulă, ANRMAP verifică, în alte trei zile lucrătoare, dacă anunţul de atribuire ce va fi publicat în SEAP este în perfectă corelare cu documentaţia şi, dacă totul este în regulă, anunţul de licitaţie este publicat. Dacă apar probleme, ANRMAP cere autorităţii cumpărătoare să le remedieze şi, după alte 14 zile de verificare, licitaţia poate porni, după verificarea anunţului care mai durează şi ea, ca în primul caz, alte trei zile.

Odată analizate de inspectorii ANRMAP, documentele de licitaţie nu mai pot fi schimbate, această faptă fiind, potrivit Cristinei Trăilă, "o chestiune ilegală".

În prima jumătate de zi în care ANRMAP a lucrat după acest model au fost transmise către SEAP documentaţiile pentru şase licitaţii publice. Niciuna dintre acestea nu a trecut de filtrul ANRMAP, inspectorii găsind nereguli la documentele din toate cele şase şi cerându-le autorităţilor contractante, instituţii publice sau autorităţi locale, să facă modificările de rigoare.

Cele şase licitaţii verificate luni dimineaţă au fost anunţate de Primăria Crevedia Mare, care dorea modernizarea străzilor din localitate, Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani, care dorea să cumpere materiale sanitare pentru osteosinteză, Penitenciarul Vaslui, care dorea să cumpere 32 de tone de cartofi de toamnă, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, care vrea "servicii baze de date full-text, cu periodice străine de specialitate", Romsilva, care cumpără porumb boabe pentru hrana vânatului de la complexul Căscioarele şi Făzăneria Ghimpaţi şi Serviciul de Informaţii Externe, care cumpără software. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANRMAP verifică de luni, după patru ani, şi conţinutul, nu doar existenţa documentelor de licitaţie.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANRMAP verifică de luni, după patru ani, şi conţinutul, nu doar existenţa documentelor de licitaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei