Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Grigore Leşe ne-a iniţiat în Colind

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, seara, în Catedrala Romano-Catolică din Suceava, Grigore Leşe, înveşmântat într-un costum cu sugestii sacerdotale, oficiind aidoma unui preot ancestral, s-a străduit să ne iniţieze în Colind, în datina numită Colind şi care nu trebuie confundată cu producţiile creştinismului cult, cântecele de stea şi cântările religioase de Crăciun, numite vifleimuri de I. G. Sbiera. Colindul e o datină, deci un dat, o iniţiere, o creaţie sacerdotală din preistorie, deci din epoca metafizică a omenirii, conservată, cu pierderi de iniţieri şi cu contrafaceri fireşti doar de noi, românii. Nu există o creaţie populară, ci un dat sacerdotal, pe care poporul doar îl conservă, pierzând câte ceva generaţie după generaţie (de aici, variantele, adică decadenţele). Iar noi, românii, am conservat Colindul datorită faptului că doar la noi „veşnicia s-a născut la sat”, veşnicia fiind imobilă, necreatoare, conservatoare, spre deosebire de timp, care obligă la dinamism, la istoricizare, la civilizare, inclusiv la modernitate, prin pierdere de metafizic proporţional cu câştigul în civilizaţie.

Grigore Leşe a încercat şi a izbutit o retrăire în metafizicul primordial, colindând, împreună cu două cete de bărbaţi din Râşca (simbolul celor două strane, cu precizarea că femeile nu au voie să cânte astfel de creaţii sacerdotale), care colindau alternativ (şi într-un colind se spune: „Doi cântă, doi cântară”), frânturile de cântece sacre preistorice, pe care grecii le numeau peanuri, Strabon precizând că „peanurile tracilor se mai chemau şi Imnele Titanilor”, aduse în templul lui Apollo, împreună cu „ierburile lui vindecătoare”, de „tracul Pean”, conform mărturiei poetului elin Proclos din Lycia.

După fiecare colind, Grigore Leşe, iniţiindu-ne, explica şi Calea, şi Piatra, şi Pomul, şi Timpul (Cerbul), şi tot ce mai trebuia explicat, dar în aşa fel încât să şi înţeleagă chiar şi un public încă neiniţiat în sacrul primordial, dar dornic de iniţieri. Un sacru primordial care, după cum spune Sfântul Augustin (primul om modern al omenirii, cum îl numea Tolstoi), este identic cu credinţa pe care, de vreo două milenii, o numim creştinism.

Cum era şi firesc, Grigore Leşe a cântat şi cântece de stea şi producţii culte creştine, dar insistând asupra confuziei care se face între colind şi între aşa-zisul colind creştin, cel atât de popular în Bucovina, deşi în multe dintre aceste vifleimuri încă mai supravieţuiesc structuri şi ritmicităţi arhaice. Desigur că, în curgerea veacurilor, datina Colindului a asimilat decadenţe mithrice, zalmoxiene şi creştine, dar filonul originar, inestimabil, încă se mai păstrează şi trebuie curăţat de confuzii. Cântând vifleimuri şi cântece de stea, sacerdotul identităţii noastre spirituale a folosit şi fluierul („cum se mai foloseşte pe la noi”), dar şi toaca, şi ea relicvă preistorică, pentru regăsirea Timpului în toate duratele şi durutele sale, în condiţiile în care noi suntem „un neam nemărturisitor”, care anevoie îşi mai poate descifra şi pricepe „veşnicia (care) s-a născut la sat”.

Într-o frântură de vremuire, Grigore Leşe a izbutit să desfăşoare patru milenii şi jumătate de sacralitate carpatică, doar trăindu-le aproape şamanic. Grigore Leşe nu cântă, el trăieşte sacralităţile şi se crucifică peste sunete şi peste cuvinte.

L-am aşteptat, după acest incredibil ritual, în faţa Catedralei Romano-Catolice, apoi am dispărut amândoi în întuneric şi ger. „Haideţi, să vorbim!”, mi-a zis şi ne-am tot dus, de era să ne pierdem pe cer, dacă nu ne-ar fi strigat soţia dumisale, avertizându-ne că am greşit calea. Cea pământească, desigur, pe care încă mai suntem datori s-o păşim.

Nu ştiu câtă vreme am colindat amândoi prin întunericul urât împestriţat cu licurici de plastic al Sucevei, dar cu siguranţă că a fost o durată.

Şi-acum o să mă laud, dar trebuie să o fac: concertul acesta al iniţierilor a fost gândit de Grigore Leşe după structura cărţii mele „Vechi colinde bucovinene”. Sacerdotul o înţelege, o trăieşte, pentru că structura cărţii mele coincide cu structura erudiţiei şi înţelepciunii lui, Grigore Leşe fiind unul dintre cei mai tulburători filosofi ai culturii, pe care am avut norocul să-i întâlnesc în această viaţă.

În final, m-a întrebat ce cred că ar fi de făcut, ca să nu se piardă şi ce ne-a mai rămas, ce încă mai putem pricepe, dar n-am avut răspunsuri. L-am rugat doar să continue să oficieze, să iniţieze, iar dacă nici inima şi mintea lui nu se vor auzi şi nu vor reverbera în mulţimile care suntem, înseamnă că nici măcar speranţa de a deveni, odată şi odată, o naţiune nu-şi mai are rostul.

Sărbători fericite!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grigore Leşe ne-a iniţiat în Colind.
 Vizualizări articol: 2143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Grigore Leşe ne-a iniţiat în Colind4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei