Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sâmbătă

Angajaţii Muzeului Bucovina au povestit semnificaţia tăierii porcului de Ignat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sacrificarea tradiţională a unui porc la Muzeul Satului Bucovinean a avut parte de o promovare intensă, ca una dintre atracţiile programului „Crăciun în Bucovina”. Sâmbătă dimineaţă, printre căsuţele de secol XVIII şi XIX de la muzeu, erau spectatorii înfriguraţi, ziariştii, directorul Complexului Muzeal, Emil Ursu, şi şefa secţiei Etnografie, Violeta Enea.

Porcul a fost adus asomat, gata pregătit pentru pârlire şi tranşare. După aproximativ jumătate de oră, animalul a fost acoperit cu paie cărora li s-a dat foc. Ritualul tradiţional a fost respectat cu stricteţe, singurele concesii făcute vremurilor prezente fiind asomarea şi examenul trichineloscopic al cărnii.

 

Flutur: „Sunt foarte multe lucruri care ţin de identitatea acestui neam şi nu trebuie să ne fie ruşine cu ele”

Pentru prima tăietură din porcul jertfit în scop turistic şi didactic i s-a înmânat cuţitul preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a venit la muzeu împreună cu consilierul său, Niculai Barbă. Flutur a gustat din şoric şi şi-a amintit de copilărie, când mânca şoric de pe coada şi picioarele porcului, „cel mai dulce şi mai fraged”. Gheorghe Flutur a arătat importanţa păstrării tradiţiei şi ritualurilor străvechi şi promovarea lor la Muzeul Satului, îndeosebi pentru copii şi pentru cei crescuţi în oraşe, care nu au altfel ocazia să le vadă. „Sunt foarte multe lucruri care ţin de identitatea acestui neam şi nu trebuie să ne fie ruşine cu ele. Am vrut să le arătăm şi altora, este tradiţia noastră, nu un obicei primitiv şi barbar, cum au spus unii”, a spus Flutur. Preşedintele Consiliului Judeţean a petrecut circa 20 de minute cu cei prezenţi la muzeu, iar spectatorii hotărâţi să înfrunte frigul au rămas până după-amiază să se bucure şi de celelalte etape ale tăierii porcului de Ignat - mâncatul şoricului şi „pomana porcului”.

 

„Aspectul practic, material, utilitar primează în viaţa ţăranului”

Şefa secţiei Etnografie a Muzeului Bucovinei, Violeta Enea, ne-a declarat că sacrificarea porcului de Ignat are rădăcini foarte vechi, o sărbătoare la care aspectele filozofice şi magice se împletesc cu cele pragmatice, legate de asigurarea hranei până în primăvară în gospodăriile ţărăneşti.

„Este o perioadă propice pentru practicile, pentru ritualurile despre care se crede că pot influenţa soarta omului, pentru a aplica obiceiul pământului, a ceea ce spun bătrânii că trebuie să facem pentru a avea sănătate şi belşug, pentru ca familia şi animalele să fie sănătoase şi rodul pământului să fie cel aşteptat. Tăierea porcului de Ignat are şi o semnificaţie a jertfei, dar şi o parte practică pentru că vorbim despre un animal crescut în gospodărie, care se taie în perioada de iarnă şi asigură hrana până în primăvară. Este o sărbătoare veche, cu ritual precreştin şi practici care ulterior s-au suprapus peste credinţa religioasă. Se spune că cel care taie porcul nu trebuie să scrâşnească din dinţi, când sacrifică animalul, ca să nu fie carnea tare. Pârlitul are o explicaţie filozofică, a purificării prin foc, dar trebuie văzut şi aspectul practic, material, utilitar, care primează în viaţa ţăranului. Sunt zone unde nu se pârleşte porcul, ci se jupoaie, iar pielea se vinde sau se foloseşte la confecţionat opinci. Din copite se făceau nasturi, iar din părul de porc se făceau bidinele sau se îmbiba în sângele porcului proaspăt tăiat şi se păstra pentru vrăji, pentru practici magice. Noi am dorit să subliniem astăzi aici partea de ritualuri, de superstiţii şi mai puţin aspectul practic, al pregătitului cârnaţilor în muzeu”, a spus Violeta Enea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii Muzeului Bucovina au povestit semnificaţia tăierii porcului de Ignat.
 Vizualizări articol: 1574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Angajaţii Muzeului Bucovina au povestit semnificaţia tăierii porcului de Ignat2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
(20 dec 2010, 11:36:25
Ne întrebăm tot mai rar:care’i sensul vieţii?
Şi nu ne răspundem la întrebare,niciodată
Alergăm,mâncăm,strângem lucruri în zodia ceţii
Iar pe Iisus îl lăsăm pt. Crăciun sau...altă dată

Iisus nu ne’a transmis,prin pilde:
,,adunaţi averi,spărgeţivă�
1.1  RE: *** trimis de
(20 dec 2010, 11:37:57
Iisus nu ne’a transmis,prin pilde:
adunaţi averi,spărgeţi-vă� figuri!
Luminaţi de flacăra violet aşteptăm de la preşedinte
Acum ,(doar) colinde şi urări

Iisus prin inocenţă şi înţelepciune Divină
Prin îngerii copilului lăuntric vedea faţa Tatălui
S-a născut de Crăciun într’o lume necreştină
Să-(I) cinstim naşterea nu sacrificul porcului

Am uitat,cu toţii,că cel mai mare din popor
Este copilul,ce v-a moşteni Împărăţia cerurilor
2.   New york, new york trimis de
(20 dec 2010, 16:28:40
da, tovarase flutur! traim in cel mai ultradezvoltat si ultramodernizat megalopolis din lume si nici macar adultii, d'apoi saracii copilasi, n-au vazut porci decat la gradina zoologica. de sacrificarea lor ce sa mai zicem? doar prin filme mai vedem.
noroc cu initiativa dvs. luminata, la care s-au ingramadit, ca de obicei, doar cantatorii-ti din pana...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei