Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2011 - Anul XVI, nr. 213 (4811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interes

Flutur face demersuri pentru redeschiderea minelor de cupru din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, face demersuri pentru redeschiderea unor perimetre miniere bogate în zăcăminte de cupru. Flutur a declarat că a avut deja discuţii în acest sens la nivelul Ministerului Economiei, pornind de la premisa că această activitate de extracţie a minereului de cupru este rentabilă în condiţiile în care preţul cuprului pe piaţa mondială a crescut de la 3.000 de dolari tona la 9.000 de dolari tona. Şeful administraţiei judeţene a arătat că cele mai importante zăcăminte de cupru sunt la Leşu Ursului, fiind vorba de câteva milioane de metri cubi. Flutur a spus că din aceste zăcăminte se pot obţine concentrate care conţin 16% cupru, 3,5 grame de aur pe tonă şi 450 de grame de argint pe tonă.

„Pornind de la faptul că a crescut preţul la cupru am încercat să sensibilizăm Ministerul Economiei pentru a lua în calcul redeschiderea şi valorificarea unor zone cu minereu de cupru.
De asemenea e vorba de mai multe iazuri de decantare şi de steril din care să extragem cupru.  La Ostra avem patru iazuri cu circa 15 milioane de metri cubi de steril şi noua tehnologie care e folosită pe piaţa mondială pe bază de hidrocicloane poate să scoată cantităţi importante de cupru din sterilul din iazuri. Mai avem două iazuri de decantare la Fundu Moldovei cu circa trei milioane de metri cubi de steril, cele de la Dealu Negru şi Pârâul Cailor. Mai avem depozite de zăcăminte care încă nu au fost atacate la Ostra şi la Mănăila, pe Bistriţa Aurie, unde se lucrează şi acum, dar puţin. Am făcut demersuri, pentru că dacă preţul e rentabil atunci trebuie să ne gândim la revigorarea acestei industrii de extracţie. Avem interesul să aducem investitori şi să redeschidem aceste zone”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean. Flutur a vorbit şi de o posibilă redeschidere a altor perimetre miniere din judeţ, cum ar fi cel din Călimani, unde sunt importante zăcăminte de titan, vanadiu şi zircon, foarte căutate pe piaţa mondială a metalelor rare, dar şi a perimetrelor miniere bogate în mangan.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur face demersuri pentru redeschiderea minelor de cupru din judeţ.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Flutur face demersuri pentru redeschiderea minelor de cupru din judeţ4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Logica ... trimis de
( 9 sep 2011, 14:19:21
Deci o luam logic: tona de cupru costa 3.000 de dolari inainte de criza (cred ca este voba despre cuprul electrolitic, cel cu concentatie de 99.95%). La asa pret, nu era rentabil sa scot din Suceava, deci am inchis toate minele. Acum ca e criza, pretul a crescut la 9.000 de dolari tona. In aceste conditii devine interesant sa il scot si din Suceava. Intrebarea pe care mi-o pun este urmatoarea: cand cuprul se vindea pe bursa la 3.000 USD tona, nu existau unii care exploatau si in conditiile alea ? Sau aia erau cretini si nu isi dadeau seama ca nu e rentabil ?
2.   Cine? trimis de
( 9 sep 2011, 19:24:40
Cine mai deschide aceste mine? Care sunt investitorii.......,poate BOC=FOAME cu guvernul lui de taieri si reduceri de la bebelusi pana la veteranii de razboi///
3.   Bla, bla, bla......fasss! trimis de
( 9 sep 2011, 20:29:13
Pe cand un turn al minciunilor? Chiar crezi ca nu pute de la o posta a grohait portocaliu-verzui? Nu te sperie atatea proiecte populiste pe ultima suta de metri? Cine te mai crede? Copii de la gradinita te-au crezut? Cei din tara paielor sunt de acord?
4.   Panarame de rrromani trimis de
( 9 sep 2011, 22:11:46
Gigi contra.Asta-i numele a 99% din romani.Lasati ma omul sa faca! Dupa ce stati ca....vaca-n drum,nu lasati nici pe nimeni sa faca ceva.Putori,betivi,nesimtiti si cersetori.Asta ati ajuns hahalelelor.Se rasuceste Stefan in mormant.Sa dus vremea manei intinse.La munca derbedeilor!Semidocti de pluta!
Am zis !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei