Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mărturisiri

S-a închis o săptămână în casă, pentru a scăpa de dependenţa de etnobotanice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fost consumator de produse etnobotanice a fost de acord să mărturisească coşmarul prin care a trecut de când a cumpărat primul pliculeţ de prafuri periculoase şi le-a povestit totul elevilor Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, în cadrul unei acţiuni organizate pentru prevenirea consumului acestor substanţe nocive.

Întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută a fost organizată la iniţiativa unui grup de tineri de la „Dragoş Vodă”, coordonaţi de profesoara Emilia Cîrdeiu.

La acţiunea desfăşurată în sala de festivităţi a colegiului câmpulungean au participat elevi, părinţi şi profesori.

„Nu toţi tinerii sunt superficiali, mulţi dintre ei gândesc frumos, conştientizează problemele cu care se confruntă comunitatea în care trăiesc şi încearcă să găsească soluţii concrete, care sã vină în ajutorul tuturor cetăţenilor”, e de părere elevul Bogdan Şestac, unul dintre iniţiatorii acţiunii.

 Invitată la eveniment a fost şi Alina Ciupercovici, asistent social principal şi consilier în terapia de familie de la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, care a prezentat pe larg  subiectul consumului de plante etnobotanice, plecând de la cum arată un astfel de drog şi ajungând la tulburările afective şi de comportament cu care consumatorii se confruntă (incoerenţa în exprimare, sinucidere).

 

„Totul a pornit din curiozitate, prima doză mi-a fost oferită gratis”

A venit apoi rândul lui Paul, un fost consumator de etnobotanice, a cărui poveste le-a captat atenţia tuturor celor din sală.

„Totul a pornit din curiozitate, prima doză mi-a fost oferită gratis. După un timp, m-am trezit singur, fără familie, fără prieteni. Dacă aş fi continuat, mama cu siguranţă nu s-ar mai fi aflat printre noi”, şi-a început tânărul cutremurătoarea mărturisire, acceptând să povestească momentele cumplite prin care a trecut în încercarea de a spune şi altora ce periculoase sunt aşa-zisele droguri legale.

Întrebat de unul dintre elevi cum a reuşit să renunţe, să scape de dependenţa etnobotanicelor, Paul a mărturisit că a avut voinţă, o voinţă care l-a determinat să se închidă în apartament timp de o săptămână, pentru a fi departe de orice tentaţie, departe de anturajul dubios în care intrase.

Un ajutor foarte important, le-a mai spus fostul consumator tinerilor prezenţi, a fost şi consilierea primită din partea specialiştilor Spitalului de Psihiatrie.

„Mărturisirile lui Paul nu au rămas fără ecou, întreaga sală aplaudându-i puterea de a renunţa la droguri, dar şi curajul de a împărtăşi celorlalţi din experienţele sale”, ne-a declarat elevul Bogdan Şestac.

La eveniment a participat şi un reprezentant al poliţiei de proximitate, care a subliniat faptul că plantele etnobotanice reprezintă pasul spre drogurile de mare risc.

 

Etnobotanice, la vânzare şi într-un magazin de pompe funebre şi Casa de Cultură

La Câmpulung Moldovenesc, susţineau zilele trecute procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, se vindeau produse etnobotanice până şi în Casa de Cultură. Cristian Tiberiu Nistor (34 de ani), din municipiul Galaţi, tânărul care a închiriat un spaţiu în instituţia de cultură şi oferea spre vânzare prafuri periculoase a ajuns după gratii, la mijlocul săptămânii trecute, după ce în mai multe pliculeţele cu etnobotanice au fost identificate substanţe interzise,  din categoria drogurilor de mare risc.

Nistor nu este primul administrator de „magazin de vise” arestat la Suceava.

Cristina Boschi (42 de ani), din Fălticeni, a fost arestată preventiv încă din octombrie a.c., fiind acuzată că vindea produse etnobotanice în magazinul ei de pompe funebre din Fălticeni şi chiar prepara şi îşi testa singură produsele.

Boschi, susţin procurorii DIICOT, avea şi distribuitori pentru piaţa din Rădăuţi, Mariana Florentina Dumitrescu -51 de ani şi Ionuţ Marius Ciubotariu -23 de ani, şi aceştia din urmă arestaţi preventiv în acelaşi dosar.

Majoritatea clienţilor erau elevi de liceu, iar în multe pliculeţe cu etnobotanice au fost găsite substanţe considerate droguri de risc şi de mare risc.

De la un singur magazin „de vise” în februarie 2009 –atunci când au intrat prafurile periculoase şi pe raza judeţului Suceava, ofiţerii antidrog au numărat în cursul acestui an nu mai puţin de 17 spaţii comerciale în care se vindeau aşa-zisele droguri legale

 Prafurile trase pe nas, injectate în venă sau fumate, după ce-au fost amestecate cu tutunul din ţigară, au băgat în spital zeci de adolescenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a închis o săptămână în casă, pentru a scăpa de dependenţa de etnobotanice.
 Vizualizări articol: 2793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
S-a închis o săptămână în casă, pentru a scăpa de dependenţa de etnobotanice5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei