Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2011 - Anul XVI, nr. 213 (4811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Impietăţi de Sfânta Maria Mică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu puţin înainte de ora 7, clopotele bisericii de peste drum au început să bată a sărbătoare. Apoi toaca de lemn a dat şi ea glas peste căuşul văii - sunet subţire, înmuiat de acustica înfundată a scândurii care dăinuie din vremea străbunicilor mei. Pe şosea nu se vede ţipenie de om. Doar ţârcovnicul, bănuit în chilia înaltă a clopotniţei, dă semn matinal că şi la Sângeru a venit 8 septembrie, an de an ziua de Sfânta Maria Mică.

Născătoarea de Dumnezeu, pentru noi creştinii, fie practicanţi, fie închinători ocazionali, rămâne cea mai preţuită şi omagiată femeie a cerului, prin rugăciune, prin pioşenie. Maica Domnului, fie ea Mare, adulată în 15 august, fie Mică, pomenită în toate bisericile azi, e pentru suferinzi, pentru femeile care se confesează prin rugăciune Ei, Dumnezeul accesibil şi adevărat în faţa căruia îşi deschid sufletul. Maica, prin mulţimea rugilor pe care le primeşte de la muritori, îşi surclasează adesea Fiul şi, nu o dată, pe Atotputernicul. Maica Domnului, pe care în Catedrala San Pietro, din inima Vaticanului, o găsim în marmoră, cu pruncul în braţe, ţinându-l uşor, cu duioşie, chiar dacă cel dat jos de pe cruce avea atunci 33 de ani şi părea mai vârstnic ca propria-i mamă. Aşa a închipuit scena Michelangelo, sculptorul de geniu care, pe lângă Pieta şi David, ambele decupate cu dalta din tăria stâncii, a pictat nemuritoarea Capelă Sixtină.

Oricum, pentru creştinii adevăraţi şi nu pârâţi (la Costeşti sunt unii care azi fac petreceri gălăgioase stropite din belşug cu alcool şi sunet de manele şi care mai mereu se sfârşesc cu încăierări) în ziua de azi nu mai e loc de omagiat altă femeie. Născătoarea Fiului lui Dumnezeu şi Fiului Omului e unicul personaj ceresc sau lumesc îngăduit azi în rugăciune şi slăvire. Ei bine, după vizita mea matinală la orătăniile curţii, prilej cu care am vorbit cu porumbeii, m-am lăsat admonestat de bibilici şi am primit cererea repetată a raţelor care doreau mai multă apă în jgheab, m-am întors în casă şi, cu un nesăbuit gest intrat în reflex, am pornit televizorul. Ei bine (vorba vine, aşa că doar bine nu e), prima ştire venită de la oraş e că azi, la Târgovişte, cândva capitală a Ţării Româneşti, cetate de scaun, municipiu cu ştaif, o cucoană politică va fi unsă cetăţean de onoare.

De ce azi şi nu ieri sau mâine? De ce să mânjeşti ziua de Sfânta Maria Mică sfinţind-o pe politiciana Udrea cu un titlu inutil şi nemeritat? Respectiva nu e din Târgovişte, ci din Buzău, şi în afară de o prietenie politică şi de afaceri cu mai marele pedelist al judeţului, unul Popescu, dacă nu încurc eu numele, nimic n-o recomandă pentru un asemenea titlu. Mi s-a întâmplat şi mie să fiu aşezat între cetăţenii de onoare ai municipiului Ploieşti, reşedinţa judeţului în care m-am născut. N-am fost de acord şi doar insistenţa junelui Mircea Ionescu Quintus, de care mă leagă fire sufleteşti numeroase, m-a determinat să accept. N-am făcut nimic pentru Ploieşti, ziceam eu, ce atâta tevatură? Ai făcut, zicea şi primarul Calotă, evocând cărţile mele şi implicarea în diverse activităţi scriitoriceşti şi civice. Mă rog. Să presupunem că doamna Udrea a făcut incredibile minuni pentru Târgovişte. Să zicem că ea, prin bănetul de care dispune, a făcut cotă grasă pentru reşedinţa judeţului Dâmboviţa. E, care va să zică, taman bună de uns cetăţean de onoare.

Dar de ce azi, când, chiar şi pentru grasul ăla de conduce judeţul, singura femeie care merită omagiată, slăvită, aşezată în rugăciuni, într-o zi sorocită de credinţa noastră strămoşească, e Maica Domnului? Cum să scoţi lumea de la biserică, să rânduieşti în strana primăriei consilierii, să pui covoare de întâmpinare ca la Ierusalim pentru a o cinsti pe doamna Udrea, ministru peste banii ţării? Nu vi se pare o impietate? Era un capăt de lume dacă învestirea cu pricina se petrecea în altă zi? Femeia în cauză mai e cetăţean de onoare în vreo zece comune şi tot atâtea oraşe, e întâmpinată pretutindeni – cu excepţia momentelor când printre gardieni mai scapă câte un nevolnic din popor care se trezeşte huiduind – cu pupături de mâini, pâine şi sare, lăutari şi ode. Nu-i o noutate. Nouă e doar obrăznicia politică de a încăleca o sărbătoare creştină dedicate Mariei din cer. Iartă-i, Sfântă Fecioară, pentru că, ameţiţi de bani şi putere, nu mai ştiu ce fac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Impietăţi de Sfânta Maria Mică.
 Vizualizări articol: 2501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Impietăţi de Sfânta Maria Mică5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ne bantuie fantome din trecut trimis de
( 9 sep 2011, 13:05:10
Sa fie doar inclinatia oamenilor din aceste locuri catre pupincurism? Parca am mai vazut asta. Asa s-a ajuns candva, nu chiar de mult timp, la CULTUL PERSONALITATII !La inceput, nici atunci si nici acum ,nu parea ceva periculos. Apoi stim ce a urmat.
2.   * trimis de
(10 sep 2011, 08:40:11
ZIDURI . ne izbim de ele , ne izbesc
Între noi şi libertate sunt zidite
Între noi şi ei , vreau să zidesc
Din cenuşă .. amintiri buşite

Ziduri .. între vorbe şi vorbiri
Între tăceri şi .. cuvinte neigienice
Între justiţiari şi nelegiuiri
Sunt prea multe ziduri frenetice

ZIDURI . între noi şi oasele ce ne dor
Între politică şi faliment
ZIDURI ... între ieri şi viitor
ZIDUL , INVIZIBILUL ECHIVALENT
3.   Interese trimis de
(13 sep 2011, 02:34:36
....>...e logic; toti si toate gem dupa bani, si atunci hai sa gadilam la partile sensibile pe vistier...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei