Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Să te cruceşti

Mai tari ca ateii comunişti: şcoală în Ajunul Crăciunului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ceea ce nu au reuşit comuniştii sub ameninţarea kalaşnikoavelor ruseşti şi a presiunilor de orice natură, au realizat o parte dintre dascălii suceveni de bună-voie. Printr-o ridicare de mână, profesorii şi învăţătorii mai multor şcoli din judeţ au dovedit că ateismul dictat de la nivel înalt înainte de 1989 era floare la ureche faţă de ceea ce se petrece acum.

Din dorinţa de a-şi lungi vacanţa de iarnă, într-o serie de unităţi de învăţământ s-a votat ca în Ajunul Crăciunului să se ţină orele de curs. Justificările celor care conduc şcolile respective sunt dintre cele mai diverse, dar nici unul dintre cei chestionaţi pe această temă nu spune că s-a gândit că ar fi fost posibilă recuperarea unor ore în anumite zile de sâmbătă.

Decizia de a-i chema la cursuri pe elevi în Ajunul Crăciunului a stârnit indignarea reprezentanţilor Bisericii. Preotul Mihai Hostiuc, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a luat foc când a aflat acest amănunt.

„Dacă nu au nici un Dumnezeu, mă mir de ce nu-i cheamă pe elevi la şcoală şi în ziua de Crăciun sau în noaptea de Anul Nou. Pe mine nu m-a întrebat nimic şi nici nu le-am dat vreun sfat. E responsabilitatea celor care au luat decizia, dar eu am să propun să fie controlaţi, să vedem dacă în Ajunul Crăciunului, după-amiaza, mai este cineva la şcoală, dacă se face şcoală într-adevăr sau doar pe hârtie. Crăciunul este o mare sărbătoare creştină şi ar trebui respectată de toată lumea”, a mărturisit preotul Mihai Hostiuc.

 

La Stulpicani, elevii de clasa a II-a au ore după-amiaza

Şcoala din Stulpicani, acolo unde învaţă aproximativ 500 de elevi, este unul dintre locurile unde s-a luat decizia de a prelungi cursurile până pe data de 24 decembrie. Directorul Nicolae Neagu a arătat că sunt şi clase care vin la şcoală după-amiaza.

„Este vorba de două clase de a doua, care încep cursurile la ora 12.00 şi termină în jurul orei 16.00. Decizia de a face ore în acea zi s-a luat de către Consiliul de Administraţie şi toată lumea a fost de acord”, a spus directorul Şcolii din Stulpicani.

Abia după discuţia cu ziariştii de la „Monitorul de Suceava”, Nicolae Neagu a realizat că elevii ar trebui să plece cu colinda direct de la şcoală, cel puţin cei din schimbul de după-amiază. Directorul unităţii de învăţământ din Stulpicani a recunoscut că decizia de a-i aduce pe elevi la cursuri în Ajunul Crăciunului nu este cea mai fericită şi că în cei 61 de ani de viaţă ai săi nu a mai trecut pe la şcoală în ziua de 24 decembrie.

 

Nu s-au gândit că pot recupera orele în zilele de sâmbătă

Şi în oraşul Frasin elevii vor fi nevoiţi să meargă cu colindul direct de pe băncile şcolilor. Dacă în Frasin nu se învaţă nici pe 23 şi nici pe 24 decembrie, în şcolile din Bucşoaia, Doroteia şi Plutoniţa cei peste 400 de elevi au fost chemaţi la ore. Simion Slevoacă, fost inspector general adjunct al IŞJ Suceava şi actualmente director al Şcolii Bucşoaia, recunoaşte că el şi colegii săi au solicitat să vină la ore în Ajunul Crăciunului.

„Ne-am consultat mai multe şcoli pe această temă şi, având în vedere ce s-a întâmplat anii trecuţi, când în zilele de 5 şi 6 ianuarie, de Bobotează, clasele au fost aproape goale, am decis să avem cursuri şi pe 24 decembrie, iar vacanţa să se prelungească până pe 10 ianuarie 2011”, a explicat Slevoacă.

Întrebat de ce nu a optat pentru recuperarea zilelor de şcoală de la începutului anului viitor în anumite zile de sâmbătă, directorul Şcolii Bucşoaia a precizat că nu s-a gândit la aşa ceva.

„Nu-i rea soluţia să venim sâmbăta la şcoală. Joi vom avea o şedinţă a Consiliului de Administraţie şi este posibil să adoptăm şi noi această măsură”, a completat Simion Slevoacă.

 

Comuniştii dădeau vacanţă pe 22 decembrie

Deciziile de a-i aduce pe elevi la ore în anumite zile sunt punctuale şi depind doar de Consiliile de Administraţie ale acelor unităţi de învăţământ. Pentru unii dascăli, spiritul Crăciunului şi toate tradiţiile legate de această mare sărbătoare a ortodoxismului nu au avut nici o relevanţă. Alţii, s-au gândit mai atent la acest aspect. La Mălini, de exemplu, se va merge la ore în această sâmbătă şi în cea de pe 18 decembrie, astfel încât elevii să poată sta acasă până pe 10 ianuarie 2011.

În perioada comunistă, cel puţin în ultima parte, anul de învăţământ era structurat pe trei trimestre. Primul dintre acestea se termina pe 22 decembrie, iar vacanţa de iarnă dura trei săptămâni. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu recunoşteau Crăciunul, comuniştii nici nu l-au carotat, cel puţin pe linie de învăţământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai tari ca ateii comunişti: şcoală în Ajunul Crăciunului.
 Vizualizări articol: 7472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 11 voturi
Mai tari ca ateii comunişti: şcoală în Ajunul Crăciunului4.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se stie trimis de
( 8 dec 2010, 11:26:54
Onor dascalii patriei au constatat ca nivelul de atentie si concentrare al copiilor atinge un MAXIM fix in seara de 24 decembrie, 1 si 8 martie, 15 iunie si 15 septembrie, de aia se incapataneaza in fiecare blestemat de an sa traga cu dintii de zilele astea.
Cu respect sincer pentru o buna parte din dascalii mei, pe care si acum ii apreciez pentru felul lor de a fi si pentru ce au facut pentru mine, dar cea mai mare parte din breasla aceasta sunt niste RETARDATI SOCIAL SI MINTAL, sau si mai rau, niste sfertodocti cu pretentie de formatori de educatie si caractere.

Sa va aduca Mosul dragi profesori, un C * C * T mare sub pomul de iarna, si sa il mancati sanatosi impreuna cu cei dragi!

P.S. Bravo Domnule profesor Hostiuc, ca aveti sangele sa ii trageti de urechi pe "constinciosii dascali" !
1.1  RE: Se stie trimis de
( 8 dec 2010, 13:37:01
SCZ! Inainte nu se faceau greve nejustificate, orele erau ore, etc. astazi nu este nici pregatire corespunzatoare, se bea in scoli, se fumeaza, nu se tine cont de profesor, e HAOS TOTAL. Ce pregatire are un sdtudent de exemplu de la o facultate cu taxa? NICIUNA. Intra bou si iese oaie de acolo. Astea sunt timpurile in care traim. rusine Celor ce ne conduc si in primul rand DOBITOCULUI de ILIESC. De la acel ANIMAL pleaca toate.
2.   Va meritati soarta trimis de
( 8 dec 2010, 15:10:24
Mai bine spus, totul pleaca de la dobitocii cu nume de prim-ministrii rusi si culoare portocalie!!! Nu inteleg ce relevanta are daca ai terminat facultatea la "cu taxa" sau la buget atata timp cat admiterea se face pe baza de dosar si nu de cunostintele acumulate; poate ca liceul pe care l-ai terminat are profesori mai pretentiosi care cu greu iti dau un 8 si vine cineva de la un liceu vai de mama lui si iti ia locul de la buget dar este prost ca p..a. Am terminat facultatea la "cu taxa" si le sunt recunoscator tuturor profesorilor mei care m-au format si m-au indrumat pe calea ce am ales-o! Cat despre "animalele" care inca mai dau vina pe Iliescu- e expirata asta si va meritati soarta cu varf si indesat! Imi doresc ca pana la terminarea mandatului carmaciului pe care l-ati ales inca odata, acest reformator si luptator anti-mogul, sa va reformeze pana o sa va lase fara pensii si fara salarii! Semneaza cu mandrie - " o oaie" !
3.   Craciun fericit! trimis de
( 8 dec 2010, 20:59:22
rusine,rusine,rusine........si daca rusinea nu mai exista in romania ,cum se vorbeste, macar frica de DUMNEZEU sa va influenteze deciziile bolsevice.Sa calcati in picioare toata atmosfera de sarbatoare a ajunului este mai mult decat [impertinenta].La ce se petrece in sufletul copiilor v-ati gandit stimati tovarasi de la inspectorat????
4.   Nist prosti... trimis de
( 8 dec 2010, 22:05:30
toti cei care au votat aceasta tampenie sunt si ei niste tampiti, niste prosti care nu au nici`o treaba cu realitatea...
am mai auzit prostii, dar asta le intrece ... cum e vorba "plec de acasa si dac`oi vedea mai prosti ca voi ma voi intoarce" inainte de a pleca de acasa, deshizi PC`ul intri pe GOOGLE dai search Romania si te lamuresti ca nu are rost sa pleci de acasa...
de ce nu se face scoala si pe 25-26 si 31-1 ???
nu va ganditi la copii din clasa I sau putin mai mari, care asteapta craciunul, care vor sa mearga cu colindul...
voi nu va asteptati concediul ...?
sunteti niste prosti, inconstienti ....va bateti joc de copii....
sa va dau la mu.ie si sa ne su.geti pu.la tuturor parintilor copiilor care vin la scoala in ziua de 24.XII.2010
5.   ... trimis de
( 8 dec 2010, 23:35:37
Nu sunt atei, pur si simplu asta este nivelul lor de perceptie.
6.   Concluzie trimis de
( 9 dec 2010, 10:10:39
Sa te fereasca Dumnezeu de prostii cu dipoma si sunt ata de multi in cat vor sufoca.
Vorbiti de pregatirile din facultati indiferent daca e cu taxa sau nu e ZERO .daca studentii, chiar si cei din anii terminali asculta manele va dati seama ce nivel cultral au (pentru ei muzica clasica e "tabu") Da! Daca li se vor da salarii marii, asa cum cer toata ziua, sa vedeti ce culti si pregatiti vor deveni peste noapte. Prostii cu diplome vor pregati (nenoroci) alti oameani cu "diplome" si prostia va inflori.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei